Turqs Opublikowano 14 Stycznia Opublikowano 14 Stycznia 26 minut temu, Tadek11 napisał(a): Ale ja nie wiem jaki miała podgląd czy z AMiR czy swój inny ? Tym bardziej że siedzibę terenową AMiR mam w Siedlcach , a PLW w Mińsku Maz . Może miała jakiś swój podgląd nie wiem jaki i skąd i tego nie napisałem wyżej że to ten sam podgląd ? Mirek musisz się liczyć że niedługo wszystko będzie na podglądzie . Zadzwoniłem z ciekawości niestety nie odbiera . Może poprostu sprawdziła na google maps? Cytuj
Turqs Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Jak tam mrozy. Widzę w sieci, że już wystartowali z ciastem i zamykaniem dennic Cytuj
manio Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego 1 godzinę temu, Turqs napisał(a): Jak tam mrozy. Widzę w sieci, że już wystartowali z ciastem i zamykaniem dennic W pobliżu mojej pasieki jest wioska Mrozy Wielkie. Nazwa przedwojenna i nadal obowiązuje / Rano było -23*C za oknem na wysokości 1 piętra. W 1987 było -35 i pszczołom to obojętne. Nie stosuję nigdy ciasta , chyba że popełnię jakiś błąd i w celach ratunkowych. Dennice ? Zamykam po oblocie . Chyba ,że zapomnę to mają cały czas otwarte. Rzepak w połowie maja , więc nie ma pośpiechu , bo zawsze zdążę , a rzepakowy mało atrakcyjny rynkowo :( Byle do wiosny . W niedzielę chciałem popatrzyć czy ule nie zasypane , ale śnieg twardy , zmrożony i nie mogłem otworzyć bramy . Dałem sobie spokój. Od czwartku chwilę ma być cieplej , wezmę łopatę i się odkopię . Samochód zostawię na drodze bo nawet jeep zawiśnie na śniegu i trzeba będzie konia szukać do pomocy. Chyba już nie lubię zimy ? 1 Cytuj
hurriway Opublikowano 3 Lutego Opublikowano 3 Lutego Ja tam nie wiem nawet jak tam pszczoły. Nie pamiętam czy otworzyłem wszystkie dennice czy też nie. Zobaczymy na wiosnę. Jedno wiem miałem tak i tak, i różnic nie widziałem. Tylko umówmy się jak się ma szerokie wloty nie zamykane, to ta jakby ta dennica była otwarta. Cytuj
Turqs Opublikowano 4 Lutego Opublikowano 4 Lutego 13 godzin temu, manio napisał(a): Chyba już nie lubię zimy ? Lubimy lubimy. W końcu można na łyżwach pojeździć Ramki czekają bo gospodarczego nie moge dogrzać 1 Cytuj
Madzin Opublikowano 5 Lutego Opublikowano 5 Lutego U mnie po śniegu . Zostały nędzne resztki Na trawnikach czy polach ,dzisiaj było już +3 ale nim stopnieje i puści ta zmarzlina to trochę minie . W zeszłym tygodniu tez była chwilowa odwilż i deszcz . Udało mi się w szklarni nawet zruszyć ziemie na grządkach , przy okazji zajrzałam pod daszki , nikogo tam nie widać . Sądzę ze żyją i maja się dobrze bo pod siatkami zwiększyła się ilość odsklepin , moje ule stoją na pojedynczych stojakach na wysokości mniej więcej pół metra a ze śniegu nie ma tylko zamarznięta ziemia to widać wszystko gołym okiem . Nic mi tam zaglądać przez najbliższy miesiąc . Futru full niech sobie radzą . 2 Cytuj
