sebxyz Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam. Planuję w tym roku zacząć powiększać pasiekę, mam pszczołę Krainkę, która bardzo mi odpowiada choć nie mam doświadczenia z innymi rasami. Interesuje mnie Krainka linia NieSka, odpowiada mi jej charakterystyka. Znalazłem, wydaje mi się, najbliżej miejsca zamieszkania pasiekę hodowlaną w Olecku i moje pytanie czy macie Koleżanki i Koledzy jakieś doświadczenie z ich matkami i czy warto u nich kupować matki. Pozdrawiam Sebxyz Cytuj
lalux5 Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 To, że najbliżej to nie ma znaczenia w dzisiejszym czasie, no chyba , że chcesz odebrać osobiscie . Z Olecka nie miałem nigdy nic nie pomogę. Nieska dobra linia , godna polecenia krainka , miałem parę razy reproduktorki od Loca .Polecam . Cytuj
Bohtyn Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 To, że blisko to dobrze, bo pszczoły zaaklimatyzowane w danym terenie. Cytuj
sebxyz Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam. Ok, dziękuję za zainteresowanie tematem. Sebxyz Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Lutego 2018 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam. Planuję w tym roku zacząć powiększać pasiekę, mam pszczołę Krainkę, która bardzo mi odpowiada choć nie mam doświadczenia z innymi rasami. Interesuje mnie Krainka linia NieSka, odpowiada mi jej charakterystyka. Znalazłem, wydaje mi się, najbliżej miejsca zamieszkania pasiekę hodowlaną w Olecku i moje pytanie czy macie Koleżanki i Koledzy jakieś doświadczenie z ich matkami i czy warto u nich kupować matki. Pozdrawiam Sebxyz Nieski się doskonale sprawdzają na Warmii i Mazurach . U mnie były obok Primy (te ostatnio jakby się popsuły) najlepsze . Dlatego nabyłem reproduktorkę od Loca (ma wyłączność na reprodukcyjne ) i o ile ta szczęśliwie przezimuje , to mam zamiar w tym sezonie kilkadziesiąt matek od niej pociągnąć . A z Olecka też mam w pasiece matki (3szt.). Tylko nie od KRiR , ale od Wioletty Naruszewicz . Linia Wanda . Też taka sobie nie najgorsza krainka . I jeszcze jedno ... Jak chcesz kupić matki Nieski , to nie musisz jechać do Olecka ! ! ! W Olsztynie na Kortowie , w Katedrze Pszczelnictwa mimo , że głośno mówi się , że "pracujemy na Kortówkach" , to wiem , że część matek jest produkowana po reproduktorkach Nieska właśnie od Loca . I można je tam kupić . To są najspokojniejsze pszczoły w Kortowie . Dlatego uczą się na nich studenci Najlepiej zgłosić się do dr Macieja Siudy , lub dr Beaty Bąk . Za Orlenem ze 300m. i za stadniną pod górkę w lewo Cytuj
sebxyz Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam. Miałem nadzieję, że zajmiesz stanowisko Robi_Robson, czytałem Twój post z 2015 lub 2016 roku, w którym pisałeś, że masz NieSkę z Olecka. Pod latarnią najciemniej, czytałem o Kortowie, ale nie było nic wspomniane o NieSce, jakoś na dniach zalecę do Nich, dziękuję za namiary. Sebxyz Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Pod latarnią najciemniej, czytałem o Kortowie, ale nie było nic wspomniane o NieSce głośno mówi się , że "pracujemy na Kortówkach" , Bo jak się ma J. Wilde za kierownika to tak mówić wypada ... A rzeczywistość bywa inna Cytuj
sebxyz Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam. Może powinienem założyć nowy temat, ale po co mnożyć. Mam mały mętlik w głowie, odnośnie podawania matki, proszę poprawcie mnie jak w którymś pkt. się mylę. Chcę zrobić odkład z dwóch uli, poddanie matki bez wywożenia, w ostateczności mam miejsce gdzie mogę ul wywieźć, ale do sedna: 1. robię odkład po jednej ramce czerwiu krytego (z dwóch uli) z pszczołą obsiadającą ramkę plus dwie ramki z pierzgą i miodem (w sumie cztery ramki) jeszcze ewentualnie strząsam dodatkową pszczołę, 2. robię odkład na dwa, cztery dni przed podłożeniem matki, 3. podkładam matkę unasiennioną w klateczce, i zamykam ul, (podaję syrop 1:1), 4. oczywiście zrywam mateczniki jeżeli się pojawią, 5. po czterech dniach od wyłamania zabezpieczenia sprawdzam czy matka została przyjęta i zaczęła ewentualne czerwienie, otwieram wylotek, Odkład z poddaniem matki zamierzam zrobić w drugiej połowie czerwca, nie zamierzam cisnąć rodziny na późne pożytki, tylko przygotować do zimowli. Czy gdzieś Koleżanki/Koledzy mam błąd w myśleniu. Dziękuję za uwagi i sugestie. Sebxyz Cytuj
daro Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Kolejność najpierw #4 , później #3 . Na drugi dzień sprawdzasz czy matka uwolniona. Cytuj
lalux5 Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ile tych dni będziesz miał zamknięty odkład ? Areszt To jest matka unasienniona , takie najwole pod kołpak .-każdego wybór -jest wiele metod. W uwolnieniu można pomóc wiertełkiem jak jest twarde ciasto. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 Do zrobienia fajnego odkładu najlepiej sterroryzować z nawiązką pszczół z nadstawki.PK Cytuj
lalux5 Opublikowano 15 Lutego 2018 Opublikowano 15 Lutego 2018 I mieć pewnośc , że nie mają z czego pociągnąć mateczników, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi