Krzychu Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego 10 minut temu, Tadek11 napisał(a): Mirek 🙂 ale udowodnione jest że kofeina i marihuana pomagają 😏 tak czy nie ? I jak tu piszesz że nie ma sensu ich stosowania ? 😁 Może Mirkowi chodzi o to, że ekonomicznie nie ma to sensu. Nakład finansowy i pracy wyższy niż to co się otrzyma w zamian. Cytuj
Turqs Opublikowano 8 Lutego Opublikowano 8 Lutego 8 godzin temu, Krzychu napisał(a): Może Mirkowi chodzi o to, że ekonomicznie nie ma to sensu. Nakład finansowy i pracy wyższy niż to co się otrzyma w zamian. Dokładnie o to chodzi. Nie wiemy na ile to pomaga. Poprostu czy jest to warte zachodu. Dodawałem pokrzywę, wywary z ziół, nozevit, apilak. Zawsze na części rodzin. Rodziny te nie odbiegały od innych. Nie przynosiły większej ilości miodou. Jest wiele innych znaczących czynników wpływających na rodzinę niż nasze gramowe dodatki do syropu. One najlepiej działają na głowę pszczelarza Cytuj
michal79 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego Polecam wszystkim ten wywiad z prof. Ralphem Buchlerem z przedmową Wojtka Pelczara: -------- Bardzo interesujący i konstruktywny wywiad. Ten wybitny naukowiec podkreśla, że selekcja lokalna jest kluczem do skutecznego zarządzania zdrowiem pszczół. Selekcja lokalna polega na hodowli pszczół, które są najlepiej przystosowane do lokalnych warunków środowiskowych i posiadają naturalne predyspozycje do radzenia sobie z wyzwaniami, takimi jak infekcje i pasożyty. Właśnie to lokalne dostosowywanie się populacji pszczół pozwala na wykształcanie naturalnej odporności, która jest znacznie bardziej trwała i skuteczna niż w przypadku wprowadzania niekontrolowanych, zewnętrznych rozwiązań. Ralph Büchler zaznacza również, że kontrolowany dobór i rozród to proces wymagający dokładnych obserwacji oraz precyzyjnych działań hodowlanych. Kluczowy jest tu dobry wybór cech genetycznych, które powinny być przekazywane dalej w procesie rozmnażania. Dzięki temu możliwe jest wyhodowanie pszczół, które cechuje większa odporność na specyficzne zagrożenia, takie jak roztocze Varroa. Metody biotechniczne, które zaleca,obejmują także zastosowanie technologii związanych z obserwacjami i identyfikowaniem pszczół najbardziej odpornych na warrozę. Dzięki temu jest możliwe prowadzenie selekcji z większą precyzją i skutecznością. Harmonijnie wkomponowuje się to w ramy nowoczesnej ekologii, która promuje praktyki bliskie natury, minimalizujące ingerencję w naturalne mechanizmy i procesy. Podsumowując, Jego badania i porady potwierdzają moje dotychczasowe spostrzeżenia i wskazują na możliwość i sens prowadzenia selekcji lokalnej pszczół. Jest to nie tylko efektywna strategia, ale także sposób na ochronę różnorodności biologicznej, której pszczoły odgrywają kluczową rolę, a tak beztrosko niszczonej poprzez nieuzasadnione sprowadzanie niepotrzebnych matek pszczelich na obszar Polski. Zupełnie tak jakbyśmy nie mieli własnego materiału do selekcji. -------------- https://warroza.pl/ralph-buchler/ --------------- Spisuję najciekawsze wnioski: https://michalowepszczoly.blogspot.com/2025/02/najciekawsze-wnioski-z-wywiadu-bartka-i.html Cytuj
michal79 Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego Z przyjemnością daję znać, że dziś moja książka (tytuł będzie najprawdopodobniej taki, jak tytuł tego wątku), przeszła kolejny etap. Jesteśmy już za główną rundą korekty i redakcji. https://michalowepszczoly.blogspot.com/2025/02/kolejny-kamien-milowy-z-ksiazka.html Cytuj
MAQ Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Z jakim wydawnictwem to publikujesz? Ile stron będzie liczyć książka (mniej więcej)? Cytuj
michal79 Opublikowano 22 Lutego Autor Opublikowano 22 Lutego 17 minut temu, MAQ napisał(a): Z jakim wydawnictwem to publikujesz? Ile stron będzie liczyć książka (mniej więcej)? Książkę wydaje Pasieka Smakulskich. Jeśli chodzi o objętość, to wszystko zależy od ostatecznego składu i formatu. Tak na oko, to jest 300-400 stron. Tu takie historyczne zdjęcie sprzed Wigilii 2023, kiedy napisałem konspekt i przykleiłem go na drzwiach gabinetu. 2 Cytuj
MAQ Opublikowano 22 Lutego Opublikowano 22 Lutego Piotr sprawia wrażenie człowieka z otwartą głową. Mam nadzieję że pozycja będzie jakościowa i też otrzyma stosowną promocję. Czytałem książkę Bartka Malety (dla mnie takie 4/5), która nie promuje żadnych herezji ale inny sposób pszczelarstwa i na prawdę szkoda mi tego że jak na razie chyba nie jest zbyt popularna. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 23 Lutego Opublikowano 23 Lutego 16 godzin temu, michal79 napisał(a): Książkę wydaje Pasieka Smakulskich. Jeśli chodzi o objętość, to wszystko zależy od ostatecznego składu i formatu. Tak na oko, to jest 300-400 stron. Tu takie historyczne zdjęcie sprzed Wigilii 2023, kiedy napisałem konspekt i przykleiłem go na drzwiach gabinetu. Żona nie goni Cię z tym balonem? 1 Cytuj
michal79 Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca To nie jest nowe zjawisko Rójka, która po przyjściu do pasieki 5 lat przeżywa bez zwalczania warrozy (tutaj nawet bez dokarmiania), opisana w artykule z 2001 roku. I jak to się skondensowało genetycznie, że tak długo żyło? Przecież rozwadniać się tylko może... https://michalowepszczoly.blogspot.com/2025/03/to-nie-jest-nowe-zjawisko.html Cytuj
Krzychu Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca 18 godzin temu, michal79 napisał(a): I jak to się skondensowało genetycznie, że tak długo żyło? Przecież rozwadniać się tylko może... nie wydaje Ci się, że skoro by się dalej kondensowało to byśmy mieli w każdej leśnej dziupli rój pszczeli? Cytuj
michal79 Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 13 minut temu, Krzychu napisał(a): nie wydaje Ci się, że skoro by się dalej kondensowało to byśmy mieli w każdej leśnej dziupli rój pszczeli? To zależy ile wokół tej każdej dziupli byłoby żarcia. Ale wygląda mi na to, że geny pszczół nie są takie proste, że się tylko rozwadniają. Od dawna można w tym morzu niezaradności trafić na perełki. Ciekawe, czy da się to jakoś wzmocnić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.