AAnka Posted February 28, 2020 Posted February 28, 2020 Czy ktoś miał taki problem. Chce założyć pasiekę pod wieliczka, mam postawione ule juz. Przyszedł jakiś koleś i mówi że on na działce obok bedzie budował szeregówki i ule maja zniknąć... Czy mam je zlikwidować.... Moja działka co to komu przeszkadza... Odpuścić czy drzeć koty.. Prosze o radę Quote
daro Posted February 28, 2020 Posted February 28, 2020 Niby możesz ale radziłbym poszukać innego miejsca . Wytrucia ,sądy przepychanki . Warto ? Ja zawsze w takim przypadku pakuję manele . Trudno . Mimo że pszczoły nie tygrysy to chłopaka który ,, zmusił ,, mnie do postawienia na jego działce mało nie zabiły . Warto ryzykować ? 1 Quote
PiotrekF Posted February 28, 2020 Posted February 28, 2020 2 godziny temu, AAnka napisał: /.../ mówi że on na działce obok bedzie budował szeregówki i ule maja zniknąć... Czy mam je zlikwidować.... Moja działka co to komu przeszkadza... Odpuścić czy drzeć koty.. Prosze o radę Jeszcze nie buduje , dopiero będzie, masz więc trochę czasu by się dokładniej zorientować ... co to za "koleś" , co zrobić by mu nie przeszkadzały, ew. poszukać innej lokalizacji. Jednak 'pszczoły' zawsze przegrywają z 'deweloperami' i im podobnymi ..... myślę : nie warto"drzeć kotów" ..... jeszcze jest nieco czasu , jeszcze ... PF Quote
michal79 Posted February 28, 2020 Posted February 28, 2020 Ja bym w ramach sprawiedliwości społecznej oddolnej zapamiętał jego samochód. Markę, blachy... Zostawił puste ule (szkoda pszczół). Postawiłbym monitoring na pasiece (kamerkę, z wykrywaniem ruchu i nagrywaniem filmiku i wysyłaniem MMS do Ciebie jak wykryje ruch). Resztę dopisałoby życie. Zło tryumfuje kiedy dobrzy ludzie milczą. Quote
irkor Posted February 29, 2020 Posted February 29, 2020 14 godzin temu, AAnka napisał: ..........Czy mam je zlikwidować.... Moja działka co to komu przeszkadza... Odpuścić czy drzeć koty........ Niczego nigdy nie odpuszczamy, walczymy zawsze do końca. Jeśli ulegniesz, będzie to jednoznaczne z tym, że ustawiłeś ule niezgodnie z prawem i zasadami współżycia społecznego. 2 Quote
michal79 Posted February 29, 2020 Posted February 29, 2020 Przede wszystkim uchwałą gminy określone jest, jak można trzymać pszczoły w Twojej gminie. Zasięgnij tam podstaw. Ule bez pszczół oczywiście nie podlegają pod uchwałę 1 Quote
daro Posted February 29, 2020 Posted February 29, 2020 11 godzin temu, irkor napisał: Niczego nigdy nie odpuszczamy, walczymy zawsze do końca. Nigdy walka nie prowadzi do dobrego . Z ludźmi trzeba współżyć, nawet z popapranymi . Quote
lalux5 Posted February 29, 2020 Posted February 29, 2020 Deweloper czyści teren przed inwestycją .W tym obszarze można trzymać pasieki. Nie wiem jak Wieliczka( nie miasto) , ale trochę dalej gminy przy nabyciu ziemi, działek zaczynają żądać oświadczeń że jesteśmy świadom że jest to teren rolniczy . W ten sposób chcą bronić mieszkańców przed ,,teroryzmem " napływowych , gdyż ci po okresie ,,początkowym" często żądają zaprzestania uprawy , hodowli i wszystkiego co im przeszkadza . Mimo to w razie konfliktu jesteś na pozycji przegranej , takie są realia i doświadczenia wielu innych pszczelarzy. 2 Quote
Krzychu Posted March 1, 2020 Posted March 1, 2020 Ogólnie rzecz biorąc drażni mnie, w jakim ekspresowym tempie wykaszają lasy, znikają tereny rolne tylko po to aby budować dalej szeregowce. Kiedyś ta bańka pęknie. Quote
Adam445 Posted May 19, 2023 Posted May 19, 2023 Czasami gra nie jest warta świeczki, lepiej unikać problemów i korzystac z usług specjalistów. Quote
Recommended Posts