piotrpodhale Opublikowano 3 Marca 2024 Opublikowano 3 Marca 2024 W dniu 28.02.2024 o 10:38, michal79 napisał(a): kiedy będzie jakiś rekordowo zimny miesiąc, kupa śniegu itp. Wtedy nagle okaże się, że umiecie odróżnić anomalie pogodowe od klimatu. Rekordowo zimny miesiąc lub ciepły jest właśnie oznaką ocieplenia klimatu. Tłumaczyłem to jak działają prądy wirowe w wyniku podniesienia temperatury na naszej planecie, ale oczywiście mnie wyśmiałeś. Może ciężko to zrozumieć ale czerwcowy chłód to wynik ocieplenia klimatu. Najstarsi z tego forum bez problemu pamiętają z dzieciństwa przychodzące przedwiośnie. Teraz w lutym nie podejmuje się oceny co się staneło wiosna, jesień czy zima? Częstotliwość występowania tych zjawisk to właśnie dowód na ocieplenie. Ps. Czekam z niepokojem na śnieg i mróz, celowo wstrzymuję się od wszystkich ingerencji w cykl rozwojowy pszczół i tak już mają namieszane bidulki w głowach. Cytuj
michal79 Opublikowano 3 Marca 2024 Opublikowano 3 Marca 2024 (edytowane) 30 minut temu, piotrpodhale napisał(a): ale oczywiście mnie wyśmiałeś Użyłeś jakiegoś chwytu erystycznego. Chyba chodziło o rzekome uwiarygodnienie swojej tezy na zasadzie zestawienia jej z oczywistym absurdem. Coś jakby "naukowcy głoszący, że to nie ocieplenie, mylą się. (teza) Jest wielu takich, co udowadniają, że Ziemia jest płaska" (zestawienie z absurdem). Nie wyśmiałem Ciebie, tylko przywołałem inny przykład takiego chwytu, na tyle bliski Ci emocjonalnie, żeby jakoś Cię wybił z rutynowej negacji. Natomiast później całkiem serio napisałem, że ani Ty, ani ja, nie wiemy co się tak naprawdę dzieje. PS. Mój ogródkowy podbiał otworzył swe zakwitnięte kwiatki od środy zero razy. Czeka na cieplejsze dni. Przez najbliższy tydzień w Lublinie typowe przedwiośnie (5-10 st. średnia dobowa). PS.2 Luty był wyjątkowo ciepły, niemal w całej Polsce najcieplejszy od kilkunastu lat. A poza Polską północną (Szczecin, Ustka, Mikołajki, Suwałki) wszędzie były to najwyższe temperatury od co najmniej 1951 r. Był to też wyjątkowo pochmurny i mokry luty. Pogoda. Edytowane 3 Marca 2024 przez michal79 Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 8 Marca Opublikowano 8 Marca W dniu 17.10.2015 o 16:46, Xpand napisał(a): Wierzba 'Hakuro Nishiki' się nadaje? Czy ktoś ma posadzone takie wierzby? Pytam, bo kupiłem dzisiaj parę sztuk. Niedaleko mam szkółkę drzewek i krzewów. Kopią prosto z gruntu po 5 zł za sztukę Cytuj
manio Opublikowano 9 Marca Opublikowano 9 Marca W dniu 8.03.2025 o 10:54, Zbyszek Mazur napisał(a): Czy ktoś ma posadzone takie wierzby? Pytam, bo kupiłem dzisiaj parę sztuk. Niedaleko mam szkółkę drzewek i krzewów. Kopią prosto z gruntu po 5 zł za sztukę To wierzba ozdobna , a ozdobą są białe liście nie bazie. Bazie są malutkie i nie mają znaczenia dla pszczół. Cytuj
Zbyszek Mazur Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Dzięki. Na szczęście tylko 4 sztuki kupiłem Przed zakupem patrzyłem na google i pisało, że "Kwiaty wierzby są bardzo miododajne i stanowią jedno z pierwszych źródeł pokarmu dla pszczół." Pozdrawiam - Zbyszek Cytuj
MAQ Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Odnośnie wierzb ozdobnych, to ja mam wierzbę smoczą (sachalińską) i ona fajnie pyli, ale jest około tygodnia po lokalnej odmianie wierzby iwy i na ten moment to nie kluczowy zasób ale dodatek - pszczoły ją "młócą" aż miło. I dodatkowo warto pamiętać, że pod kątem pyłkowym dobrze sadzić osobniki męskie (wierzba jest dwupienna) bo to te pylą (żeńskie nektarują). 2 Cytuj
manio Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, MAQ napisał(a): Odnośnie wierzb ozdobnych, to ja mam wierzbę smoczą (sachalińską) i ona fajnie pyli a bo to piękne bazie są jej ozdobą , pojedyncza gałąź moze być za palme w Niedzielę Palmową i będzie najładniejsza w parafii. Mam też wierzbę japońską z czerwonymi baziami i też pięknie pyli , nie gorzej niż te z Puław , ale iwa bije wszystkie bo jest najwcześniejsza. U mnie kwitnie teraz razem z leszczyną . Wierzbę to ze sztobrów się mnoży więc chyba tylko takie z baziami . Choć iwę trudno podobno ukorzenić ze sztobra - nie próbowałem bo u mnie rośnie na bagnach i rowach , ale tak gdzies czytałem. Edytowane 10 Marca przez manio 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca 12 godzin temu, manio napisał(a): Choć iwę trudno podobno ukorzenić ze sztobra Tak, tą dzika trudno się korzeni, trzeba dopilnować. Podobno wierzba iwa selekcjonowana pod kątem pszczelarskim (z oznaczeniem IBL-3 lub 9) korzeni się lepiej. To by się mogło zgadzać bo dostałem kiedyś 15 sztobrow tej wierzby i 90% ukorzenilem po prostu w doniczce z ziemią i podlewając. Cytuj
Xpand Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Panowie, wierzba Iwa to jest nazwa gatunku i jest tylko jedna. Nie rozmnaża się jej przez sztobry, bo się nie przyjmuje, albo raczej bardzo źle przyjmuje, co innego mieszańce z Iwą jak np. wierzba smitha, która przyjmuje się świetnie ze sztobrów. Bardzo często wiele różnych gatunków wierzb nazywanych jest "Iwą". Wierzba sachalińska "sekka" lub "smocza" jest bardzo dobrą wierzbą dla pszczelarzy, z podkreśleniem, że nas interesuje głównie białko, czyli szukamy męskich osobników. IBL-3 to jest mieszaniec Iwy z czymś, ale nie wiadomo z czym, podobnie jak IBL-7, ale są od siebie zupełnie inne pod względem budowy. Jeżeli chodzi o wierzby męskie, to dają pokarm białkowy, czyli pyłek oraz węglowodany, czyli nektar. Żeńskie osobniki dają tylko nektar. Na pierwszy rzut oka może wydawać się to nietypowe, ale piszę to na podstawie: Department of Plant Science and Landscape Architecture, University of Connecticut- "Attraction of Bees to Native and Introduced Willows (Salix spp.) Cytat in addition to the specific differences in willow floral cues, the sex of willows also factors into pollinator attraction. There is an established connection between male willows and the attraction of a high number of bees [27]. Males, which provide both pollen and nectar, support insect diversity more readily and consistently compared to their female counterparts, which provide only nectar 2 Cytuj
MAQ Opublikowano Piątek o 14:18 Opublikowano Piątek o 14:18 Moja 4 letnia wierzba smocza rosnąca w półcieniu właśnie rozkwitła. Dzika iwa się już kończy więc pszczoły, trzmiele I motyle chmarami oblatują krzaki.na pasiece. Mozna godzinami obserwować:) Wspaniałe jest to że drzewko rośnie niskie, więc można przyglądać się z bliska. 2 1 Cytuj
Beeman Opublikowano Sobota o 22:57 Opublikowano Sobota o 22:57 Gdzie tam jeszcze do motyli. U mnie dwa razy w tym tygodniu rano na samochodzie zastalem snieg. Powodzenia. 1 Cytuj
MAQ Opublikowano Niedziela o 17:01 Opublikowano Niedziela o 17:01 18 godzin temu, Beeman napisał(a): Gdzie tam jeszcze do motyli. U mnie dwa razy w tym tygodniu rano na samochodzie zastalem snieg. Powodzenia. Jedno nie wyklucza drugiego;) Jeszcze w kwietniu może się wiele zdarzyć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi