Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kwitnie wierzbówka kiprzyca- zawsze u mnie kwitła w sierpniu. Jak zaraz zakwitnie nawłoć to już będą jaja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś w Sulejówku zobaczyłem taki obrazek. Więc przed nawłocią nie zdążyłem zakarmić pszczół na zimę... 1422519643_nawo.thumb.jpg.70527f313168e11e6c953d348d400178.jpg

Opublikowano

Nawłocią jak pogoda dopisze same się zakarmią.
Na starym forum był Ślązak Miły Marian , który zawsze zimował pszczoły na miodzie nawłociowym i pisał , że dobrze zimują .

Opublikowano

U mnie w zeszłym roku jedna rodzina miała dostęp do nawłoci ale i tak dałem też jej syrop.  Fakt faktem- wiosną bardzo szybko doszła do bardzo dużej siły,  jest ze dwa razy silniejsza niż była w zeszłym roku. Może podmieniły sobie matkę? A może to właśnie wpływ nawłoci? W tym roku pszczoły dostały u mnie dopiero po trzy porcje syropu.  Liczę, że te co przyniosły by miód z nawłoci, zdążę jeszcze zakarmić inwertem przed zimą.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dawno mnie tu nie było...

Kwitnie obficie lipa Henry`ego (Tilia henryana)

Początek kwitnienia perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum - nowe nazewnictwo).

• Lubię 2
Opublikowano

...”Pewnie zapylales.....Pelargonie.   Jestes wspanialym entuzjasta. „…

jak śpiewał Kaczmarek i Skoczylas (kabaret Elita) – „zapylałem - georginie”.?

Entuzjastą - a i owszem jestem, ale i trochę pragmatykiem z racji „nowego” hobby jakim jest pszczelarstwo.

Obserwuję nowomodę w miastach, miasteczkach i wsiach – betonozę.

Wycina się lipy, akacje (robinie), a sadzi np. katalpy w odmianie ‘Nana’ - która nie kwitnie.

Tomasz Miodek w filmiku na You Tube „Sadźmy drzewa miododajne”, powiedział mądre słowa ...”pierwsza rzecz - pogoda, druga rzecz – pożytki, a dopiero trzecia rzecz to pszczoły, ule, miodarki i inne pierdoły”...

• Lubię 1
Opublikowano

Zdzisław - nie pokażę bo jestem za stary i się wstydzę...

Tak na poważnie też Ci nie pokażę - bo w tym roku, po późnomajowych przymrozkach - brak kwiatów.

Opublikowano

To nie twierdzenie ale pewnik. Twój sąsiad ma 100% racji.

Mój dom jest obrośnięty winobluszczem trójklapowym w odm. 'Veitchii' z trzech stron. W czasie kwitnienia czuję się jakbym mieszkał w ulu - jeden wielki szum zbieraczek (piękne doświadczenie).

Opublikowano
16 minut temu, Quidam napisał:

To nie twierdzenie ale pewnik. Twój sąsiad ma 100% racji.

Mój dom jest obrośnięty winobluszczem trójklapowym w odm. 'Veitchii' z trzech stron. W czasie kwitnienia czuję się jakbym mieszkał w ulu - jeden wielki szum zbieraczek (piękne doświadczenie).

Nie mam powodów nie wierzyć. U siebie posadziłem bardzo dużo winobluszczu pięciolistnego. Ładnie porasta sosny ale jeszcze żaden nie zakwitł (sadzone w zeszłym roku). Trójklapowego dla urozmaicenia też dosadzę, jak czas pozwoli to jeszcze w tym sezonie. 

Opublikowano

Tylko musiałbyś kupić okazy szczepione na podkładkach winobluszczu pięciolistkowego. Taki będzie kwitł już w następnych sezonach.

Czasami można kupić okazy winobluszczu trójklapowego na własnych korzeniach (ukorzenione), niestety takie okazy wymarzają w naszych warunkach.

Opublikowano
6 godzin temu, Quidam napisał:

Zdzisław - nie pokażę bo jestem za stary i się wstydzę...

Tak na poważnie też Ci nie pokażę - bo w tym roku, po późnomajowych przymrozkach - brak kwiatów.

Ano właśnie tak to jest z drzewami z klimatów ciepłych. Moje ewodie, zostaly zmrożone przy tych mrozach z końca kwietnia, na końcach gałęzi już odbiły pąki liściowe. Ale poniżej przetrwały i pięknie sie rozrosły. Na przyszły rok powinny juz pokazać sie kwiaty, ale to właśnie nasz klimat? Wcześnie rozwijają sie pąki, gdyby później jak amorfa to by był ok.

Opublikowano
4 godziny temu, Quidam napisał:

Tylko musiałbyś kupić okazy szczepione na podkładkach winobluszczu pięciolistkowego. Taki będzie kwitł już w następnych sezonach.

Mam zaufane dwie szkółki z czasów gdy jeszcze parałem się ogrodnictwem. Kitu mi nie wcisną po starej znajomości. U wspomnianego sąsiada kwitną okazy posadzone dwa lata temu i zarosły już mu całą ścianę domku...

Opublikowano
5 godzin temu, gajowy napisał:

Sąsiad twierdzi że moje pszczoły odżywiają się aktualnie na jego winobluszczu trójklapowym...

W drugiej polowie lipca byłem zawodowo w jednej ze szkół w mieście. Na murze wysokości ok.5 m i długości ok. 35 m oddzielającego teren szkoly od zabudowy mieszkalnej, obrośnięty winobluszczem nie wiem co to za odmiana, było tyle kwiecia i ogrom pszczół. Chyba ma dużą wydajność pyłkowa bo pełne koszyczki pylku. W bliskiej odległości są ogrody działkowe gdzie hodują pszczoły, nawet jest koło pszczelarzy pod ta nazwą.  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś widziałem kwiaty na rdestowcu ostrokończystym. W zeszłym roku był bardzo chętnie oblatywany, chętniej niż nawłoć...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Intensywne obloty w poszukiwaniu pyłku na kwiatostanach miskanta chińskiego (Miscanthus sinensis) w różnych odmianach.

• Lubię 1
Opublikowano

U mnie w tym roku wyrosly piekne Astry Marcinki.  Poniewaz Nawloc juz przekwitla to pszczoly bardzo chetnie je oblatuja. Te obok uli maja po 1.5m wysokosci. 

Rw556Jb.jpg

• Lubię 3
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 2.10.2021 o 20:16, ptd napisał:

a u mnie Bluszcz pospolity – Wikipedia, wolna encyklopedia wzbudza największe zainteresowanie pszczół, motyli i czasami szerszeni

Piękna pogoda spowodowała masowe loty różnych pszczół - również miodnych , oraz innych owadów  na bluszcz Hedera .
Oczywiście na starsze egzemplarze , które posiadają już pędy kwiatowe .
Niżej fotki z 50 letniego bluszczu na grobie moich przodków

• Lubię 3
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 1.11.2021 o 10:30, manio napisał:

mam w okolicy pruskie , przedwojenne bluszcze , ale nigdy nie widziałem żeby kwitły.

Na domu rodziców kwitnie mi ładnie bluszcz posadzony "mojemi ręcami" mniej więcej 20 lat temu... i pszczoły chętnie siedzą w jego kwiatach...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dawno mnie tu nie było...

Pojedyncze zbieraczki na kwiatach rannika zimowego (Eranthis hyemalis).

Zdjęcia robione przed chwilą.

Leszczyny jeszcze w pąkach, krokusy i przebiśniegi - to samo.

• Lubię 1