Krzychu Posted April 5, 2020 Posted April 5, 2020 Mam dużo beleczek do oczyszczenia z propolisu, niektóre są dwu i trzyletnie. Czy ten propolis się jeszcze nadaje? Quote
Wampun Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 Chyba w formie nalewki propolis zaczyna tracić swoje właściwości po pół roku. Przynajmniej taka informacja jest w książce Irena Gumowska "Pszczoły i ludzie". Quote
Robi_Robson Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 47 minut temu, Wampun napisał: taka informacja jest w książce Irena Gumowska "Pszczoły i ludzie". Tej książki nie można traktować poważnie . Raczej jako książeczkę dla dzieci w stylu "Poczytaj mi mamo" Autorka pozbierała do niej różne nowinki , ale wiedzę o pszczołach i produktach pszczelich ma raczej słabą . Quote
piotrpodhale Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 13 godzin temu, Krzychu napisał: Mam dużo beleczek do oczyszczenia z propolisu, niektóre są dwu i trzyletnie. Czy ten propolis się jeszcze nadaje? Kit pszczeli żeby przechowywać do kilkunastu miesięcy musi być zabezpieczony przed światłem słonecznym i wysychaniem inaczej traci wartości lecznicze.Twój po trzech latach na ramkach jest na 100% mało wartościowy i nie śmiałbym robić z niego lekarstwo.PK Quote
Wampun Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 (edited) 11 godzin temu, Robi_Robson napisał: Tej książki nie można traktować poważnie . Raczej jako książeczkę dla dzieci w stylu "Poczytaj mi mamo" Autorka pozbierała do niej różne nowinki , ale wiedzę o pszczołach i produktach pszczelich ma raczej słabą . Książeczka jest dość luźna dla amatora jednak ona tam zestawia ze sobą wiele skrajnych opinii i wyników badań różnych naukowcówz różnych krajów co swoją wartość ma. Edited April 6, 2020 by Wampun Quote
Beeman Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 Oczywiscie nie znam w jakich warunkach ramki byly przechowywane. Ale trzy lata to smiech na sali! Ludzie leczyli propolisem 1000lat starym i dzialal cuda. 1 Quote
piotrpodhale Posted April 6, 2020 Posted April 6, 2020 1 godzinę temu, Beeman napisał: Oczywiscie nie znam w jakich warunkach ramki byly przechowywane. Ale trzy lata to smiech na sali! Ludzie leczyli propolisem 1000lat starym i dzialal cuda. Taki propolis to najlepszy podobno z miodem z piramid minimum 4000 lat działa jeszcze większe cuda ?.PK Quote
Recommended Posts