Tadek11 Opublikowano Poniedziałek o 09:52 Opublikowano Poniedziałek o 09:52 Witam Kolegów 🙂 Od grudnia nie zaglądałem do pasieki , to znaczy nie podchodziłem bliżej do uli , tylko z daleka oględziny czy wszystkie daszki w porządku i ule stoją na pasieczysku . Zima w tym roku prawdziwa jakiej nie było od wielu lat i u mnie leży dużo śniegu pokrywa około 10 cm po roztopach i na ulach grube czapy śniegu. Ostatnio zadzwonili do mnie z Stowarzyszenia pszczelarskiego ze potrzebne jest zaświadczenie o ilości rodzin pszczelich aktualne bo mają kontrole z ARiMR a ja mam ostatnie zaświadczenie wydane przez PLW w 2023 jak składałem wniosek o tak zwane " ulowe" czyli tą nieszczęsną dopłatę do rodzin przezimowanych z potwierdzeniem PLW o ilości rodzin w 2023 r , ale napisano w tym zaświadczeniu że ilość rodzin jest podana wg. oświadczenia pszczelarza . I teraz zapytałem prowadzącą w Stowarzyszeniu , czy należy składać każdorazowo , corocznie takie zaświadczeni od PLW o ilości rodzin w danym roku , przy wniosku o dopłatę do leków pszczelich , bo do tej pory w ubiegłych latach na leki nie żądali dodatkowych zaświadczeń od PLW o stanie pasieki . Czy spotkaliście się z takimi problemami ? Pozdrawiam Cytuj
manio Opublikowano Czwartek o 18:19 Opublikowano Czwartek o 18:19 W dniu 16.02.2026 o 10:52, Tadek11 napisał(a): dopłatę do leków pszczelich nic nie wiem w sprawie , ale doczytałem że jest nowy pestycyd biologicznie ograniczający mnożenie się warroa . Oczywiście coś tam zmienia w RNA warrozy , więc nie jest to twarda chemia. Dopuszczony w USA , u nas jak czytam trwają pracę nad dopuszczeniem. Skuteczność na poziomie 30% , jest stosowany od 10 lat . Poczytajcie sami https://www-mannlakeltd-com.translate.goog/varroa-mite/norroa/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc Cytuj
Marco Opublikowano Czwartek o 23:04 Opublikowano Czwartek o 23:04 (edytowane) 4 godziny temu, manio napisał(a): coś tam zmienia w RNA warrozy , Nie zabija, lecz blokuje rozwój. To może być to na co czekają pszczelarze. Działa 18 tygodni, temperatura nie ma wpływu. Edytowane Czwartek o 23:06 przez Marco Cytuj
Tadek11 Opublikowano wczoraj o 18:19 Opublikowano wczoraj o 18:19 19 godzin temu, Marco napisał(a): Nie zabija, lecz blokuje rozwój. To może być to na co czekają pszczelarze. Działa 18 tygodni, temperatura nie ma wpływu. Trzeba by zrobić próby by ocenić przydatność ? Ale jak tylko blokuje to w dalszym ciągu pasożyt pozostanie w ulu , więc dalej będzie jakiś problem współżycia z pasożytem rodziny pszczelej . Cytuj
hurriway Opublikowano wczoraj o 21:36 Opublikowano wczoraj o 21:36 (edytowane) Ale jak blokuje to podasz na wiosnę i warroza w ogóle nie przyrośnie lub w rozsądnym stopniu. Późniejsze zabiegi będą dużo łatwiejsze. Poza tym to kolejny krok. Może w końcu opracują wirusa atakującego tylko warroze i będzie kiedyś tylko odległym wspomnieniem. U mnie zawsze na plus. Edytowane wczoraj o 21:43 przez hurriway Cytuj
Krzychu Opublikowano wczoraj o 22:09 Opublikowano wczoraj o 22:09 Jak ktoś nie zaglądał pod powałkę to lepiej niech zajrzy. Wiele rodzin już dawno pod powałką było kilka dni temu, z ryzykiem braku pokarmu i głodu - gdzie pokarm na ramkach skrajnych był. Tydzień temu jak byłem to musiałem interweniować. Cytuj
Marco Opublikowano 33 minuty temu Opublikowano 33 minuty temu W tym roku po raz pierwszy dokarmialem pszczoły wiosną. Nie zakarmily się dobrze, wiec musiałem interweniować. Zajrzyjcie do swoich jak radzi Krzychu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi