Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, hej - jestem, jestem na chwilę w Kielcach bo zimno, ale w czwartek lub piątek planuję jechać z powrotem na działkę.

Chętnie doradzę i pomogę w miarę moich możliwości. Raków znam i mam tam kilku znajomych, a baru "gąska"

już chyba nie ma bo ten wujek o który pisze Robert też tej zimy odszedł do brata a naszego znajomego "Malona".

Jakby co to zapraszam. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
7 godzin temu, Robi_Robson napisał:

Zasadniczo same ramki z czerwiem. Delikatnie w takiej ilości , żeby nie okazało się , że pszczoły nie będą w stanie ich wygrzać .
Poza tym osoba bez wprawnego oka może przypadkiem przenieść na ramce matkę, a tego nie powinno się robić .

O tej porze roku w czasie trwania obfitego pożytku można spokojnie dodać ramki z pszczołami i pszczoły prawie na pewno się nie będą ścinać

OK. Dziękuję, żeby nie przenieść matki to zrobiłem odkład metodą S.Trzybińskiego i wywiozłem 3 km. W ten sam sposób będę ewentualnie przenosił ramki do słabszych rodzin.  

Opublikowano

Wojtek u mnie z czasem krucho, pszczelarzeniem też nieśmiało zajmuję się od roku, ale chętnie pomogę w miarę możliwości. W obecną niedzielę raczej nie będę miał czasu, bo będę wirował u siebie, ale w przyszłą mogę zrobić krótki wypad krajoznawczy motocyklem i przy okazji wpaść do Ciebie z pomocą. Ja rok temu o tej samej porze wiedziałem tyle co ty, z tym że pszczół jeszcze nie miałem. Takie podstawy podstaw bardzo fajnie mi się przyswajało z Wielkiego Poradnika Pasiecznego autorstwa Trzybińskiego (w przeciwieństwie do Ostrowskiej, której nie odmawiam wartości merytorycznej, ale sposób jej przekazu jest trudny), więc polecam lekturę, w kilka wieczorów połkniesz.

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 14:48, Bohtyn napisał:

Jakby co to zapraszam. 

No i płyn do dezynfekcji przynosi gość . Słyszałem w radiu że to minim 60 % ma mieć .

Kolega mówi że jak tyle to on może śmigać bez maski .?

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 14:48, Bohtyn napisał:

baru "gąska" już chyba nie ma
bo ten wujek o który pisze Robert też tej zimy odszedł do brata a naszego znajomego "Malona".

Nie wiedziałem. . .
Był mistrzem przyrządzania żołądków gęsich . Specyjał palce lizać .
A miałem nadzieję , że jeszcze kiedyś tam zajadę .
Ludzie tak szybko odchodzą . . .

W dniu 15.05.2020 o 18:43, mirek. napisał:

Czyli Łącka się kwalifikuje :)

Tak.
Najlepiej od Maurera .

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za pomoc. 

Szczególne podziękowania dla @Bohtyn, który bardzo pomógł na miejscu i użyczył pomocnych porad.

Węza już zamówiona co pozwoli mi dołożyć ramki. Muszę też ogarnąć trochę ule i, przy odrobinie szczęścia, pszczoły dadzą radę. 

A teraz trzeba brać się chyba za lekturę. Jak ktoś z Was zna może jakieś dobre materiały online (polski/angielski) też chętnie przyjmę.

Pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

Koszt mi nie przeszkadza. Bardziej chodzi o to, że z natury jestem "słuchowcem" i dużo łatwiej tak mi przyswajać wiedzę. Stąd też moje zapytanie o materiały filmowe. Może na jakiś kurs się wybiorę... W każdym razie, książkę też pewnie trzeba będzie nabyć. 

Opublikowano

To ona na dobranoc niech poczyta . Lub jakaś inna byle swoja . Choć sądze żeś kawaler . Po ślubie każdy chłop głuchnie bo by zwariował . Czytać też różne rzeczy potrafi . ?

Opublikowano
15 minut temu, daro napisał:

sądze żeś kawaler

Nie pisałby w pierwszym poście ...

Cytat

Niedawno kupiliśmy z żoną działkę pod nasz przyszły dom

• Haha 1