Sobcik Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 Witam Panowie i Panie, po różnych perypetiach w ciągu 3 sezonów mojego pszczelarzenia w tym roku chciałbym pierwszy raz zrobić odkład pszczeli aby stworzyć nową rodzinę, korzystając z obecnie dobrej pogody i sporego pożytku wokół. Inna sprawa, że pszczoły mi kipią z ula to rozładowałbym przyszły nastrój rojowy w ten sposób, ale niestety nie mam matki do poddania czy warto robić ten odkład już czy za jakieś 2-3 tyg i czy jest sens robienia go bez matki - ewentualnie zamówić matkę tylko wszystkie oferty patrzyłem jakoś po 21 Maja. Doradźcie coś proszę. Cytuj
lalux5 Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 Bez matki ,matecznika robić odkład nie ma sensu. Jest jeszcze czas na odkłady . Skup się na produkcji ramek do przyszłych odkładów ( przez pszczoły) i doprowadzeniu rodzin do max siły.To da dobry zbiór miodu i możliwość zrobienia odkładu . A może jakiś matecznik Ci się trafi , to go wykorzystasz Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 4 Maja 2018 Opublikowano 4 Maja 2018 Pani Maria Gembalowa sprzedaje matki jednodniówki od 7 maja. Cytuj
lalux5 Opublikowano 5 Maja 2018 Opublikowano 5 Maja 2018 A później zaczynają się schody i narzekania ile to matek zostało wymienionych i nie przyjętych. W tym roku nie było problemem odchować wcześnie matki , pogoda sprzyjała , pewnie wszędzie. Ja tam wolę mieć po 15. 05. , Cytuj
bartek124 Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 A czy jak zrobi się z dość silnej rodziny odkład to mocno się osłabi tą rodzinę ? Cytuj
Emik3 Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 A czy jak zrobi się z dość silnej rodziny odkład to mocno się osłabi tą rodzinę ? Często robi się tak, że wyjmuje się po ramce/dwie czerwiu z silnej rodziny i daje węzę, żeby się nie wyroiły. W ten sposób nie osłabisz wyników produkcyjnych, ale jeśli chcesz cały odkład zrobić z jednej rodziny to może być różnie. Cytuj
Kosut Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 Emil o tej porze roku ramka - dwie czerwiu to już odkład , który do zimy spokojnie powinien się rozwinąć. 1 Cytuj
Emik3 Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 Emil o tej porze roku ramka - dwie czerwiu to już odkład , który do zimy spokojnie powinien się rozwinąć. Autor nie podaje informacji jakiej wielkości odkład chce zrobić i kiedy w związku z czym wolę zachować margines błędu niż powiedzieć żeby zrobił jednoramkowy odkład i będzie miał pretensje, że w lipcu zrobił i nie pykło Cytuj
bartek124 Opublikowano 6 Maja 2018 Opublikowano 6 Maja 2018 czyli jak wezmę z silnej rodziny 3 ramki obsiadane przez pszczoły 2 z czerwiem i jedna pokarmu i zrobie z tego odkład w maju to odkład zdąży się rozwinąć i rodzina z której weznę te pszczoły nie odczują za dużej różnicy dobrze myślę? Cytuj
Beeman Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 czyli jak wezmę z silnej rodziny 3 ramki obsiadane przez pszczoły 2 z czerwiem i jedna pokarmu i zrobie z tego odkład w maju to odkład zdąży się rozwinąć i rodzina z której weznę te pszczoły nie odczują za dużej różnicy dobrze myślę? Witam Bartek. Mysle ze o tej porze nawet odklad jedno ramkowy(zakarmiany) bedzie gotowy do zimy. Jak pytasz to nie uzywaj zwrotow typu "silnej rodziny" Co to jest dla Ciebie silna rodzina? 10, 15 ramek czerwiu? Powodzenia Cytuj
marcino91 Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Odkłady na Dadancie 1/2 rozumię że też na dwóch ramkach czerwiu w jednym korpusie na początek wystarczy i zdążą się do zimy rozwinąć? Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Młodzi - moja rada. Przestańcie z tymi odkładami - a wtedy będziecie mieli pszczoły jak trza. Cytuj
bartek124 Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Ja dziś zrobiłem odkład bo w bo jak dziś przeglądałem ule to w jednym ulu było z 10 mateczników budowanych i w 2 były zaczerwione więc zrobiłem szybko odkład mam nadzieje że teraz ta rójka im przejdzie oczywiście matczniki wszystkie rozwaliłem Cytuj
Bohtyn Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 (edytowane) Ja dziś zrobiłem odkład bo w bo jak dziś przeglądałem ule to w jednym ulu było z 10 mateczników budowanych i w 2 były zaczerwione więc zrobiłem szybko odkład mam nadzieje że teraz ta rójka im przejdzie oczywiście matczniki wszystkie rozwaliłem Czyli zrobiłeś w ślepo. Ale - modnie. Pszczoły jakoś sobie poradzą, bo muszą. Edytowane 7 Maja 2018 przez Bohtyn 1 Cytuj
bartek124 Opublikowano 7 Maja 2018 Opublikowano 7 Maja 2018 Nie ja chce podać matkę im po to rozwaliłem mateczniki i do odkładu włożyłem tylko ramki z czerwiem zakrytym Cytuj
lalux5 Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Ja dziś zrobiłem odkład bo w bo jak dziś przeglądałem ule to w jednym ulu było z 10 mateczników budowanych i w 2 były zaczerwione więc zrobiłem szybko odkład mam nadzieje że teraz ta rójka im przejdzie oczywiście matczniki wszystkie rozwaliłem A jakie te mateczniki były : rojowe czy ratunkowe? Cytuj
bartek124 Opublikowano 9 Maja 2018 Opublikowano 9 Maja 2018 Nie mogły być ratunkowe bo widziałem matkę Cytuj
kri Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 teraz powinny nosić miód ,bo wszystko kwitnie.odkład dwu ramkowy +pokarm zdążysz jeszcze zasilić jest dopiero 12 maj.Osłabiłeś rodzinę niepotrzebnie. Lepiej było starą matkę do odkładu zabrać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi