netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wysiałem dzisiaj niecałe pół hektara słonecznika. Zobaczymy co z tego będzie, może uda się pozyskać jakiś miód z takiej ilości. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 wydajność miodowa 30-50kg/h więc cudów nie będzie Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Z tego co czytałem na innym forum , słonecznik nie jest zbyt nektarodajną rośliną a bardziej już pyłkodajną . Miód słonecznikowy jest odbierany na Ukrainie ale tam gdzie są duże monokultury i rośnie tylko słonecznik i nic więcej , tak że pszczoły nie maja wyboru i noszą nektar ze słonecznika. Pozdrawiam Tadek Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Głównie został zasadzony dla pyłku którego u nas mało na jesieni. Ale może coś kapnie Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 mogłeś posiać facelię lepiej byś na tym wyszedł Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Miałem w zeszłym roku, chciałem coś nowego Cytuj
Słowian Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Jarek to gorczyce podobno najlepsza na jesień dla pyłku Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To mi sieją na poplonach. A jeszcze czytałem o zbawiennym miodzie słonecznikowym na noseme cerane. Cytuj
Słowian Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wiem mówili na szkoleniu na którym cie nie było , tylko uważaj na te toksyny chociaż jak mówisz że niecałe pół hektara to chyba im nie zaszkodzi Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Taka ilość raczej nie zaszkodzi - a mam nadzieję, ze pomoże. Cytuj
daro Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 A swoją drogą na Ukrainie miód może być każdy byle nie słonecznikowy. Każdy unika tej nazwy jak ognia. Jak jedzie się pół dnia w słoneczniku to nie dziwota. Jak napisał Tadek ni d. ni niczego nie urywa . Mi bardziej inwert w smaku przypomina . Najsmaczniejsze miody ze wszystkiego . Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Dr hab. ZBIGNIEW LIPIŃSKI "Do pyłków znanych ze słabej jakości, głównie z przyczyny niskiej zawartości białka, należy np. pyłek z kwiatów lucerny, słonecznika, jagody amerykańskiej i gryki. Innym tego przykładem jest pyłek ze słonecznika, w którym białko surowe ma wartość CP 10-13%. Natomiast wartość CP kwalifikująca pyłek jako dobre źródło białka wynosi 20 i więcej procent." Dr. Zbigniew Lipiński był gościem na naszej II Mazowieckiej Konferencji Pszczelarskiej i dał bardzo ciekawy wykład. Pozdrawiam Tadek Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Mleko się rozlało. ... Sąsiad na szczęscie facelię wysiał to nie ma źle Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Byłem na Lipińskim, wykład fajny o żywieniu pszczoły, ale przypisów w książce .. sporo Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 netto nie przejmuj się bedziesz miał co dłubać przez zimę Cytuj
netto Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Już szukam jakieś firmy która produkuje karmę dla ptaków. Cytuj
Słowian Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Już szukam jakieś firmy która produkuje karmę dla ptaków. hehehehe rozejrzyj się po zoologicznych, a następnym razem jednak daj ta grykę Cytuj
netto Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2016 gryka na małej powierzchni zapaskudzi tylko miód, ludzie nie chcą miodu z gryko wielokwiatowego bo im śmierdzi i jest nie dobry, gryka jak już to czysta - tutaj klienci są ;d Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Opublikowano 27 Kwietnia 2016 To zależy kiedy posiejemy grykę ? jak trochę później to nie zakłóci ona smaku wielokwiatu. Ja w ubiegłym roku miałem taki miód w lipcu ,czyli lipowy z domieszka gryki , bo sąsiad też pszczelarz posiał hektar czy półtora gryki i klienci bardzo sobie chwalili taki miód lipowo-gryczany Zresztą u mnie w okolicy miód gryczany jest zawsze najdroższy i ludzie zawsze się o taki miód pytają do różnych nalewek miodówek czy wypieków a do tej pory rzadko taki miałem z własnej pasieki. Pozdrawiam Tadek Cytuj
netto Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2016 No a u nas znowu skrajnie go nie tolerują, fakt że do ciast czy % jest najlepszy! Cytuj
siverit Opublikowano 27 Października 2016 Opublikowano 27 Października 2016 Z tego co czytałem na innym forum , słonecznik nie jest zbyt nektarodajną rośliną a bardziej już pyłkodajną . Miód słonecznikowy jest odbierany na Ukrainie ale tam gdzie są duże monokultury i rośnie tylko słonecznik i nic więcej , tak że pszczoły nie maja wyboru i noszą nektar ze słonecznika. Pozdrawiam Tadek Słonecznik zapewnia najwięcej miodu na Ukrainie. Nasza pogoda jest korzystna miodu słonecznikowego. Łapówki długo - dłużej niż miesiąc. Pogoda jest zazwyczaj dobra. W 2016 roku moi najlepsi waga 11 kg dziennie 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 27 Października 2016 Opublikowano 27 Października 2016 To że kwitnie długo to jest na plus, a smakowo czy miód słonecznikowy jest dobry ? Napisz więcej czy oprócz słonecznika masz inne miododajne pożytki. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 27 Października 2016 Opublikowano 27 Października 2016 Słonecznik zapewnia najwięcej miodu na Ukrainie. Nasza pogoda jest korzystna miodu słonecznikowego. Łapówki długo - dłużej niż miesiąc. Pogoda jest zazwyczaj dobra. W 2016 roku moi najlepsi waga 11 kg dziennie Nikola Grybok opowiadał podczas Konferencji w Pszczelej Woli 3 , lub 4 lata temu , że obok jego miasta w którym mieszka jedno tylko pole słonecznika jest większe jak wszystkie pola słonecznika w Polsce razem wzięte . Więc co tu porównywać . Tam nawet przy malej wydajności z hektara , przy tak dużej monokulturze będzie miód odmianowy . My o tym możemy sobie pomarzyć . Cytuj
Słowian Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 Tylko po ile ten miód schodzi i czy nie jest wątpliwej jakości przy takiej monokulturze, zaprawki, opryski itp.? Cytuj
siverit Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 (edytowane) To że kwitnie długo to jest na plus, a smakowo czy miód słonecznikowy jest dobry ? Napisz więcej czy oprócz słonecznika masz inne miododajne pożytki. Zaprowadzono nas na słonecznik 1500 ha. Najbliższe wykończone gryczana kwitnienia. W pobliżu rzeki, jest oset i Fireweed (Ivan-herbata). Czysty miód słonecznikowy jest bardzo słodkie, ale bardzo niezłomny twardnieje. Wykręciłem (откачать,забрать мёд медогонкой) się mieszaninę słonecznika, gryka, oset, Fireweed i resztę lipy. Miód ten jest bardziej miękki. Słonecznik dużo wypracowuje pszczoły. Rodziny stają się słabe. Wtedy trudno jest budować w zimie. Używamy pomoc odklady(отводка, ja rozumiem to słowo prawda?tak ) Więcej o miód słonecznikowy - zimie ryzykowne. Zazwyczaj kompresji zimowy gniazdo. Ja nie wiem - moje ule wąskie. Edytowane 28 Października 2016 przez daro Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi