Zbyszek Mazur Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca Udostępniam chętnym kolejną pozycję o pszczelarstwie. Jest to skan książki Leona Bornus: https://drive.google.com/file/d/1uwPITS6SIROKjdvLm__Izi1rMJw28Jrt/view?usp=sharing Cytuj
Robi_Robson Opublikowano Środa o 06:25 Opublikowano Środa o 06:25 Nie żebym osobiście miał coś przeciw , tylko zastanawiam się jak to jest z prawnego punktu widzenia , że udostępnia się cudze książki w formie skanów ? Sprzedając książkę autor ma z tego jakieś profity . W przypadku skanów chyba nie !? Pamiętam jak profesor Lipiński przed licznymi wykładami kazał wyłączyć aparaty,kamery,telefony i kategorycznie zabronił filmować wykładu ! Mówił , że zapłacono mu za ten konkretny wykład, a nie za kopiowanie (i powielanie ) jego własności intelektualnej . Nawet organizatorom konferencji w Pszczelej Woli zagroził że przerwie wykład jeśli nie wyłączą kamer (Tomek Kędziora filmował wszystkie wykłady z ramienia organizatora ) Cytuj
Tadek11 Opublikowano Środa o 07:19 Opublikowano Środa o 07:19 W dniu 23.03.2025 o 17:58, Zbyszek Mazur napisał(a): Udostępniam chętnym kolejną pozycję o pszczelarstwie. Jest to skan książki Leona Bornus: Zbyszek a jak jest z prawami autorskimi ? Czy masz zgodę autora ? Nie znam się na prawie autorskim i przepisami związanymi z tym zagadnieniem , mam nadzieję , że udostępniając na naszym forum książki nie swoje wiesz co robisz i nie stawiasz właściciela forum , osoby prywatnej w niezręcznej sytuacji , w przypadku naruszenia jakichś przepisów prawa autorskiego ? Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Środa o 09:20 Autor Opublikowano Środa o 09:20 1 godzinę temu, Tadek11 napisał(a): Zbyszek a jak jest z prawami autorskimi ? Rozumiem zaniepokojenie, dlatego proszę zaponać się z ogólnie dostęnymi przepisami. cytat: ... Zgodnie z artykułem 23 prawa autorskiego można kserować książki i wykonywać kopię danych dzieł tylko i wyłącznie do użytku osobistego lub w niedużym gronie znajomych. Warto dodać, że kserowanie, jak i skanowanie książki zalicza się do tzw. dozwolonego użytku osobistego. ... Do złamania prawa dochodzi w przypadku, gdy osoba kserująca lub skanująca dane dzieło ma na celu jego odpłatne rozpowszechnianie, np. sprzedaż skserowanej książki. W takiej sytuacji dochodzi do złamania praw autorskich do utworu. Podaję link do poczytania o tym: https://print24.com.pl/Prawa-autorskie-podczas-kserowania-blog-pol-1718967645.html 1 Cytuj
michal79 Opublikowano Środa o 09:24 Opublikowano Środa o 09:24 Był taki portal "Pirate Bay"... i chyba Wayback machine dostało się. I Chomikuj - ciągle przychodzą powiadomienia, że jakaś książka podlega prawu autorskiemu. Proponuję zostawić info, że masz tę książkę, a chętni niech się z Tobą kontaktują przez wiadomości prywatne. Bez linka. Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Środa o 09:27 Autor Opublikowano Środa o 09:27 1 minutę temu, michal79 napisał(a): Proponuję zostawić info, że masz tę książkę, a chętni niech się z Tobą kontaktują przez wiadomości prywatne. Bez linka. Ok. Rozumiem. Proszę w takim razie usunąć linki z wcześniej wrzuconych pozycji Cytuj
hurriway Opublikowano Środa o 09:29 Opublikowano Środa o 09:29 (edytowane) Nie komplikujmy tak życia. Utwórzmy temat widoczny tylko dla członów. I wtedy mamy doczynienia z udostępnianiem w formie znajomym i tyle - jak chomikuj, bo na takiej zasadzie działają te portale pod względem prawnym. Udostępniasz wiedze nie w formie zarobkowej ale edukacyjnej osobą w pewnym aspekcie znajomym. I nic nikomu nikt nie zrobi. A tak tylko będziemy zniechęcali użytkowników w tym wypadku zbyszka do jakiejkolwiek działalności pro. Edytowane Środa o 09:31 przez hurriway Cytuj
Tadek11 Opublikowano Środa o 09:59 Opublikowano Środa o 09:59 32 minuty temu, hurriway napisał(a): Nie komplikujmy tak życia. Utwórzmy temat widoczny tylko dla członów. I wtedy mamy doczynienia z udostępnianiem w formie znajomym i tyle - jak chomikuj, bo na takiej zasadzie działają te portale pod względem prawnym. Udostępniasz wiedze nie w formie zarobkowej ale edukacyjnej osobą w pewnym aspekcie znajomym. I nic nikomu nikt nie zrobi. A tak tylko będziemy zniechęcali użytkowników w tym wypadku zbyszka do jakiejkolwiek działalności pro. To może być dobry pomysł z tematem widocznym tylko dla zalogowanych uczestników forum , niewidoczny dla szerszej widowi 😐 przygodnych gości odwiedzających nasze forum. Co o tym sądzicie ? I wskazane żeby na ten temat wypowiedział się Paweł. Pozdrawiam 1 Cytuj
manio Opublikowano Środa o 13:24 Opublikowano Środa o 13:24 (edytowane) 3 godziny temu, Tadek11 napisał(a): To może być dobry pomysł z tematem widocznym tylko dla zalogowanych uczestników forum , niewidoczny dla szerszej widowi 😐 przygodnych gości odwiedzających nasze forum. Co o tym sądzicie ? I wskazane żeby na ten temat wypowiedział się Paweł. Pozdrawiam tak czy inaczej jest to naruszenie praw autorskich ( czyli kradzież) i może być problem. Chomikuj teoretycznie miało służyć do przechowywania prywatnych plików i to jest legalne , natomiast już ich udostępnianie jeśli nie jesteś ich autorem ( nawet darmowe) jest naruszeniem praw autorskich. Lepiej żeby Paweł wiedział ,że są takie linki na forum - bo prawdę mówiąc to jest to na forach zazwyczaj zabronione i mogą być problemy . Właściciel chomikuj był ścigany za naruszenia praw autorskich i po 11 latach przegrali proces. Bez żadnych skutków bo ich siedziba jest w Belize . Artykuł , który opisuje te problemy na podstawie chomikuj , dobrze wyjaśnia niuanse zagadnienia https://www.spyshop.pl/blog/czy-chomikuj-jest-legalne-kwestie-prawne-przepisy-konsekwencje-pobierania/ Edytowane Środa o 13:34 przez manio Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Środa o 16:19 Autor Opublikowano Środa o 16:19 3 godziny temu, manio napisał(a): tak czy inaczej jest to naruszenie praw autorskich ( czyli kradzież) Mylisz się manio, to nie jest kradzież. Czemu nie przeczytasz ustawy praw autorskich artykuł 23? Na chomikuj pobierają opłaty jak nie masz swoich punktów. A te punkty, to tez zapłata. Czy ja pobieram od kogoś z forum jakiekolwiek gratyfikacje? Drugie pytanie, czy moje udostępnianie ma na celu łamanie prawa autorskiego, gdzie wyraźnie piszę, że udostępniam w domyśle za darmo kolegom z forum pszczelarskiego Ogólnie dobrze, że ten problem został poruszony. bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud. I po co sobie zawracać głowy udostępnianiem? Jeszcze jedno. Ja mam czyste sumienie, ale nie chcę kogokolwiek gorszyć Cytuj
hurriway Opublikowano Środa o 17:59 Opublikowano Środa o 17:59 1 godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a): bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud. Posiadasz może łatwe pszczelarstwo Liebiega? Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Środa o 19:44 Autor Opublikowano Środa o 19:44 1 godzinę temu, hurriway napisał(a): Posiadasz może łatwe pszczelarstwo Liebiega? Muszę sprawdzić na zewnętrzym dysku. Na razie mam zajety laptop konwertacją materiałów dla córki. Najprawdopodobnie dopiero jutro sprawdzę na spokojnie 1 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Czwartek o 04:30 Autor Opublikowano Czwartek o 04:30 8 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): jutro sprawdzę na spokojnie Niestety, nie mam ej pozycji w swoich zbiorach Cytuj
Tadek11 Opublikowano Czwartek o 06:49 Opublikowano Czwartek o 06:49 14 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Ogólnie dobrze, że ten problem został poruszony. bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud. I po co sobie zawracać głowy udostępnianiem? Jeszcze jedno. Ja mam czyste sumienie, ale nie chcę kogokolwiek gorszyć Wygląda na to , że oficjalnie na forum jest ryzykowne oficjalne umieszczanie takich ogłoszeń , ale jest jeden sposób ,można do autora zawsze wystąpić o zezwolenie na publikacje w jakiejś ograniczonej skali i mieć oficjalną zgodę udokumentowaną zgodnie z prawem , ale to są trudne tematy . Ale na prywatnych wiadomościach i osobistych komunikatorach w jakieś ograniczonej skali czy grupie Kolegów chyba to by przeszło ? Znak zapytania ? Dopóki ktoś by nie doniósł do autora . Ale spotkałem się też , że niektórzy autorzy pozwalają na udostępnianie swojej twórczości pod jakimiś warunkami . Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Czwartek o 12:36 Autor Opublikowano Czwartek o 12:36 5 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Dopóki ktoś by nie doniósł do autora Tadku, kserować i udostępniać małej grupie znajomych może każdy. Sam to mogę doniść autorowi że to robię i nic mi nie zrobią. Takie są przepisy. Nie przesadzaj. Zamknijmy ten temat, bo szkoda dyskusji. Mi nie zależy na udostępnianiu. Chciałem tylko podzielić się swoimi zbiorami. I tyle. Więcej już nie będę tego robił, więc nie ma co na ten temat dyskutować. Dla uspokojenia swoich obaw, usuńcie moje posty z linkami do wrzucanych pozycji Cytuj
Tadek11 Opublikowano Czwartek o 15:02 Opublikowano Czwartek o 15:02 2 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a): Tadku, kserować i udostępniać małej grupie znajomych może każdy. Sam to mogę doniść autorowi że to robię i nic mi nie zrobią. Takie są przepisy. Nie przesadzaj. Ja nie przesadzam i dlatego napisałem przecież , że na komunikatorach prywatnych to można sobie udostępniać różne przekazy , zdjęcia , teksty , przepisy itp. Nie napisałem tego ? 🙂 Napisałem . Problem może się zacząć w przypadku jak autor uzna , że on poniósł koszty działalności swojej autorskiej i może finansowej i nic z tego nie ma finansowo , a może na takie korzyści liczył wydając książkę , na którą wyłożył swoje oszczędności ? Nie wiadomo ? I nie mówię że każdy autor to zrobi , nawet jak dostanie donos jeden machnie ręką i nic , ale słyszałem o takich co pozywali innych za kradzież dóbr intelektualnych z oskarżenia prywatnego . I o takich ewentualnych przypadkach rozmawiamy. A my sobie na prywatnych komunikatorach możemy sobie szaring uskuteczniać w ograniczonej skali kilku Kolegów z forum i pewnie nic nam nie zrobi autor , bo za błaha sprawa i trudna do udowodnienia , niewarta składania pozwu do sądu , bo na pozwie więcej straci z tytułu kosztów sądowych. Przestroga tylko aby to nie było organizowane przez forum , tylko przez uczestników forum i bez pośrednictwa organizacyjnego forum czyli trzeciej osoby , którego reprezentuje wałaściciel prawny forum czyli w naszym przypadku osoba prywatna . Tak, że jak uważasz Zbyszek , że możesz technicznie , to udostępniaj Kolegom , jak masz jakieś ciekawe tytuły prywatnie. Pozdrawiam 1 Cytuj
manio Opublikowano Czwartek o 15:17 Opublikowano Czwartek o 15:17 (edytowane) 17 minut temu, Tadek11 napisał(a): Problem może się zacząć w przypadku jak autor uzna , że on poniósł koszty działalności swojej autorskiej i może finansowej i nic z tego nie ma finansowo , a może na takie korzyści liczył wydając książkę , na którą wyłożył swoje oszczędności ? wystarczy spytać okrutnego Michała czy by się cieszył taką drogą udostępnienia jego światowej wielkości dzieła książkowego ? Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia , a że nikt nie ściga to wynika wyłącznie z zerowej skuteczności ścigania. Nawet punkty ksero patrzą czasem co kserują , czy nie naruszą tym praw autorskich. Prawa autorskie wygasają w Polsce po 70 latach od śmierci twórcy , a w przypadku prac zbiorowych od śmierci ostatniego z nich. A czy ukradłeś i nic nie zarobiłeś , czy z zarobkiem to nie ma znaczenia. Pozbawiłeś autora potencjalnych dochodów , czyli jest poszkodowany i potencjalnie może dochodzić zadośćuczynienia. Choć znam tez przypadki książek pdf udostępnianych przez autora za darmo i zachęcających na okładce do udostępniania pliku. Tylko wtedy sytuacja jest jasna . Są przecie strony udostępniające książki, filmy , programy , systemy komputerowe , muzykę i co tam jeszcze się da i wszystko za darmochę . To znaczy że nie naruszają praw autorskich ? Prasę można ściągnąć szybciej niż kupić w sklepie , a książki czy audiobooki są dostępne natychmiast po ukazaniu się . Służę adresami Edytowane Czwartek o 15:22 przez manio 1 1 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano Czwartek o 17:11 Autor Opublikowano Czwartek o 17:11 2 godziny temu, Tadek11 napisał(a): jak uważasz Zbyszek , że możesz technicznie , to udostępniaj Kolegom , jak masz jakieś ciekawe tytuły prywatnie W wolej chwili wypiszę co mam i wrzucę listę. Może dla spokoju zrobić osobny folder tylko dla zarejestrowanych forumowiczów 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi