Bohtyn Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Hej, hej - jestem, jestem na chwilę w Kielcach bo zimno, ale w czwartek lub piątek planuję jechać z powrotem na działkę. Chętnie doradzę i pomogę w miarę moich możliwości. Raków znam i mam tam kilku znajomych, a baru "gąska" już chyba nie ma bo ten wujek o który pisze Robert też tej zimy odszedł do brata a naszego znajomego "Malona". Jakby co to zapraszam. 1 Cytuj
harcerz1020 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 7 godzin temu, Robi_Robson napisał: Zasadniczo same ramki z czerwiem. Delikatnie w takiej ilości , żeby nie okazało się , że pszczoły nie będą w stanie ich wygrzać . Poza tym osoba bez wprawnego oka może przypadkiem przenieść na ramce matkę, a tego nie powinno się robić . O tej porze roku w czasie trwania obfitego pożytku można spokojnie dodać ramki z pszczołami i pszczoły prawie na pewno się nie będą ścinać OK. Dziękuję, żeby nie przenieść matki to zrobiłem odkład metodą S.Trzybińskiego i wywiozłem 3 km. W ten sam sposób będę ewentualnie przenosił ramki do słabszych rodzin. Cytuj
Żaki-Czan Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Wojtek u mnie z czasem krucho, pszczelarzeniem też nieśmiało zajmuję się od roku, ale chętnie pomogę w miarę możliwości. W obecną niedzielę raczej nie będę miał czasu, bo będę wirował u siebie, ale w przyszłą mogę zrobić krótki wypad krajoznawczy motocyklem i przy okazji wpaść do Ciebie z pomocą. Ja rok temu o tej samej porze wiedziałem tyle co ty, z tym że pszczół jeszcze nie miałem. Takie podstawy podstaw bardzo fajnie mi się przyswajało z Wielkiego Poradnika Pasiecznego autorstwa Trzybińskiego (w przeciwieństwie do Ostrowskiej, której nie odmawiam wartości merytorycznej, ale sposób jej przekazu jest trudny), więc polecam lekturę, w kilka wieczorów połkniesz. Cytuj
daro Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 W dniu 12.05.2020 o 14:48, Bohtyn napisał: Jakby co to zapraszam. No i płyn do dezynfekcji przynosi gość . Słyszałem w radiu że to minim 60 % ma mieć . Kolega mówi że jak tyle to on może śmigać bez maski .? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 W dniu 12.05.2020 o 14:48, Bohtyn napisał: baru "gąska" już chyba nie ma bo ten wujek o który pisze Robert też tej zimy odszedł do brata a naszego znajomego "Malona". Nie wiedziałem. . . Był mistrzem przyrządzania żołądków gęsich . Specyjał palce lizać . A miałem nadzieję , że jeszcze kiedyś tam zajadę . Ludzie tak szybko odchodzą . . . W dniu 15.05.2020 o 18:43, mirek. napisał: Czyli Łącka się kwalifikuje Tak. Najlepiej od Maurera . Cytuj
wwojtek Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 Dziękuje wszystkim za pomoc. Szczególne podziękowania dla @Bohtyn, który bardzo pomógł na miejscu i użyczył pomocnych porad. Węza już zamówiona co pozwoli mi dołożyć ramki. Muszę też ogarnąć trochę ule i, przy odrobinie szczęścia, pszczoły dadzą radę. A teraz trzeba brać się chyba za lekturę. Jak ktoś z Was zna może jakieś dobre materiały online (polski/angielski) też chętnie przyjmę. Pozdrawiam Wojtek Cytuj
daro Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 https://www.olx.pl/oferta/hodowla-pszczol-demianowicz-guderska-CID751-IDCWuza.html#572e543190 Chyba 62 pln Ciebie nie zbawi . To z Kielc i nie tylko to ma . To taka biblia chowu pszczół . Cytuj
wwojtek Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 Koszt mi nie przeszkadza. Bardziej chodzi o to, że z natury jestem "słuchowcem" i dużo łatwiej tak mi przyswajać wiedzę. Stąd też moje zapytanie o materiały filmowe. Może na jakiś kurs się wybiorę... W każdym razie, książkę też pewnie trzeba będzie nabyć. Cytuj
daro Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 To ona na dobranoc niech poczyta . Lub jakaś inna byle swoja . Choć sądze żeś kawaler . Po ślubie każdy chłop głuchnie bo by zwariował . Czytać też różne rzeczy potrafi . ? Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 15 minut temu, daro napisał: sądze żeś kawaler Nie pisałby w pierwszym poście ... Cytat Niedawno kupiliśmy z żoną działkę pod nasz przyszły dom 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi