Ślężańskie Miody Posted April 4, 2018 Posted April 4, 2018 Witam kolegów i koleżanki, Wpadłem ostatnio na takie opracowanie i myślę że warto to w naszym gronie przedyskutować. Co sądzicie o kosztach pozyskiwania miodu i ilości miodu pozyskiwanych z uli? Zaczynamy dyskusję Jestem pełen szacunku do osoby która tworzyła to zestawienie. Ja bym odpadł. Pobrałem to którejś strony pszczelarskiej i wrzucam żeby nie zginęło. LINK do opracowania Pozdrawiam, Daniel Quote
Tadek11 Posted April 5, 2018 Posted April 5, 2018 Ciekawe opracowanie przeczytałem z zainteresowaniem Myślę że jest w miarę uczciwe poza kilkoma znakami zapytania odnośnie cen miodu ? ale jesteśmy krajem granicznym UE więc jak zresztą w opracowaniu napisano , jesteśmy w dużej mierze krajem tranzytowym dla produkcji i sprzedaży miodu, więc takie anomalie są bo "Polak potrafi " i prawdopodobnie połowa miodu u nas na targowiskach pochodzi z zagranicy Ale to jest trudne do zbadania przez naukowca , więc nie ma co się dziwić i trzeba samemu brać poprawki na import przygraniczny. Średnia wiekowość pasieki jest optymalna pod względem pożytkowym dla pasieki stacjonarnej i większa by powodowała niedobór pokarmu a przede wszystkim pyłku czyli pokarmu białkowego. Quote
kubek33 Posted April 5, 2018 Posted April 5, 2018 Pszczelarze statystycznie .... ciekawe opracowanie.... panowie robimy rachunek sumienia, porównujemy ..... no tak źle nie wypadam. Quote
Nacek Posted April 6, 2018 Posted April 6, 2018 Widzę że w tych statystykach nie uwzględniono pszczelarzy sieradzkich bo średnia była by o wiele większa :D a tak na poważnie to bardzo fajne opracowanie, choć mam świadomość że ilość pszczelarzy jak i ilość pni jest zaniżona zwłaszcza jeżeli chodzi o pasieki kilku ulowe. Trzeba mieć świadomość że są to oficjalne dane a jak jest z oficjalnymi danymi to wszyscy wiemy Quote
BOROWY Posted April 6, 2018 Posted April 6, 2018 "Z rejestrow prowadzonych przez inspektoraty weterynaryjne..." Równie dobrze mozna napisać "z ze szklanej kuli wróżki Adeli....". Quote
Kosut Posted April 6, 2018 Posted April 6, 2018 Proponuję Marek napisz ze szklanej kuli, najłatwiej jest krytykować czyjąś pracę samemu nic nie robiąc - taka cecha narodowa? Quote
BOROWY Posted April 6, 2018 Posted April 6, 2018 Rejestrowales pasieke u weta ? Ile lat temu ? Stan sie zmienil ? Aktualizowales ? Nie, bo nikt nie aktualizuje. Wiec skad te dane ? Quote
Kosut Posted April 6, 2018 Posted April 6, 2018 Rejestrowales pasieke u weta ? Ile lat temu ? Stan sie zmienil ? Aktualizowales ? Nie, bo nikt nie aktualizuje. Wiec skad te dane ? Akurat do mnie pracownicy od PLW zaglądają co rok , aktualizują ilość uli i biorą próbki miodu do badań. Quote
PiotrekF Posted April 7, 2018 Posted April 7, 2018 Marek (BOROWY), Andrzeju!, też ma sporo racji 'widząc' jak aktualizuje się w 'naszych' stronach. Przyjmuję raport-opracowanie z uznaniem za 'robotę' jakiej wymagał, ale mam przeświadczenie iż zebrane dane 'otrzymano' niezbyt rzetelne od niektórych pracowników PLW. No takie mam .... PF Quote
Kosut Posted April 7, 2018 Posted April 7, 2018 Nie twierdzę że nie ma racji, ale krytykanctwo w niczym nie pomaga,- niema rzetelnych statystyk-. W zarobkach średnia krajowa nie ma nic wspólnego ze średnimi zarobkami wszystkich Polaków proponuję sprawdzić ją się wylicza. Kilka temu była draka bo GUS o 30 procent pomylił się przy szacowaniu produkcji zbóż w Polsce to nie znaczy jednak, że opracowania nie są potrzebne- moim zdaniem. 1 Quote
daro Posted April 7, 2018 Posted April 7, 2018 Jak to było w Perelu ? Władek zmień się miejscami ,czemu pyta Władek ? Bo mówią że w Polsce co drugi to złodziej. Nie ma rzetelnego spisu rodzin pszczelich a mniej więcej to dwa palce. Quote
Nacek Posted April 7, 2018 Posted April 7, 2018 W zasięgu lotu moich pszczół jest przynajmniej pięć pasiek kilku ulowych nigdzie nie zgłoszonych. Quote
agathe Posted April 14, 2018 Posted April 14, 2018 Proponuję Marek napisz ze szklanej kuli, najłatwiej jest krytykować czyjąś pracę samemu nic nie robiąc - taka cecha narodowa? Nie przesadzaj. Raczej była to zwykła, drobna uszczypliwość Chociaż bądź co bądź Marek ma trochę racji z tą wróżką... Obiektywnie mówiąc Quote
Tadek11 Posted April 14, 2018 Posted April 14, 2018 Nie przesadzaj. Raczej była to zwykła, drobna uszczypliwość Chociaż bądź co bądź Marek ma trochę racji z tą wróżką... Obiektywnie mówiąc Wiadomo kobiety uwielbiają wróżki no cóż ??? Quote
Recommended Posts