Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedz mi od strony praktycznej, typ kwasu i jak byś to widział. Ja podkarmiałem później 3 dni podleczyłem pszczoły kwasem mrówkowym i teraz zakarmiam powoli. Z praktycznego punktu widzenia do odparowywania kwasu mrówkowego zdejmowałem powałkę i dawałem knocik na plastikową tackę nad ramki, czyli teoretycznie nie byłoby bardzo jak wcisnąć słoika (opary kwasu są cięższe od powietrza) do tego pszczoły nie przebywają w najbliższym otoczeniu kwasu czyli do słoika by nie szły. Do tego powiększanie ula, żeby zmieścić słoik wymagałoby użycia większych ilości kwasu mrówkowego...

Chyba że mówimy o innych kwasach.

Opublikowano

Opary kwasu trochę przeszkadzają w funkcjonowaniu rodziny ale nie powinny uniemożliwić podkarmianie i zależy jaką metodę podkarmiania stosujesz ?

Opublikowano

Kwas podawałem na gąbkach ale wczoraj pociąłem ręcznik z froty na paski i tak nasączony kawałek ręcznika kładę na ramki pod powałkę, więc praktycznie mam do dyspozycji otwór po pajączku w powałce.

Pobudzająco podkarmiam słoikami, na zimę karmię wiaderkami 5l a w tym roku wypróbuję butelki pet 5l wszystko podaję przez otwór w powałce.

Karol

Opublikowano

Jeżeli kładziesz paski z kwasem na ramki obok podkarmiaczki ? to ja widzę tu sprzeczność ?  A nie można togo czasowo oddzielić ? Jednego dnia paski a następnego dopiero pokarm po uprzednim usunięciu pasków  z kwasem?  To tak samo jak bym Tobie obok talerza z zupą położył jakąś mocno śmierdzącą substancję  :D Czy miałbyś apetyt ? 

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi,

Tak leczę kwasem mrówkowym 60% dawkuję po 1ml na obsiadaną ramkę, Głównie chodziło mnie o ograniczenie populacji. Taką dawką nie popalę pszczół, trochę warrozy wytłukę i czegoś się nauczę.

Z podkarmianiem odpuszczę, miał to być i tak ostatni raz.

Karol

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi,

Tak leczę kwasem mrówkowym 60% dawkuję po 1ml na obsiadaną ramkę, Głównie chodziło mnie o ograniczenie populacji. Taką dawką nie popalę pszczół, trochę warrozy wytłukę i czegoś się nauczę.

Z podkarmianiem odpuszczę, miał to być i tak ostatni raz.

Karol

Witam kolege.  Skad taka recepta? 1 ml to mozna do kawy dodac bedzie mocniejsza. Poza tym pamietaj albo leczenie albo karmienie. Powodzenia

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kwas podawałem na gąbkach ale wczoraj pociąłem ręcznik z froty na paski i tak nasączony kawałek ręcznika kładę na ramki pod powałkę, więc praktycznie mam do dyspozycji otwór po pajączku w powałce.

Pobudzająco podkarmiam słoikami, na zimę karmię wiaderkami 5l a w tym roku wypróbuję butelki pet 5l wszystko podaję przez otwór w powałce.

Karol

Witam. Ja uzywam podpaski chigieniczne (male). Dobre sa tez wkladki jakie stosuja w super marketach pod mieso, kurczaki itp. Gabka z natury nie wysycha, wiec nie spelnia roli.  W sklepie pszczelarskim kupilem parowniki do kwasu na pajaczka, niestety zawiodlem sie.  Jesienia gdy jest zimno a w ulu jeszcze grzeja. Parownik nie wysycha, a robi sie ciezszy od wilgoci. (pochlania wilgoc) Na jedno odparowanie daje 40ml/60% na korpus.  Powodzenia 

Opublikowano

Podkład pod panele też jest dobry, ładnie chłonie i wysycha.

Witam,  Masz racje, wszystko co tanie i spelnia role jest dobre.  Niestety u nas te panele maja 14mm  a ja mam tylko 9mm pod powalka. Powodzenia  

Opublikowano

Można i w taki sposób-gościu używa gąbek do wycierania w kuchni...

Witam. Tomzo sa to raczej sciereczki, zreszta nie takie tanie.   Gabka jak juz pisalem wczesniej nie nadaje sie gdzyz trudno wysycha / pochlania. Powodzenia.

Opublikowano

To jest coś co daje się celem izolacji dźwiękowej i amortyzacji . Na pewno nie ma takiej grubości -https://www.obi.pl/podklady-pod-podlogi/pianka-podkladowa-xps-gr-2-mm/p/5809561

Na nią idą panele , z różnych są materiałów , ta pierwsza z brzegu.

Witam. Myslalem ze chodzilo o sufit podwieszany zrobiony głównie z celulozy, czyli cos jak tektura. Chyba mowia na to kasetony?.   To co idzie pod panele podlogowe to 100% plastiku. Wody/ kwasu wogule nie chlonie. Nie nadaje sie calkowicie do kwasu. Przynajmniej taka stosuja w Ameryce.  Powodzenia

To jest coś co daje się celem izolacji dźwiękowej i amortyzacji . Na pewno nie ma takiej grubości -https://www.obi.pl/podklady-pod-podlogi/pianka-podkladowa-xps-gr-2-mm/p/5809561

Na nią idą panele , z różnych są materiałów , ta pierwsza z brzegu.

Opublikowano

Można i w taki sposób-gościu używa gąbek do wycierania w kuchni...

Witam, Co do skuteczności  podawania kwasu na dennice mam wątpliwosci.  Kwas jest cięższy od powietrza, dlatego lepiej jest go umiejscowic pod powalka.  Wygodnictwo? Powodzenia

Opublikowano

Witam, Uwaga!!!!  nawet 60% kwas jest bardzo niebezpieczny dla czlowieka. Nalezy bez wzglednie uzywac pochlaniacza, rekawiczek i okularow.   To jakis Kamikaze!.  Powodzenia

• Lubię 1
Opublikowano

Witam, Uwaga!!!!  nawet 60% kwas jest bardzo niebezpieczny dla czlowieka. Nalezy bez wzglednie uzywac pochlaniacza, rekawiczek i okularow.   To jakis Kamikaze!.  Powodzenia

Jaki tam Kamikaze!To tylko zwykły,najprawdziwszy i dobrze konserwujacy się austriacki Wiedenczyk! 45chill.gif