Paweł Opublikowano 11 Marca 2016 Opublikowano 11 Marca 2016 Artyku łFORBES : http://www.forbes.pl/nie-stac-nas-na-swiat-bez-pszczol,artykuly,203375,1,1.html Cytuj
netto Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Wszyscy trąbią o tym dookoła. .a zastanawiam się czy po cichu ktoś nie pracuje w dużych koncernach nad jakąś syntetyczną pszczoła, taka która nie koniecznie daje miód ale załatwia sprawę zapylania. Co prawda na naszym rynku duzo to nie da bo zapylanie komercyjne mocno trzymią trzmielarze , ale w stanach bez wybierania miodu samo zapylanie daje tyle korzyści ze tamtejsi pszczelarze głownie z tego się utrzymują. Cytuj
Słowian Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Jarku trzmiele wszystkiego nie zapyla niektóre kwiaty są dla nich niedostępne, bo za grubiutkie są poza tym jest ich zbyt mało Cytuj
Gość Imker Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 netto a kto się będzie zajmował taką "syntetyczną" pszczołą bo na pewno nie pszczelarze a nawet jak to będzie dzikus to nie wierze że będzie jej na tyle żeby była w stanie wszystko zapylać i czy taka "syntetyczna" pszczoła da sobie sama radę w każdym klimacie Cytuj
netto Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Artur trzmiele też dają radę ale mimo wszystko są hodowane na potrzeby rolnictwa .. Ten mój post to tylko takie luźne przemyślenia. Cytuj
daro Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Trzmiele są chodowane do szklarni i pomidorów. W Holandi truskawki pod szkłem to pszczoły. Każdy ma swój kwiatek. Cytuj
netto Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Daro a pszczoła daję radę pod szkłem ? Cytuj
Gość Imker Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 tak tylko ile ma rodzina pszczela osobników a ile trzmiela, no i raczej trzmiel na gryce czy rzepaku cudów nie zrobi o ile w ogóle tam lata jakoś się nawet w to nie wtajemniczałem nigdy Cytuj
netto Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 Do tej pory żyłem w błędzie myśląc, że pod szkło tylko trzmiel się nadaje. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 12 Marca 2016 Opublikowano 12 Marca 2016 to tak nie tyczy się że pszczoły mozna pod szkłem trzymac tez tego nie wiem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi