daro Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 A ja zegarka nie mam . Jak ciepło a staram się żeby tak było ( grzeję nawet latem , robię tylko w szortach i t -szercie, tfuj co za widok ) to idzie b. szybko . Jak ramki wyrównane też idzie szybciej . Ja 80 - 100 w trzy dni . Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Godzinę temu, daro napisał: A ja zegarka nie mam . Jak ciepło a staram się żeby tak było ( grzeję nawet latem , robię tylko w szortach i t -szercie, tfuj co za widok ) to idzie b. szybko . Jak ramki wyrównane też idzie szybciej . Ja 80 - 100 w trzy dni . Ale ogólnie to o sporo dłużej wiruje się jeden wsad w radialnej niż w diagonalnej mimo przekładania? Cytuj
Turqs Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Pytanie nie do mnie lecz podzielę się jak jest u mnie. Ja w radialnej 18 ramek jeden wsad wiruję tak do 20 min. 5 min na wolnych i 10-15 min na szybkich obrotach. W tym czasie da się odsklepić kolejne 18 ramek i odebrać miód do odstojnika. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 26 minut temu, Turqs napisał: Pytanie nie do mnie lecz podzielę się jak jest u mnie. Ja w radialnej 18 ramek jeden wsad wiruję tak do 20 min. 5 min na wolnych i 10-15 min na szybkich obrotach. W tym czasie da się odsklepić kolejne 18 ramek i odebrać miód do odstojnika. Ten kosz co mogę kupić jest na 12 ramek. 400 zł. Wg mnie można spokojnie dospawać dodatkowe skrzydełka aby weszło w sumie 20 ramek 18-tek. Ale licząc, że 12 ramek bym wirował - w ciągu godziny robił 3 cykle. W porywie do 3,5 cykli - wywirowałbym od 36 do 42 ramek. W miodarce 4 ramkowej z koszem diagonalnym jeden cykl wraz z obracaniem do 7-9 minut. ok 7 cykli w ciągu godziny bym zrobił, a jest to ok 30 ramek. Różnica jest bardziej taka, że w systemie diagonalnym trzeba często odrywać się od odsklepiania aby przekręcić ramki na drugą stronę. A gdy czekasz aż skończysz odsklepiać to wiruje się dłużej przez co dłużej schodzi. Cytuj
mirek. Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 no to macie cierpliwość tyle czasu wirować ja mam ręczna na moje potrzeby wystarcza ale no chyba nigdy 2 minuty nie wirowałem a dwa razy przekładam Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 9 minut temu, mirek. napisał: no to macie cierpliwość tyle czasu wirować ja mam ręczna na moje potrzeby wystarcza ale no chyba nigdy 2 minuty nie wirowałem a dwa razy przekładam Podałem przykładowy wynik (filmik reklamowy konigin). Osobiście czasu nie mierzyłem. A trzeba znaleźć też czas na odsklepienie w czasie wirowania Cytuj
mirek. Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 hehe do odsklepiania to jest żona P Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 11 minut temu, mirek. napisał: hehe do odsklepiania to jest żona P Moja panicznie boi się gdy coś brzęczy nad uchem a zawsze jakaś do pracowni się dostanie lub na ramce przywędruje. Więc niestety ale jedynie mogę ją zatrudnić przy rozlaniu do słoików i etykietowaniu Cytuj
manio Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Godzinę temu, mirek. napisał: hehe do odsklepiania to jest żona P Taka żona to skarb. Moja to jakby z tego filmu , co najwyżej sprzeda kilkadziesiąt słoików koleżankom i uważa że "pomogła" to i forsa jej . Ale nawet nie wiem czy bym chciał jej obecności w pasiece i pracowni. Spokój też ma swoją cenę . 1 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 15 Grudnia 2021 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Godzinę temu, manio napisał: Taka żona to skarb. zawsze jej tak mówię Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Mam wciąż diagonalną 4 ramkową, więc przymierzam się do zakupu radialnej niekoniecznie przez dotację bo znowu bym musiał czekać rok a nie wiadomo jak z cenami będzie więc upatrzyłem sobie taką: https://lyson.com.pl/miodarki-radialne-600-mm/5602-miodarka-radialna-d600mm-elekt-230acv-typ-ster-mdd-01-basic.html?gclid=Cj0KCQjwr-SSBhC9ARIsANhzu145IhbnWrbbOTCYAF1CqfErYvbXSoCbj-TjzIx-1lylZgmLsmg62S0aAoi-EALw_wcB Wchodzą do niej podobno ramki 18-tki wg użytkownika FB: Wydaje mi się tylko, że trzeba od razu zamówić z koszem na nadstawki 35 mm, bo z czego widzę to tu wchodzą standardowe do 25 ? Ktoś posiada taką z serii ekonomicznej? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Cytuj
daro Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Opublikowano 16 Kwietnia 2022 Radziłbym tę - https://lyson.com.pl/miodarki-radialne-600-mm/1116-miodarka-radialna-elektryczna-12v230v-o600mm-classic-line-5903661525224.htm Nie wchodzi 2 rodzaje ramek , pomimo zapewnień obsługi Łysonia . Znaczy się do 3,5 cm wejdą węższe ale latają jak żyd po pustym sklepie, odwrotnie nie . Kupując miodarkę kupujesz na lata , lepiej dać więcej niż później się gibać .Ja kupowałem i jednego dnia robiłem na 3 diagonalnej a później na tej to jak bym w niebie był . Lepiej dołóż . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi