Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli stwierdzam ,że matka "uporczywie czerwi" , a jestem pewien że to nie wynik choroby , to taką rodzinę "zapamiętuję" markerem na daszku i rozwiązuję na wiosnę robiąc odkłady. To dla mnie dyskwalifikująca wada bo może być źródłem problemów dla całej pasieki. Nie zabieram czerwiu , nie izoluję matki. Matka ma prawidłowo kierować rozwojem i zimowlą rodziny pszczelej, od niej wszystko zależy bo wszystkie rodziny mają takie same warunki startowe. To też ważny element selekcji matek. Ja nie mam z tym problemu , choć oczywiście bywały takie nieposłuszne klimatowi przypadki. Czasem takie rodziny padały , a czasem dochodziły do wiosny umordowane  , żeby nie powiedzieć dosadniej.

• Lubię 1
Opublikowano

Nawiązując do faktu, że temat założyłem ukazując film "prawo rozwoju rodziny pszczelej" mam jeszcze jedno pytanie. Dajmy na to przy przeglądzie znajdę kilka słabych rodzin, z których miodu nie będzie ze względu na ilość pszczół i starą matkę. Takiej rodzinie lepiej jest wymienić matkę przy najbliższej okazji dostawy matki NU - koniec maja - czy zrobić z takiej rodziny z 2 lub 3 odkłady? Czy w pierwszym wypadku rodzina zdąży rozwinąć się na pożytek lipowy, który występuje u mnie dość po no bo często od połowy lipca dopiero? Czy z taką rodziną dać sobie spokój i zrobić 3 odkłady i czekać na nie dopiero na następny rok aby coś sensownego z nich było? 

Opublikowano (edytowane)

Ja bym zrobił odkłady bez matki, zrobią sobie matecznik po 21-24 dniach potraktował kwasem mlekowym. Starą matkę zostawił bym na węzie z lotnymi pszczołami i po trzech dniach potraktował kwasem mlekowym a następnie wymienił na matkę unasiennioną.

W zasadzie to kupuje matki unasiennione w lipcu.

Edytowane przez marbert
Opublikowano

4 godziny temu, Krzychu napisał:

Nawiązując do faktu, że temat założyłem ukazując film "prawo rozwoju rodziny pszczelej" mam jeszcze jedno pytanie. Dajmy na to przy przeglądzie znajdę kilka słabych rodzin, z których miodu nie będzie ze względu na ilość pszczół i starą matkę. Takiej rodzinie lepiej jest wymienić matkę przy najbliższej okazji dostawy matki NU - koniec maja - czy zrobić z takiej rodziny z 2 lub 3 odkłady? Czy w pierwszym wypadku rodzina zdąży rozwinąć się na pożytek lipowy, który występuje u mnie dość po no bo często od połowy lipca dopiero? Czy z taką rodziną dać sobie spokój i zrobić 3 odkłady i czekać na nie dopiero na następny rok aby coś sensownego z nich było? 

Słabe rodziny trzeba połączyć po głównym przeglądzie wiosennym.Z połączonych rodzin będziesz miał miód i zrobisz odkład.Połączyć możesz bez wyszukiwania matek "na gazetę",pszczoły same zdecydują która matka lepsza.PK

Opublikowano
20 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

Znajomy podeslał mi coś takiego i zastanawiam co się dzieje w tym roku wielu kolegów mówi że siedzą u góry. kilka rodzinek jest wysoko ale reszta jak trzeba. Co sądzicie ??

To że teraz pszczoły siedzą pod powałką nie świadczy o braku zapasów,wystarczy że chwyci mróz natychmiast zejdą na dół ramek pod zapasy.

Odnośnie czerwienia w tej Karolince to kiedy była podłożona ta matka.?PK

Opublikowano (edytowane)
9 minutes ago, piotrpodhale said:

To że teraz pszczoły siedzą pod powałką nie świadczy o braku zapasów,wystarczy że chwyci mróz natychmiast zejdą na dół ramek pod zapasy.

czerwiec. chodowca z gliwic najprawdopodobniej. Co do pokarmu to też go jakoś dziwnie nadmiernie konsumują. jeszcze w weekend ma być 16 st więc pewnie coś sobie polata 

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano
3 hours ago, Brzytwiarz said:

jeszcze w weekend ma być 16 st więc pewnie coś sobie polata 

hm....?  czemu moje  pszczoly nie sa w klebie?  To tak powaznie?  

Opublikowano
37 minutes ago, Beeman said:

hm....?  czemu moje  pszczoly nie sa w klebie?  To tak powaznie?  

Oczywiście że nie. Zmierzam do tego że pogoda deko mi komplikuje. I pewno wszystkie polatają w tym czasie liczyłem już na max 10 st i w nocy minimalny minus. 

Opublikowano
15 godzin temu, Brzytwiarz napisał:

czerwiec. chodowca z gliwic najprawdopodobniej. Co do pokarmu to też go jakoś dziwnie nadmiernie konsumują. jeszcze w weekend ma być 16 st więc pewnie coś sobie polata 

To są te same Karolinki co miałem ja,rzeczywiście czerwią bardzo długo,zużywają dużo zapasów tworzą mocne rodziny,trzeba uważać na nastrój rojowy,łatwo w niego wchodzą,a ciężko wychodzą,bardzo łagodne unasiennione na trutowisku.I jeszcze mają tak że w trakcie sezonu matki znikają bez wieści albo się wymieniają.Trzeba zwrócić uwagę u nich na porażenie warrozą,bo jak długo czerwią to wiadomo,wiosną koniecznie odymić.PK

Opublikowano

Nie ma pszczół,które na zimę się rozczerwiają. Albo warroza je kończy i się ratują albo inna zaraza. Wszyscy wiemy że jesienią mimo ciepła pszczoły są już ociężałe to nie wiosną nawet 8 stopni. Może coś doczerwią jak czyją lepiej od nas ze się oblecą (jak są zdrowe) inaczej taka sytuacja o tej porze roku nie występuje.

Opublikowano
W dniu 12.11.2019 o 18:56, piotrpodhale napisał:

Piotrze a jak u Ciebie z temperaturą?

Opublikowano
2 godziny temu, piotrpodhale napisał:

W dzień ciepło +10 w nocy koło zera ?

Super dla pszczół. U mnie kilka dni z 12 do 14 w nocy. Mały wgląd pod powałkę. Mimo ciepła jest zarysowany kłąb. Pszczoły nie są na całej powierzchni gniazda to dobrze rokuje.