Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o ,merytoryczne uwagi do moich działań planowanych i wykonanych:

1. Co zrobiłem:

- zakarmiłem około 9 l inwertu na rodzinę;

- w ulach odwirowałem miód, ale w rodniach zostawiłem wszystkie ramki z miodem poza skrajnymi

- zawiesiłem paski - 2 szt. TacTic na ul w najbardziej obleganych uliczkach, paski zawieszone pomiędzy 2 beleczkami;

- 1 raz odymiłem Apiwarolem.

2. Co planuję zrobić w terminie od 6 września do około 20 września:

- podać po 6-8 l inwertu w dawkach 2 l co 2 dni;

- mam trochę ramek z pierzgą - planuję wstawić po 1 do rodzin z małą ilością, na skraj gniazda;

- przenieść dolne korpusy na górę, na dole zostawić górne korpusy - i tutaj pytanie - zostawić w nich ramki czy zostawić puste? Za zostawieniem ramek przemawia ochrona przed motylicą, przeciw - czy nie zapleśnieje w nich pokarm, czy też może pszczoły przeniosą go do góry? Czy zostaną na górze czy może mogą zejść niżej???

3. W terminie od 6-7 września planuję co 3-4 dni dymić 5 razy Apiwarolem i w okolicy 30 września wyjąć pozostałości pasków.

4. Czy zrobić o okolicy październik - listopad jak nie będzie czerwiu kkrytego pojedyncze odymienie???

5. Ułożenie gniazda - zostawiam tyle ramek ile obsiadają pszczoły.

Opublikowano

Lepiej w październiku ostatnie dymienie przeprowadzić. W 1 ulu zostawiłem za mało ramek patrząc jak obsiadają. Pewnie jak ja za dnia obserwujesz. Jak poszedłem wieczorem by je podkarmić z latarkę to ujrzałem cały czarny ul obsiadany przez pszczoły i pełne ramki pszczół. Dodałem im 1 ramkę suszu.

Opublikowano

Pierwsza podstawowa zasada. Najpierw przed przystąpieniem do karmienia zimowego układamy gniazda wycofując stare ramki i uzupełniając ramki z pierzgą po bokach gniazda jeżeli oczywiście takie ramki zapasowe mamy i zmniejszamy ilość ramek w ulu do siły rodziny , a następnie przystępujemy do karmienia zimowego w czasie którego nie przestawiajmy ramek i tym bardziej całych korpusów.

Zaburzamy całą pracę pszczół  - bo one przecież najlepiej wiedzą jak sobie ułożyć zapasy na zimę. W czasie karmienia kłąb czerwiu będzie się stopniowo przesuwał do dołu a górę pszczoły wypełnią zapasami. A żeby ramki nie pleśniały trzeba zapewnić pszczołom dobrą wentylację w ulu i tu namawiam do zastosowania dennic siatkowych . A na motylicę najlepsze są powałki z płyty i dennice siatkowe  gdyż to tam ona najczęściej przebywa a w zimę motylica Ci nie ruszy ramek w ulu..

Pozdrawiam

Tadek

• Lubię 1
Opublikowano

Tadek ale jak początkujący pszczelarz ma ocenić siłę pszczół. Stare obumrą, nowe cały czas się wykluwają. Jak zaglądam w dzień pszczoła lotna jest w polu, w nocy okazuje się że ramek za mało.

Opublikowano

Wcale nie ma potrzeby wiedzieć jak ocenić teraz siłę rodziny pszczelej. Po prostu trzeba tylko wiedzieć, że w naszych warunkach klimatycznych nie mamożliwości, ażeby kula kłąbu zimowego pszczół miała większą średnicę niż 25 cm. czyli 10 cali i proste zostawiamy ramek 7 x szerokość woszczyny z przerwą ~ 4cm, to jest = ~28 cm. Teraz nie zwraca się uwagi czy pszczół jest dużo czy mało i tak zostanie ich tyle

Tadek ale jak początkujący pszczelarz ma ocenić siłę pszczół. Stare obumrą, nowe cały czas się wykluwają. Jak zaglądam w dzień pszczoła lotna jest w polu, w nocy okazuje się że ramek za mało.

tylko na ten kłąb zimowy nie większy niż natura przewidziała dla naszego rejonu. Czyli około 25 cm.

Opublikowano

Ule wielkopolskie i dadant 1/2 korpusy, dennice wysokie, pajączki w dennicach otwarte, jeden pajączek w powałce też.

Opublikowano

Czy jak przełożę miodnię z ramkami na dół, a rodnię do góry to grozi to jakimiś negatywnymi skutkami? Oczywiście usunę kratę odgrodową. Czy zostawić na dole tyle ramek co na górze?

Czy przeniosą pokarm z dolnego korpusu na górę i czy kłąb pszczoły zostaną w górnym korpusie?

Opublikowano

Podepnę sie do tematu. Co robić gdy mam ramki z czerwiem i z wianuszkami miodu spadziowego, jak pozostanie taka ilosć spadzi na zimę to czy będzie problem dla pszczół.

Opublikowano

Czy jak przełożę miodnię z ramkami na dół, a rodnię do góry to grozi to jakimiś negatywnymi skutkami? Oczywiście usunę kratę odgrodową. Czy zostawić na dole tyle ramek co na górze?

Czy przeniosą pokarm z dolnego korpusu na górę i czy kłąb pszczoły zostaną w górnym korpusie?

Już Ci pisałem żeby w trakcie karmienia zimowego nie przestawiać ramek i korpusów. Sorry bangin.gif A poza tym krata odgrodowa powinna być wyjęta już dawno po ostatnim miodobraniu. rolleyes.gif

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Co proponujesz? Zostawić je na zimę na 1 korpusie (dennice wysokie) i zabrać górne korpusy? Wtedy nie będzie ingerencji w gniazdo.

Opublikowano

Co proponujesz? Zostawić je na zimę na 1 korpusie (dennice wysokie) i zabrać górne korpusy? Wtedy nie będzie ingerencji w gniazdo.

Opisz sytuację trochę bardziej szczegółowo. Bo tak to nawet nie wiem czy masz ule wielkopolskie czy 1/2 Dadant ? Bo piszesz o tym cztery posty wyżej .  A może takie i takie ? Nie wiemy tego a Ty wiesz tylko jakoś niejasno to napisałeś. Te ostatnie pytanie jakiego ula dotyczy wielkopolskiego czy 1/2 Dadant  - bo wtedy mogą być różne odpowiedzi w wielkopolskim standardowym można zostawić rodzinę na jednym korpusie natomiast w 1/2 Dadant nie można , bo tak jak Ci Bohtyn napisał kłąb zimowy ma maksymalnie 20- 25 cm średnicy i musi się pomieścić w wysokości ula + zapas pokarmu nad głową czyli minimumj 2 korpusy 1/2 Dadant albo trzy.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Opisz sytuację trochę bardziej szczegółowo. Bo tak to nawet nie wiem czy masz ule wielkopolskie czy 1/2 Dadant ? Bo piszesz o tym cztery posty wyżej .  A może takie i takie ? Nie wiemy tego a Ty wiesz tylko jakoś niejasno to napisałeś. Te ostatnie pytanie jakiego ula dotyczy wielkopolskiego czy 1/2 Dadant  - bo wtedy mogą być różne odpowiedzi w wielkopolskim standardowym można zostawić rodzinę na jednym korpusie natomiast w 1/2 Dadant nie można , bo tak jak Ci Bohtyn napisał kłąb zimowy ma maksymalnie 20- 25 cm średnicy i musi się pomieścić w wysokości ula + zapas pokarmu nad głową czyli minimumj 2 korpusy 1/2 Dadant albo trzy.

Pozdrawiam

Tadek

Wielkopolskie i dadant 1/2.

Pytanie tyczyło wielkopolskich, dadant 1/2 zazimuję na 3 korpusach 1/2 - dolny pusty jako poduszka powietrzna.

I pytanie czy w wielkopolskich mogę zazimować na 1 korpusie? Planowałem na dwóch, ale w związku z Twoją sugestią by nie grzebać w ustawieniu zastanawiam się czy nie zrobić tak, że po prosu zabieram miodnię i zostawiam pszczoły na 1 korpusie. Dennice wysokie z 2 pajączkami otwartymi, powałka z 1 otwartym pajączkiem. Miodnia od rodni nadal jest oddzielona kratą.

Opublikowano

Do zimowli zostawiłem 8 ramek wielkopolskich w ulu. Ponieważ mam ule wlkp. 12 ramkowe w zabudowie ciepłej nasuwają mi się takie pytania:

1. Co w miejsce luki ( 4 brakujących ramek) - czy wszędzie dajecie zatwory ze słomy czy coś innego ? Tomek Miodek w swoich filmikach mówi, że nic nie daje i faktycznie pokazuje pustą przestrzeń w ulu.

2. Jak ułożyć te pozostałe w ulu 8 ramek - czy przesunąć je maksymalnie od wylotka w stronę ścianki tylnej czy raczej odwrotnie lub pozostawić maksymalnie wyśrodkowanie?

Jakie są wasze opinie?

Pozdrawiam

Waldek

Opublikowano

Może ktos coś podpowiedzieć na poprzednie moje pytania?

Jeszcze dorzucę jedno: Jakie wielkie macie teraz wylotki?

Pozdrawiam

Waldek

Opublikowano

Wielkopolskie i dadant 1/2.

Pytanie tyczyło wielkopolskich, dadant 1/2 zazimuję na 3 korpusach 1/2 - dolny pusty jako poduszka powietrzna.

I pytanie czy w wielkopolskich mogę zazimować na 1 korpusie? Planowałem na dwóch, ale w związku z Twoją sugestią by nie grzebać w ustawieniu zastanawiam się czy nie zrobić tak, że po prosu zabieram miodnie i zostawiam pszczoły na 1 korpusie. Dennice wysokie z 2 pajączkami otwartymi, powałka z 1 otwartym pajączkiem. Miodnia od rodni nadal jest oddzielona kratą.

Czyli masz dwa korpusy nie jeden jak piszesz -  jeden miodnia a  - drugi gniazdo , oddzielone kratą odgrodową poziomą , tylko wytłumacz mi po co Ci o tej porze roku krata odgrodowa w ulu ?? bo ja nie wiem . Poza tym karmienie już powinno dobiegać do końca , czy już zacząłeś karmić na zimę ??

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Do zimowli zostawiłem 8 ramek wielkopolskich w ulu. Ponieważ mam ule wlkp. 12 ramkowe w zabudowie ciepłej nasuwają mi się takie pytania:

1. Co w miejsce luki ( 4 brakujących ramek) - czy wszędzie dajecie zatwory ze słomy czy coś innego ? Tomek Miodek w swoich filmikach mówi, że nic nie daje i faktycznie pokazuje pustą przestrzeń w ulu.

2. Jak ułożyć te pozostałe w ulu 8 ramek - czy przesunąć je maksymalnie od wylotka w stronę ścianki tylnej czy raczej odwrotnie lub pozostawić maksymalnie wyśrodkowanie?

Jakie są wasze opinie?

Pozdrawiam

Waldek

Jeżeli masz ramki w ulu na zabudowę ciepłą i nie możesz przestawić korpusu na dennicy o 90 stopni , to raczej powinieneś ustawić je najbliżej wylotka a z tyłu zostawić wolną przestrzeń , ja nigdy nie praktykowałem innego ustawienia przy zabudowie ciepłej więc nie będę zabierał w tej sprawie głosu czy można inaczej. A w ogóle to jestem zwolennikiem ustawiania wszystkich ramek w ulu na zabudowę zimną przez cały rok bo pszczoły w naturalnym środowisku w dziupli budują tak plastry i widocznie tak jest bardziej naturalne dla nich , co nie znaczy że nie można robić inaczej w ulu . Obecnie mam wylotki otwarte na całą szerokość korpusu bo jest jeszcze ciepło i jest dużo pszczół.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jeżeli masz ramki w ulu na zabudowę ciepłą i nie możesz przestawić korpusu na dennicy o 90 stopni , to raczej powinieneś ustawić je najbliżej wylotka a z tyłu zostawić wolną przestrzeń , ja nigdy nie praktykowałem innego ustawienia przy zabudowie ciepłej więc nie będę zabierał w tej sprawie głosu czy można inaczej. A w ogóle to jestem zwolennikiem ustawiania wszystkich ramek w ulu na zabudowę zimną przez cały rok bo pszczoły w naturalnym środowisku w dziupli budują tak plastry i widocznie tak jest bardziej naturalne dla nich , co nie znaczy że nie można robić inaczej w ulu . Obecnie mam wylotki otwarte na całą szerokość korpusu bo jest jeszcze ciepło i jest dużo pszczół.

Pozdrawiam

Tadek

W zabudowie zimnej też zostawiasz wolne oba boki?

Opublikowano

Mam pytanie. Mam ule wielkopolskie 12-ramkowe, zabudowa zimna. Zostaje 7 - 8 ramek do zimowli. Czy gniazdo może być przy jednej ze ścian a z drugiej strony zatwór, czy też powinno być pośrodku z zatworami i ociepleniem po bokach. Jeszcze jedno, kiedy dać półkorpus pod gniazdo jako poduszkę powietrzną? Już, czy po zakarmieniu?

Opublikowano

Masz wylotki otwarte na całą szerokość, a rabunków nie ma o tej porze roku, do tego osy, trzmiele. Ja zostawiłem na 1-2 pszczoły.

U mnie trzmiel raczej się nie wgramoli przez wylotek, ostatnio płakałem ze śmiechu jak taki grubcio próbował wejść do ula :-)

Opublikowano

Masz wylotki otwarte na całą szerokość, a rabunków nie ma o tej porze roku, do tego osy, trzmiele. Ja zostawiłem na 1-2 pszczoły.

O tej porze wylotek na 1 czy 2 pszczoly to zdecydowanie za malo jeszcze te przez ostatnie dni temperatury pszczola z ula na ulu a nie w nim .

Opublikowano

Jak robisz odklad i podkarmiasz  sina rodzina ma za goraco jak jej zmiejszysz wylotek chyba ze dennica siatkowa ale to i tak zanim wejdzie do ula wracajaca pszczola to bedzie sie gromadzic na ulu .