Bohtyn Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Jak w temacie - To jaki kolor jest na ten rok 2016. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Jak w temacie - To jaki kolor jest na ten rok 2016. najlepszy , bo biały , z daleka widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Najlepszy - bo może być najbardziej ekologiczny i nieszkodliwy dla matek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irkor Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Biały ? Mało prawdopodobne. Jak w 2015 był żółty, to jak by nie patrzył w 2016 powinien być czerwony: http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/filmoteka,298/poddajemy-matke-pszczela-bez-klateczki,10798.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 ostatnie cyfry z daty wskazują kolor. Biały: 1 i 6Żółty: 2 i 7Czerwony: 3 i 8Zielony: 4 i 9Niebieski: 5 i 0 Mój ulubieny czerwony 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Biały ? Mało prawdopodobne. Jak w 2015 był żółty, to jak by nie patrzył w 2016 powinien być czerwony: http://www.pasiekapszczelarska.fora.pl/filmoteka,298/poddajemy-matke-pszczela-bez-klateczki,10798.html To jakaś propaganda 2015 był niebieski , żółty będzie 2017 . A jak malować na biało i ekologicznie ? https://pasieka24.pl/index.php/62-news/1521-kalendarz-biodynamiczny-2016 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netto Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Bardzo prosty wierszyk wam sprzedam który dostałem w spuściźnie od bardzo znanego u nas pszczelarza, hodowcy matek Pana Henryka Chmiela . Nie będziesz żałował czasu znakowania matek . (nie-bieski) (b - iały ) (ż-ółty) (cz-erwony) (z-ielony) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek40 Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 BoŻyCZyN , wyrzucamy raz( o) i dwa (y) i mamy łatwo do zapamiętania kolejność kolorów.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bohtyn Posted February 14, 2016 Author Share Posted February 14, 2016 Najlepiej do zapamiętania 5 kolorów od najjaśniejszego do najciemniejszego: Biały, żółty, czerwony, zielony i niebieski i od nowa Biały .......... Pięć końcowych liczb roków też po kolei: 1 i 6 , 2 i 7 , 3 i 8 , 4 i 9 5 i 0 i od nowa 1 i 6 .......... ostatnie cyfry z daty wskazują kolor. Biały: 1 i 6Żółty: 2 i 7Czerwony: 3 i 8Zielony: 4 i 9Niebieski: 5 i 0 Mój ulubieny czerwony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 U mnie bedzie zielony, bo 2014 zaczalem matki znakowac i taki kolor mam i tak bede kontynuowal do wyczerpania zapasow , no chyba ze zakupie matki u profesjonalnego hodowcy to co innego- wtedy bialy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariopalmeral Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 U mnie bedzie zielony, bo 2014 zaczalem matki znakowac i taki kolor mam i tak bede kontynuowal do wyczerpania zapasow , no chyba ze zakupie matki u profesjonalnego hodowcy to co innego- wtedy bialy Pierwszą rodzinę kupiłem od "pszczelarza"takiego jak ty bardzo wam "dziękuję" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Kolor nie jest taki istotny , swoich matek prawie nie znakuję , ale jeśli już to na biało ( doskonały jest korektor) czy żółto - te najlepiej widać, Chodzi głównie o podawanie nowych , obcych matek i obserwację , czy jej czasem nie wymieniły. Jak wymienią moją to się tylko cieszę , bo taka z cichej wymiany to jak autobus przegubowy ( są jeszcze takie autobusy ?) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sok_mir Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Pierwszą rodzinę kupiłem od "pszczelarza"takiego jak ty bardzo wam "dziękuję" dziekuje ci bardzo, ode mnie nie kupiles , bo ja nie sprzedaje, co najwyzej daje w prezencie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Słowian Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 Kolor nie jest taki istotny , swoich matek prawie nie znakuję , ale jeśli już to na biało ( doskonały jest korektor) czy żółto - te najlepiej widać, Chodzi głównie o podawanie nowych , obcych matek i obserwację , czy jej czasem nie wymieniły. Jak wymienią moją to się tylko cieszę , bo taka z cichej wymiany to jak autobus przegubowy ( są jeszcze takie autobusy ?) W krk przeguby , jeździ tego sporo nówki !!! Co do znakowania matek też kupiłem paint marker biały poznakowałem dwie reszte wkurzyłem się i kupiłem klej opalitki i ten tłoczek z gąbką do znakowania idzie elegancko i matula ma numerek jak się wyroją i złape po 3 dniach zagladam znajduje matke z numerkiem i już mam pewność z którego ula czmychła, wiem że dla wyjadaczy to pikuś ale dla nas "młodocianych zielonawych" to duże udogodnienie, nie muszę się zastanawiać czy na pewno z tego ula poszły a jak się ma już powyżej 10 to się już zaczyna mieszać w głowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariopalmeral Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Normalnie ma być Biały.A jak ktoś inaczej znakuje to niech tego nawet nie wydaje.Bo następy sprzeda jako młodsze matki . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts