Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żebym osobiście miał coś przeciw , tylko zastanawiam się jak to jest z prawnego punktu widzenia , że udostępnia się cudze książki w formie skanów ?

Sprzedając książkę autor ma z tego jakieś profity .  W przypadku skanów chyba nie !?

Pamiętam jak profesor Lipiński przed licznymi wykładami kazał wyłączyć aparaty,kamery,telefony i kategorycznie zabronił filmować wykładu !
Mówił , że zapłacono mu za ten konkretny wykład, a nie za kopiowanie (i powielanie ) jego własności intelektualnej .
Nawet organizatorom konferencji w Pszczelej Woli zagroził że przerwie wykład jeśli nie wyłączą kamer
(Tomek Kędziora filmował wszystkie wykłady z ramienia organizatora )

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 17:58, Zbyszek Mazur napisał(a):

Udostępniam chętnym kolejną pozycję o pszczelarstwie.

Jest to skan książki Leona Bornus:

Zbyszek a jak jest z prawami autorskimi ? Czy masz zgodę autora ? Nie znam się na prawie autorskim i przepisami związanymi z tym zagadnieniem  , mam nadzieję , że udostępniając na  naszym forum książki nie swoje wiesz co robisz i  nie stawiasz właściciela forum , osoby prywatnej w niezręcznej sytuacji , w przypadku naruszenia jakichś przepisów prawa autorskiego ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tadek11 napisał(a):

Zbyszek a jak jest z prawami autorskimi ?

Rozumiem zaniepokojenie, dlatego proszę zaponać się z ogólnie dostęnymi przepisami.

cytat:

... Zgodnie z artykułem 23 prawa autorskiego można kserować książki i wykonywać kopię danych dzieł tylko i wyłącznie do użytku osobistego lub w niedużym gronie znajomych. Warto dodać, że kserowanie, jak i skanowanie książki zalicza się do tzw. dozwolonego użytku osobistego.

... Do złamania prawa dochodzi w przypadku, gdy osoba kserująca lub skanująca dane dzieło ma na celu jego odpłatne rozpowszechnianie, np. sprzedaż skserowanej książki. W takiej sytuacji dochodzi do złamania praw autorskich do utworu.

Podaję link do poczytania o tym:

https://print24.com.pl/Prawa-autorskie-podczas-kserowania-blog-pol-1718967645.html

• Lubię 1
Opublikowano

Był taki portal "Pirate Bay"... 

i chyba Wayback machine dostało się.

I Chomikuj - ciągle przychodzą powiadomienia, że jakaś książka podlega prawu autorskiemu. 

Proponuję zostawić info, że masz tę książkę, a chętni niech się z Tobą kontaktują przez wiadomości prywatne.

Bez linka.

Opublikowano
1 minutę temu, michal79 napisał(a):

Proponuję zostawić info, że masz tę książkę, a chętni niech się z Tobą kontaktują przez wiadomości prywatne.

Bez linka.

Ok. Rozumiem.

Proszę w takim razie usunąć linki z wcześniej wrzuconych pozycji

Opublikowano (edytowane)

Nie komplikujmy tak życia. Utwórzmy temat widoczny tylko dla członów. I wtedy mamy doczynienia z udostępnianiem w formie znajomym i tyle - jak chomikuj, bo na takiej zasadzie działają te portale pod względem prawnym. Udostępniasz wiedze nie w formie zarobkowej ale edukacyjnej osobą w pewnym aspekcie znajomym. I nic nikomu nikt nie zrobi. A tak tylko będziemy zniechęcali użytkowników w tym wypadku zbyszka do jakiejkolwiek działalności pro. 

Edytowane przez hurriway
Opublikowano
32 minuty temu, hurriway napisał(a):

Nie komplikujmy tak życia. Utwórzmy temat widoczny tylko dla członów. I wtedy mamy doczynienia z udostępnianiem w formie znajomym i tyle - jak chomikuj, bo na takiej zasadzie działają te portale pod względem prawnym. Udostępniasz wiedze nie w formie zarobkowej ale edukacyjnej osobą w pewnym aspekcie znajomym. I nic nikomu nikt nie zrobi. A tak tylko będziemy zniechęcali użytkowników w tym wypadku zbyszka do jakiejkolwiek działalności pro. 

To może być dobry pomysł z tematem widocznym tylko dla zalogowanych uczestników forum , niewidoczny dla szerszej widowi 😐 przygodnych gości odwiedzających nasze forum. Co o tym sądzicie ? I wskazane żeby na ten temat wypowiedział się Paweł.  

Pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

To może być dobry pomysł z tematem widocznym tylko dla zalogowanych uczestników forum , niewidoczny dla szerszej widowi 😐 przygodnych gości odwiedzających nasze forum. Co o tym sądzicie ? I wskazane żeby na ten temat wypowiedział się Paweł.  

Pozdrawiam

tak czy inaczej jest to naruszenie praw autorskich ( czyli kradzież)  i może być problem. Chomikuj teoretycznie miało służyć do przechowywania prywatnych plików  i to jest legalne , natomiast już ich udostępnianie jeśli nie jesteś ich autorem ( nawet darmowe) jest naruszeniem praw autorskich. Lepiej żeby Paweł wiedział ,że są takie linki na forum  - bo prawdę mówiąc to jest to na forach zazwyczaj zabronione i mogą być problemy .  Właściciel chomikuj był ścigany za naruszenia praw autorskich i po 11 latach przegrali proces. Bez żadnych skutków bo ich siedziba jest w Belize .

Artykuł , który opisuje te problemy na podstawie chomikuj , dobrze wyjaśnia niuanse zagadnienia

https://www.spyshop.pl/blog/czy-chomikuj-jest-legalne-kwestie-prawne-przepisy-konsekwencje-pobierania/

Edytowane przez manio
Opublikowano
3 godziny temu, manio napisał(a):

tak czy inaczej jest to naruszenie praw autorskich ( czyli kradzież) 

Mylisz się manio, to nie jest kradzież. Czemu nie przeczytasz ustawy praw autorskich artykuł 23?

Na chomikuj pobierają opłaty jak nie masz swoich punktów. A te punkty, to tez zapłata.

Czy ja pobieram od kogoś z forum jakiekolwiek gratyfikacje?

Drugie pytanie, czy moje udostępnianie ma na celu łamanie prawa autorskiego, gdzie wyraźnie piszę, że udostępniam w domyśle za darmo kolegom z forum pszczelarskiego

Ogólnie dobrze, że ten problem został poruszony. bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud.

I po co sobie zawracać głowy udostępnianiem?

Jeszcze jedno. Ja mam czyste sumienie, ale nie chcę kogokolwiek gorszyć :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud.

Posiadasz może łatwe pszczelarstwo Liebiega?

Opublikowano
1 godzinę temu, hurriway napisał(a):

Posiadasz może łatwe pszczelarstwo Liebiega?

Muszę sprawdzić na zewnętrzym dysku. Na razie mam zajety laptop konwertacją materiałów dla córki. 

Najprawdopodobnie dopiero jutro sprawdzę na spokojnie :)

• Lubię 1
Opublikowano
14 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Ogólnie dobrze, że ten problem został poruszony. bo mam w zanadżu sporo jeszcze publikacji i daremny mój trud.

I po co sobie zawracać głowy udostępnianiem?

Jeszcze jedno. Ja mam czyste sumienie, ale nie chcę kogokolwiek gorszyć :D 

Wygląda na to , że oficjalnie na forum jest ryzykowne oficjalne umieszczanie takich ogłoszeń  , ale jest jeden sposób ,można do autora zawsze wystąpić o zezwolenie na publikacje w jakiejś ograniczonej skali  i mieć oficjalną zgodę udokumentowaną zgodnie z prawem , ale to są trudne tematy . 

Ale na prywatnych wiadomościach i osobistych komunikatorach w jakieś ograniczonej skali  czy grupie Kolegów  chyba to by przeszło ? Znak zapytania ? Dopóki ktoś by nie doniósł  do autora . Ale spotkałem się  też ,  że niektórzy autorzy pozwalają na udostępnianie swojej twórczości pod jakimiś warunkami .

Opublikowano
5 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Dopóki ktoś by nie doniósł  do autora

Tadku, kserować i udostępniać małej grupie znajomych może każdy.  Sam to mogę doniść autorowi że to robię i nic mi nie zrobią. Takie są przepisy.

Nie przesadzaj. 

Zamknijmy ten temat, bo szkoda dyskusji. Mi nie zależy na udostępnianiu. Chciałem tylko podzielić się swoimi zbiorami. 

I tyle. Więcej już nie będę tego robił, więc nie ma co na ten temat dyskutować.

Dla uspokojenia swoich obaw, usuńcie moje posty z linkami do wrzucanych pozycji

Opublikowano
2 godziny temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Tadku, kserować i udostępniać małej grupie znajomych może każdy.  Sam to mogę doniść autorowi że to robię i nic mi nie zrobią. Takie są przepisy.

Nie przesadzaj. 

Ja nie przesadzam  i dlatego napisałem  przecież , że na komunikatorach prywatnych to można sobie udostępniać różne przekazy , zdjęcia , teksty , przepisy itp.

Nie napisałem tego ? 🙂 Napisałem . 

Problem może się zacząć w przypadku jak autor uzna , że on poniósł koszty działalności  swojej  autorskiej  i może finansowej i nic z tego nie ma finansowo  , a może na takie korzyści  liczył wydając książkę , na którą wyłożył swoje oszczędności  ? Nie wiadomo ? I nie mówię że każdy autor to zrobi , nawet jak dostanie donos jeden machnie ręką i nic  , ale słyszałem o takich co pozywali innych za kradzież dóbr intelektualnych z oskarżenia prywatnego . I o takich ewentualnych przypadkach rozmawiamy. 

A my sobie na prywatnych komunikatorach możemy sobie szaring uskuteczniać w ograniczonej skali kilku Kolegów z forum i pewnie nic nam nie zrobi autor , bo za błaha sprawa i trudna do udowodnienia , niewarta składania pozwu do sądu , bo na pozwie więcej straci z tytułu kosztów sądowych. 

Przestroga tylko aby  to nie było organizowane przez forum , tylko przez uczestników forum i  bez pośrednictwa organizacyjnego forum czyli trzeciej osoby , którego reprezentuje wałaściciel prawny  forum czyli w naszym przypadku osoba prywatna . Tak,  że jak uważasz  Zbyszek , że możesz technicznie ,   to udostępniaj Kolegom , jak masz jakieś ciekawe tytuły prywatnie. 

Pozdrawiam

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Problem może się zacząć w przypadku jak autor uzna , że on poniósł koszty działalności  swojej  autorskiej  i może finansowej i nic z tego nie ma finansowo  , a może na takie korzyści  liczył wydając książkę , na którą wyłożył swoje oszczędności  ?

wystarczy spytać okrutnego Michała czy by się cieszył taką drogą udostępnienia jego światowej wielkości dzieła książkowego  ? Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia , a że nikt nie ściga to wynika wyłącznie z zerowej skuteczności ścigania.  Nawet punkty ksero patrzą czasem co kserują , czy nie naruszą tym praw autorskich. Prawa autorskie wygasają w Polsce po 70 latach od śmierci twórcy , a w przypadku prac zbiorowych od śmierci ostatniego z nich. A czy ukradłeś i nic nie zarobiłeś ,  czy z zarobkiem to nie ma znaczenia. Pozbawiłeś autora potencjalnych dochodów  , czyli jest poszkodowany i potencjalnie może dochodzić zadośćuczynienia.

Choć znam tez przypadki książek pdf udostępnianych przez autora za darmo i zachęcających na okładce do udostępniania pliku. Tylko wtedy sytuacja jest jasna .

Są przecie strony udostępniające książki, filmy , programy  , systemy komputerowe , muzykę  i co tam jeszcze się da  i wszystko za darmochę . To znaczy że nie naruszają praw autorskich ? Prasę można ściągnąć szybciej niż kupić w sklepie , a książki czy audiobooki są dostępne natychmiast po ukazaniu się . Służę adresami :) 

Edytowane przez manio
  • Lubię 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

jak uważasz  Zbyszek , że możesz technicznie ,   to udostępniaj Kolegom , jak masz jakieś ciekawe tytuły prywatnie

W wolej chwili wypiszę co mam i wrzucę listę. Może dla spokoju zrobić osobny folder tylko dla zarejestrowanych forumowiczów

• Lubię 2