Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepraszam, może nie na temat ale w tym wątku mówiliśmy też o kamerach do zabezpieczenia pasieki. Czy ktoś się orientuje co do przydatności czeskiej karty sim do takiej kamery? Czeskie karty można kupić na każdym portalu aukcyjnym , nie wymagają rejestracji, ponoć działają u nas bez problemu... tylko czy na 100%?

Opublikowano
Godzinę temu, gajowy napisał(a):

Przepraszam, może nie na temat ale w tym wątku mówiliśmy też o kamerach do zabezpieczenia pasieki. Czy ktoś się orientuje co do przydatności czeskiej karty sim do takiej kamery? Czeskie karty można kupić na każdym portalu aukcyjnym , nie wymagają rejestracji, ponoć działają u nas bez problemu... tylko czy na 100%?

A jaka jest korzyść z takiej karty poza brakiem rejestracji? Mają lepsze ceny czy coś innego?

Ja mam nastukane kart prepaid na siebie i nie widzę z tym problemu.

Technicznie rzecz biorąc, kamera może nie obsługiwać transferu danych gdy jest w roamingu (w telefonie jest przełącznik).

Ale nie znalazłem na stronie producenta nic na ten temat - może będzie działać.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MAQ napisał(a):

Ale nie znalazłem na stronie producenta nic na ten temat - może będzie działać.

a dlaczego ma nie działać ? To tak samo jak telefon. Tyle, że taka czeska karta jest przypisana do czeskiej telefonii i tam trzeba ją doładować - przewalutowanie , przelew zagraniczny . AI uczy ,że ceny w roamingu czeskiej karty sim są takie same jak w czeskiej sieci do  której jest przypisana . Tak więc ja raczej nie widzę problemu technicznego , ale czy to ma jakiś sens finansowy ?  Chyba  że priorytetem jest anonimizacja karty sim , wtedy kasa się nie liczy.

Edytowane przez manio
Opublikowano
3 godziny temu, gajowy napisał(a):

Czy ktoś się orientuje co do przydatności czeskiej karty sim do takiej kamery

Kiedyś używałem takiej kamerki, niestety trzeba było w przypadku mojego modelu przetestować własnoręcznie kilka kart. Przykładowo Play nie działał, a Orange tak. 

Spędziłem nad tym wiele wkur.iających godzin, włączając aktywny udział na elektroda.pl.

Opublikowano
Godzinę temu, manio napisał(a):

dlaczego ma nie działać ?

Może domyślnie roaming danych być wyłączony - teoretyzuję :)

Mam wagę "truteń", w instrukcji jest napisane wprost że tylko polskie numery są przez nia obsługiwane. Z tym że to chyba działanie celowe. I to inna sytuacja bo ona wysyła SMS-y.

Opublikowano
1 godzinę temu, manio napisał(a):

Tak więc ja raczej nie widzę problemu technicznego , ale czy to ma jakiś sens finansowy ?  Chyba  że priorytetem jest anonimizacja karty sim , wtedy kasa się nie liczy.

Nie chce mi się załatwiać nowego numeru. Z pogróżkami do nikogo dzwonił nie będę. Ot, minimum zawracania d... Skończy się pakiet startowy to pewnie i pszczół kamerką pilnować już nie będę musiał.

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, MAQ napisał(a):

Może domyślnie roaming danych być wyłączony - teoretyzuję :)

Mam wagę "truteń", w instrukcji jest napisane wprost że tylko polskie numery są przez nia obsługiwane. Z tym że to chyba działanie celowe. I to inna sytuacja bo ona wysyła SMS-y.

Roaming dotyczy rozmów , SMS i internetu  -  choć można oczywiście wyłączyć niektóre z opcji .

Technicznie obawiam się innej opcji : czeska karta będzie obsługiwana przez polską sieć. Nie jest pewne czy można wybrać dowolną czy tylko tego samego właściciela. Piszę to dlatego ,że w zasięgu mojej pasieki jest bardzo słaby sygnał GSM , że trzeba jak za czasów Centertela szukać lokalizacji gdzie telefon działa , a internet jest praktycznie niedostępny w żadnej z 3 widocznych sieci.  Kiedyś nawet w piwnicy extra działało , a teraz pewnie dokonali optymalizacji ustawienia anten i moja wioska jest białą plamą  . Internet tylko satelitarny bo światłowodu oczywiście nie ma .

Mam wagę "manio" typu DIY , ale transfer dotyczy tylko samego mostka tensometrycznego . Obsługuje ją serwer , który obrabia tez sygnał na masę ula i wysyła na stronę , czy wysyła sms .

Może tak i działa Twój "truteń"  to obniża koszty i upraszcza maksymalnie konstrukcję mojej wagi. Działa bezkosztowo bo jest w zasięgi internetu sąsiada i ten pozwala mi korzystać za darmo , więc i bez GSM widzę moją wagę na całym świecie. 

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, gajowy napisał(a):

Nie chce mi się załatwiać nowego numeru. Z pogróżkami do nikogo dzwonił nie będę. Ot, minimum zawracania d... Skończy się pakiet startowy to pewnie i pszczół kamerką pilnować już nie będę musiał.

myślałem raczej o kradzieży karty :) i niecnego wykorzystania. Nie wiem ile transferu ma pakiet startowy. Dużo jednak pytań , jak nie spróbujesz to się nie dowiesz , ale skoro ktoś oferuje takie karty to widocznie jest klient i jest sens.  Przy dłuższych wyjazdach za granicę tak właśnie robię bo najczęściej oferta roamingowa jest gorsza od lokalnej , szczególnie transferu. U nas nadal drożej. Bogaty kraj. 

Edytowane przez manio
Opublikowano

Obsługuje ją serwer , który obrabia tez sygnał na masę ula i wysyła na stronę , czy wysyła sms .

Może tak i działa Twój "truteń"  to obniża koszty i upraszcza maksymalnie konstrukcję mojej wagi.

Nie, truteń po prostu ładuje smsa, nie używa transferu danych.

Wada: w obecnych czasach o wiele taniej jest przesłać wielokrotną ilość danych niż kilka SMS. Można by mieć wysoką częstotliwość pomiarów etc. w celach naukowych ;) 
Zalety: Zero infrastruktury po stronie producenta, nawet jak się firma zwinie to SMS nadal wyśle.
W miejscach z beznadziejnym zasięgiem też prościej wysłać SMS niż zestawić możliwość transferu danych.

Nie chce mi się załatwiać nowego numeru

Kupujesz numer w żabce, wpisują dane z dowodu, koniec załatawiania. Chyba prostsze niż kupować kartę z czech na alledrogo.