piotrpodhale Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 Wczoraj w sklepie ogrodniczym gość kupował 3 litry Roundopu pewnie będzie lał że hej pod jarzynki. Inni już się wyznali co to za syf. http://oczymlekarze.pl/nowosci/2457-roundup-uznany-za-rakotworczy-w-stanie-kalifornia Quote
Guest Imker Posted April 14, 2016 Posted April 14, 2016 kiedyś zasuszali rzepak przed koszeniem roundopem nie wiem jak jest teraz, są też inne środki Quote
irkor Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Przed chemią niestety już nie uciekniemy. Dzięki chemii, modyfikowanym rośliną i uprawą monokulturowym, jak by ich nie krytykować i wyliczać szkodliwego działania, nie mamy głodu przy takim zaludnieniu naszego globu. Quote
daro Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 kiedyś zasuszali rzepak przed koszeniem roundopem nie wiem jak jest teraz, są też inne środki nazwa inna . Teraz jak ognia unikają nawet nazwy glifosfat. Quote
MAZI Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Przed chemią niestety już nie uciekniemy. Dzięki chemii, modyfikowanym rośliną i uprawą monokulturowym, jak by ich nie krytykować i wyliczać szkodliwego działania, nie mamy głodu przy takim zaludnieniu naszego globu. Głodu to nie mamy w Europie, o Afryce czy Azji raczej tego powiedzieć nie można. U nas nadprodukcja - tam ludzie umierają z głodu... Quote
daro Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Dzieki uprawom modyfikowanym ktoś kładzie łape na naszej misce. Przy obecnej produkcji żywności wyżwiyło by się 4 razy wiecej ludności na ziemi. 1 Quote
sok_mir Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 nazwa inna . Teraz jak ognia unikają nawet nazwy glifosfat. daro gdzie unikaja, bo nie u mnie. Quote
MikołajWitwicki Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Daro 4 razy tyle ludności jakby nie marnowali żywności na biopaliwa. Artur nadal randapują rzepak czy grykę i pozostałe nierównomiernie dojrzewające rośliny. A do skupów zboża wożą zboże gazowane /tabletki/. Chemia. Piotrpodhale, współczesny rolnik kocha "Randap". Quote
daro Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 Za nazwę Randap trzeba zapłacić , nie powiem jak to ładnie napisane ale nie glifosfat choć to on. Nazwy nie przytaczam. Biopaliw nie liczą a żywność wyprodukowaną. Glifosfat zalecają na zboża , kukurydzę co 20 lat nie do pomyślenia skutki - bezpłodność. Quote
Guest Imker Posted April 15, 2016 Posted April 15, 2016 a później Kujawski z pierwszego tłoczenia Quote
Tadek11 Posted April 16, 2016 Posted April 16, 2016 Jak bylem ostatnio na jakimś szkoleniu w Kole to wykładowca Lekarz weterynarii nam opowiadał , że poza wielkimi plantatorami , którzy jego zdaniem ( powtarzam słowa jego zdaniem) raczej nie stosują masowo środków szkodliwych w okresie kwitnienia, to największy problem ma z działkowiczami , którzy to absolutnie nie stosują się do takich zakazów i najwięcej interwencji o zatruciu pszczół w jego rejonie spowodowali właśnie działkowicze , i w dodatku to jest trudne do wykrycia i udowodnienia , a ogrodnictwo teraz w niektórych rejonach jest w modzie i środki chemiczne są ogólnie dostępne i działkowicze wcale nie przestrzegają żadnych zakazów tylko leją jak popadnie i w dodatku wcale niepotrzebnie , bo przeważnie leją jak jest już i tak za późno na takie zabiegi zwalczające jakiegoś szkodnika . To samo dotyczy i randapu którym opryskują kwitnące rośliny. Pozdrawiam Tadek 1 Quote
daro Posted April 16, 2016 Posted April 16, 2016 Pracowałem w zakładach tłuszczowych i jak pierwszy raz usłyszałem tę reklamę to się popłakałem ze śmiechu. Dokładnie Tadku , bo popryskać 10 ha to jest znaczny koszt a kupić za 10 zet buteleczkę i ,,pizdnoć ,, jabłoń w kwiecie na mszyce to jaki problem ? 1 Quote
Recommended Posts