Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rójka w maju niby nic dziwnego.A jednak. Dziś wyszła mi rójka z ula na moich oczach.Pięknie usiadła na śliwie nawet nie wysoko.Parę minut i siedziała w rojnicy.

Tradycyjnie wyjąłem z ula ramkę z czerwiem, dodałem do rojnicy i pięknie potulne baranki weszły. Zabrałem się do przejrzenia macierzaka i nie wierzyłem własnym oczom..

Zacząłem więc jeszcze raz strząsając pszczoły z ramek. I w tym momencie doszedłem do tego ,że wiem ,że nic nie wiem o pszczołach. W całym ulu łącznie z pełną miodu nadstawką ani jednego matecznika.Kilka 2 może 3 małe miseczki matecznikowe nie podlane mleczkiem a matecznika ani widu ani słychu. Co wy na to. Nie możliwa pomyłka bo na podwórku tylko jeden ul i widziałem całą operację od samego początku.

Opublikowano

Pszczoły nie czytają książek .
Nie wiedziały , że powinny poczekać do zasklepienia pierwszego matecznika 😁 
To jest w pszczelarstwie najfajniejsze ...
Jak dużo byś nie wiedział i tak przyjdzie dzień , że pszczoły Cię zaskoczą .

Opublikowano (edytowane)

Najfajniejsze jest to że wyszedł rój nie zostawiając żadnego matecznika ani zasklepionego ani otwartego.

Po prostu wyleciały na spacer😃

Edytowane przez bogor
Opublikowano
3 godziny temu, bogor napisał(a):

Co wy na to

o na to że 2 godziny temu sąsiad jedno ulowiec ma taką samą sytuację . W/g mego rozeznania poszła rójka brak miseczek niczego . Sadzę że wyhodowały 1 matkę a stara i reszta poszła . Młoda nie czerwi bo niema gdzie .Ty jak złapałeś to mogłeś połączyć .

Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie medytowałem czy połączyć je ale zostawiły sporo otwartego czerwia więc zobaczę czy założą jakiś matecznik ratunkowy ?

Jak nie to już niedługo będą nowe matki albo połączę.

Edytowane przez bogor
Opublikowano
W dniu 5.05.2024 o 18:49, bogor napisał(a):

ą ani jednego matecznika.

Czasami lubią ukryć matecznik wbudowując go w plaster - często w miejscach nie odbudowanego do końca plastra przy dolnej i bocznej beleczce. Dopiero po rozerwaniu okazuje się, że tam był matecznik 

• Lubię 1