daron6 Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Witam! Mam problem. Po przeglądzie 3 tyg. temu, brak czerwiu i jajeczek w jednym z uli ( brak matki?). Ponieważ nie miałem skąd wziąć matki w tym okresie dałem do tego ula ramkę z jajeczkami i czerwiem w różnym wieku z drugiego. po tygodniu, brak mateczników, czerw zasklepiony i nic więcej, dalej brak jajeczek czy czerwiu na pozostałych ramkach. Brak czerwiu trutowego na innych ramkach, na tych które dałem z innego ula, jest trochę trutowego. Powtórzyłem operację z ramką z innego ula i dziś to samo, brak mateczników, brak czerwiu i jajeczek na pozostałych ramkach. Już nie wiem co mam myśleć. Rodzinka na 8 ramkach wielkopolskich. Czy próbować poddać jednodniówkę, czy łączyć??? