Bohtyn Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) 18 godzin temu, harcerz1020 napisał: Wody czy syropu? Jeżeli wody to w jakim celu im dajesz? Wodę to koń pije. ? A pszczoły to najlepiej świeży syrop cukrowy, może być najrzadszy byle byłby słodziuśki.?. Bardziej obawiałbym się tych pełnych zakiśniętych ramek z amitrazą i różnymi lekami po zimie, niż czystego cukru rozrobionego ze świeżą czystą ,może i przegotowaną wodą. Edytowane 25 Marca 2022 przez Bohtyn 1 Cytuj
manio Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 (edytowane) 18 godzin temu, Beeman napisał: Manio nie kwalifikuje sie jako pszczelarz wielokrotnie pisałem jak i kiedy zakarmiam pszczoły na zimę , więc bliżej mi do tych szlachetnych pszczelarzy , którzy zimują wyłącznie na miodzie. Moje zapasy bliższe są miodu niż pokrzywowe ulepki. Ubogie środowisko i ostry klimat wyklucza u mnie zimowanie na miodzie bez wsparcia cukrem. Wsparcie cukrem to zupełnie co innego niż wyrabowanie do zera i zalanie samym cukrem w ostatniej chwili. Albo ratowanie głodujących pszczół deską cukrową , bo pożałowało się syropu . Wielu i z pomocą cukru ponosi klęskę za klęską. Ja i moje pszczoły radzimy sobie z jego pomocą - nie mamy wyboru bo po 20 lipca jest pustynia. Ubliża inteligencji i elementarnej uczciwości twierdzenie , że syrop z sokiem podany do ula po 2 tygodniach nabiera cudownych wartości , zasadniczo cenniejszych niż te same komponenty sprzed 2 tygodni. Nie ma w moim środowisku pszczelarzy , którzy tak robią , ale wiem że nie podaliby ręki takim szujom ( h nie akceptuje silnik forum). pozdrawiam manio półpszczelarz , ale nie półgłówek . Edytowane 25 Marca 2022 przez manio 1 Cytuj
daro Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 2 godziny temu, Bohtyn napisał: Wodę to koń pije. Zwłaszcza w poniedziałek rano ? 2 Cytuj
zdzich123 Opublikowano 25 Marca 2022 Opublikowano 25 Marca 2022 Teraz tego nie jestem w stanie odszukać , ale w książkach pszczelarskich gdzieś wyczytałem , że dopuszczalne jest 2% cukru w miodzie . Bo i to jest logiczne , bo jak można zrobić taki zabieg , że dzisiaj wybieramy wszystek syrop zimowy , bo jutro pszczoły przyniosą już miodek świeżutki .Musielibyśmy wykałaczką wybierać z ramek gdzie jest czerw , bo może pszczoły przeniosą do miodni . Tylko który tak na 100% rozezna co jest świeże lub ile w tej komórce jest świeżego a ile syropu cukrowego . Ale tutaj widzę mamy specjalistów od wszystkiego . 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 W dniu 24.03.2022 o 19:34, mirek. napisał: kumasz? No ja również nie kumam. Dla mnie ziołomiód to mieszanina ziół i miodu ale tego prawie nikt nie robi bo drogo. Zdecydowanie taniej zmieszać syrop z ziołami i wciskać klientom. Zdzich masz rację że w stu procentach nie da się wyeliminować ale tu chodzi aby te ilości nie były znaczne. Ja w momencie zakładania korpusów na miód, ramki z zimowym zapasem wycofuje od razu lub zaznaczam i później zabieram do odkładów. 3 Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 dobra nie chce mi się kłócić czy kopać z koniem tylko jak jest opatentowana nazwa? jeżeli nie jest to jeżeli zawiera jeden składnik z nazwy to to jest:P oczywiście możecie sobie mieć swoje zdanie ale walczcie lepiej z miodem malinowym o kolorze malinowym:PP 3 1 Cytuj
daro Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 5 minut temu, mirek. napisał: tylko jak jest opatentowana nazwa? Czego nazwa ? A najlepiej walczcie Z Putasem na Ukrainie .? Cytuj
mirek. Opublikowano 26 Marca 2022 Opublikowano 26 Marca 2022 daro wiesz doskonale chodzi o ziołomiód ale ja odpuszczam i robić mi się też nie chce za dużo pracy że by to robić musiał by być droższy o 50 procent Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.