Paweł Posted March 11, 2016 Posted March 11, 2016 Artyku łFORBES : http://www.forbes.pl/nie-stac-nas-na-swiat-bez-pszczol,artykuly,203375,1,1.html Quote
netto Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Wszyscy trąbią o tym dookoła. .a zastanawiam się czy po cichu ktoś nie pracuje w dużych koncernach nad jakąś syntetyczną pszczoła, taka która nie koniecznie daje miód ale załatwia sprawę zapylania. Co prawda na naszym rynku duzo to nie da bo zapylanie komercyjne mocno trzymią trzmielarze , ale w stanach bez wybierania miodu samo zapylanie daje tyle korzyści ze tamtejsi pszczelarze głownie z tego się utrzymują. Quote
Słowian Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Jarku trzmiele wszystkiego nie zapyla niektóre kwiaty są dla nich niedostępne, bo za grubiutkie są poza tym jest ich zbyt mało Quote
Guest Imker Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 netto a kto się będzie zajmował taką "syntetyczną" pszczołą bo na pewno nie pszczelarze a nawet jak to będzie dzikus to nie wierze że będzie jej na tyle żeby była w stanie wszystko zapylać i czy taka "syntetyczna" pszczoła da sobie sama radę w każdym klimacie Quote
netto Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Artur trzmiele też dają radę ale mimo wszystko są hodowane na potrzeby rolnictwa .. Ten mój post to tylko takie luźne przemyślenia. Quote
daro Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Trzmiele są chodowane do szklarni i pomidorów. W Holandi truskawki pod szkłem to pszczoły. Każdy ma swój kwiatek. Quote
Guest Imker Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 tak tylko ile ma rodzina pszczela osobników a ile trzmiela, no i raczej trzmiel na gryce czy rzepaku cudów nie zrobi o ile w ogóle tam lata jakoś się nawet w to nie wtajemniczałem nigdy Quote
netto Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 Do tej pory żyłem w błędzie myśląc, że pod szkło tylko trzmiel się nadaje. Quote
Guest Imker Posted March 12, 2016 Posted March 12, 2016 to tak nie tyczy się że pszczoły mozna pod szkłem trzymac tez tego nie wiem Quote
Recommended Posts