Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz"... czy cos takiego bylo.  Kazde doswiadczenie wiedzie do zwyciestwa, nawet porażka. 

Opublikowano
11 minutes ago, Tadek11 said:

Nie wiem skąd takie ambicje u nowicjuszy

No bo to jest domena nowicjuszy. "Wszystko tak latwo wyglada"  Na YTubie gosc zrobil w 5 minut i bylo ok, to ja tez zrobie w  .......... 5 godzin. I co ?..... i kicha. 

No ale tak sie zdobywa doswiadczenie. 

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Beeman napisał:

W trzydziestym piatym Hodowla matek

nie martw się o postępy Buni , bo wie co pisze na podstawie własnych doświadczeń . Bardzo szybko się rozwija i niejeden mógłby się od Niego uczyć , a stażu ma niewiele . Rozważnie to nie znaczy ślamazarnie i tchórzliwie. Nie da się chwycić wszystkiego na raz . Nikt nikomu nie żałuje spróbować  , rozmnażanie to prosta robota - szkół do tego nie trza żadnych :)

41 minut temu, zdzich123 napisał:

A gdzie jest napisane że nowicjusze nie mogą wprowadzać swoich przemyśleń .Gdzie z kolei jest powiedziane że dziadkowie wiodą prym w rozwoju świata

A kto by tak pisał ? Mamy ponoć wolność i demokrację - czyli każdy robi dowolne głupoty na swój rachunek i nic nikomu do tego. Kto bogatemu zabroni ? Ja uważam ,że każdy pszczelarz ma prawo i obowiązek popełnienia dużej ilości błędów - inaczej niczego się nie nauczy i nie pozna swoich możliwości. Im więcej błędów tym szybciej się sam wyprostuje bo dobre rady mądremu zbędne , a głupi i tak nie słucha. 

Dziadkami sobie mordy nie wycieraj bom dziadek i niejednego młodzieńca swobodnie prześcigam i wcale niekoniecznie w pszczelarstwie  tylko całkiem dosłownie :)  Choć masz rację ,że rewolucję robili ludzie dwudziestoparoletni. Nie wiedzieli że "nie da się lub nie wolno "  . Po 30-stce albo gnili z ziemi , albo się zdemoralizowali zagrabionym biedakom bogactwem .

Ten głupi co głupio robi , a nie stary czy młody . Jakby powiedziała to mama Foresta.

manio zgred

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
Opublikowano
6 minutes ago, manio said:

rozmnażanie to prosta robota

I tu z mojego skromnego doswiadczenia zgadzam sie w stu dwudziestu procentach z toba.  Utrzymac to w ryzach, daly miodu i przezimowaly to znacznie powazniejsze sprawy. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Beeman napisał:

I tu z mojego skromnego doswiadczenia zgadzam sie w stu dwudziestu procentach z toba.  Utrzymac to w ryzach, daly miodu i przezimowaly to znacznie powazniejsze sprawy. 

dokładnie jak napisałeś , ilość nigdy nie przechodzi w jakość , w każdej hodowli najważniejsza jest ciągła selekcja na każdym etapie. Niestety całkiem jak u ludzi niekoniecznie po wybitnej matce uzyskujemy choć podobnie wybitne córki. Często całkiem odwrotnie. Dlatego warto ćwiczyć ,żeby poznać swoje ograniczenia .

Lepiej mieć 5 silnych , miodnych rodzin niż 15 darmozjadów do zakarmiania. Teraz ostatni czas na końcową selekcję żeby nie żałować wiosną, że się dało niepotrzebnie szansę nieudacznej rodzinie.

Edytowane przez manio
Opublikowano (edytowane)

A mnie męczy taka myśl , co będą rabowały te najbardziej miodne gdy zostawię tylko je w pasiece .?

Zimować matki  zapasowe można ,jak nie dla siebie to dla zarobku .

Edytowane przez baru
Opublikowano
2 godziny temu, manio napisał:

młodzieńca swobodnie prześcigam :)

Też mi wyczyn, prześcignąć współczesnego młodego, siłą oderwanego od kompa czy smartfona, taki to po trzydziestu metrach ma zadyszkę a po kolejnych trzeba reanimować??

• Haha 3
Opublikowano
11 godzin temu, zdzich123 napisał:

A gdzie jest napisane że nowicjusze nie mogą wprowadzać swoich przemyśleń .Gdzie z kolei jest powiedziane że dziadkowie wiodą prym w rozwoju świata , jeśli by tak było to byśmy dalej grzebali w barciach , po kiego grzyba ktoś trudził się i wymyślał ule , np. wlkp pełny  potem 18 wlkp .Trzeba było jechać tak jak robili nasi dziadkowie czy pra.pra .

Ale Zdzisław coś mnie się wydaję że mylisz pojęcia . Robić w pasiece może sobie każdy co chce i błędy robić w pasiece również można nie jest zabronione . I możesz sobie hodować i same matki na sprzedaż i wiosną sprzedawać jak świeże bułeczki mnie nic do tego.    I masz wolność ,  równocześnie zgodnie ze starą zasadą liberałów ,  "moja wolność kończy się tam gdzie zaczyna nos drugiego człowieka" .

Ale jest też wolność do wyrażania swoich poglądów i forum jest właśnie takim miejscem . aby tylko zgodnie z regulaminem forum a,  więc nie obrażać drugich uczestników forum i nie oceniać ich w negatywnym kontekście ad persona i w innych punktach  - patrz regulamin forum.

Tak że traktuj forum jako taki rynek wymiany poglądów i doświadczeń , a nie jako biblię czy kodeks prawny a wiec "słowo pisane" o które w swoim poście na początku pytasz  , my Ci nic tu nie zakazujemy i masz wolność aczkolwiek z pewnymi ograniczeniami o których było wyżej pisane w kolorze niebieskim.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

W słoiku po ogórkach jeden reklamował się na jutubie. Najpierw leczysz od warołzy a potem  zimujesz w nim. Czysty zysk, jak kot z centralnej Polski miasta Łodzi uwiązany na sznurku co by do sąsiada nie wrócił. 

Już poprawiam, nie rozumię problemu na co i po co takie zabawy. Jak sprzedać to lepiej całą rodzinę a jak dla siebie toż szykuje się jesienią z nastawieniem na wygraną? Czasem nie wyjdzie. Ryzyko wpisane. Odżałować i tyle. Ile razy będzie faul raz na n wystąpień?

Edytowane przez tikcop