Psc Posted August 2, 2022 Posted August 2, 2022 Witam, z tymi wszystkimi spekulacjami doszło do tak kuriozalnych sytuacji, że o ile cukru kryształu na półkach w sklepach brak w Łodzi (przynajmniej po południu, bo w porannych wyścigach na półki z cukrem nie zwykłem brać udziału), to w Selgrosie leżały sobie bez zainteresowania worki 10kg z cukrem pudrem po 42,9zł :-) Cena jak sprzed miesięcy (aby nie powiedzieć lat) za cukier kryształ, a to przecież produkt wymagający dodatkowej obróbki mechanicznej, do której potrzebna jest tak droga energia, a ponoć mierzymy się z kryzysem energetycznym ponoć. Nie wgryzając się w ludzką logikę dlaczego wolą słodzić grubszym cukrem kryształem, niż drobnym, natychmiastowo rozpuszczającym się pudrem (skoro tańszy), chciałbym zapytać, czy ktoś z Was stosował/stosuje puder do sporządzania syropu. A jeśli nie, to czy jedynym przeciwwskazaniem jest cena (która normalnie, naturalnie jest wyższa niż kryształu), czy są inne przeciwwskazania, których wyżej nie uwzględniłem. Produkt, o którym wyżej wspomniałem jest oczywiście produkcji firmy Diamant. Co prawda w składzie wymieniony jest jedynie cukier kryształ, ale przed podaniem pszczołom wolę zapytać praktyków - może tacy tutaj są. Tym bardziej, że widziałem gdzieś cukier w podobnych workach, tej samej firmy z informacją "Cukier puder pszczeli bez dodatków antyzbrylających". Lekka hipokryzja, czy rzeczywiście nie powinienem podawać zwykłego pudru pszczołom? Wiadomo, nikt nie siedzi w laboratoriach firmy Diamant, ani na stołkach księgowych, czy marketingowców owej firmy. Ale wiadomo - praktyka zawsze górą. Pozdrawiam 1 Quote
manio Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 (edited) 6 godzin temu, Psc napisał: "Cukier puder pszczeli bez dodatków antyzbrylających" cukier to cukier, a że zmielony to bez znaczenia. Ten dodatek antyzbrylający to skrobia ( np. mąka ziemniaczana) i też nie szkodzi pszczołom. Robiłem ciasto z takiego cukru i brały tak samo jak ze zmielonego tymy rencamy. Dawałem też sam cukier puder ulikom weselnym czy odkładom to sobie doniosły wody i ulepiły baranka cukrowego , którego na bieżąco zjadały. Kup Pan , będziesz Pan zadowolniony. Edited August 3, 2022 by manio 1 2 Quote
slawo3663 Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 A zatem cukier został poniżony ? jako gorszy sort względem cukru pudru. 1 Quote
Turqs Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 trzeba ufać i wierzyć to wszystko będzie dobrze 1 Quote
gajowy Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 Dodatki o których Michał wspomniał nie będą szkodliwe dla pszczół, choć oczywiście czysty cukier byłby lepszy. Nie bałbym się cukru pudru w dobrej cenie. Kiedys posłodziłem herbatę cukrem pudrem, w czasach gdy jeszcze słodziłem i byłem lekko zdziwiony, że trochę zmętniała... 1 Quote
gajowy Posted August 3, 2022 Posted August 3, 2022 Dwutlenek krzemu to zwykły kwarc, równie szkodliwy co piasek, czyli obojętny. W syropie powinien po pewnym czasie opaść na dno. Pozostałe składniki nie są szkodliwe Quote
manio Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 8 godzin temu, gajowy napisał: Dwutlenek krzemu to zwykły kwarc, równie szkodliwy co piasek to dokładnie piasek kwarcowy , czyli pozbawiony domieszek organicznych - czego to ludzie nie wymyślą Quote
michal79 Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 A czy się to wszystko wytrąca i jelita zimą nie zapcha? Bo karmienie rozwojowe teraz, to nie ma co się przejmować. Ale interesuje mnie właśnie, czy te dodatki nie spowoudują biegunki zimą? Quote
manio Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 (edited) Godzinę temu, michal79 napisał: A czy się to wszystko wytrąca i jelita zimą nie zapcha? Bo karmienie rozwojowe teraz, to nie ma co się przejmować. Ale interesuje mnie właśnie, czy te dodatki nie spowoudują biegunki zimą? jest tego znikoma ilość - moim zdaniem bez znaczenia na obciążenie jelita pszczół . Miód też nie jest idealnym pokarmem i nie jest tylko mieszczanina fruktozy i glukozy. Zawiera wiele cukrów ciężkostrawnych ( wielocukry) lub całkiem niestrawnych dla pszczół - skrajnym przypadkiem czysta spadź - tak pożądana przez pszczelarza , a zabójczo obciążająca przewód pokarmowy pszczół. Skrobia jest wielocukrem zbudowanym z wyłącznie z cząsteczek glukozy - jest więc wielkie prawdopodobieństwo że ulegnie rozpadowi na glukozę o strawiona ze smakiem - jak to się dzieje z inwertami skrobiowymi . Sam cukier kryształ też zawiera ułamek procenta śmieci , pewnie nie więcej niż zawartość dodatków antyzbrylaczy. Nie ma się czym przejmować bo domy wariatów są przepełnione . Edited August 4, 2022 by manio 1 Quote
piotrpodhale Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 Jeśli dobrze pamiętam to kolega ma jakieś 2 czy 3 ule, a różnica w cenie między cukrem pudrem, a zwykłym cukrem około 2 zł na kg. Rozumiem oszczędności, bo dzisiaj dużo ludzi oszczędza, ale bez przesady. 2 Quote
manio Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 (edited) Godzinę temu, piotrpodhale napisał: Jeśli dobrze pamiętam to kolega ma jakieś 2 czy 3 ule, a różnica w cenie między cukrem pudrem, a zwykłym cukrem około 2 zł na kg. Rozumiem oszczędności, bo dzisiaj dużo ludzi oszczędza, ale bez przesady. chyba nie o oszczędność tutaj chodzi tylko że nie ma cukru w mieście Łodzi W dniu 3.08.2022 o 01:41, Psc napisał: cukru kryształu na półkach w sklepach brak w Łodzi Edited August 4, 2022 by manio Quote
piotrpodhale Posted August 4, 2022 Posted August 4, 2022 8 godzin temu, manio napisał: chyba nie o oszczędność tutaj chodzi tylko że nie ma cukru w mieście Łodzi Pewnie jest w mniejszych sklepach tylko droższy, a jak nie ma to biere i kupuje worek gotowe karmienie przywiozą do domu. https://allegrolokalnie.pl/oferta/cukier-25-kg Ewentualnie na rowerze na Bałuty https://www.olx.pl/d/oferta/cukier-bialy-niemieckiej-firmy-1kg-10-szt-CID628-IDQhxvh.html Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.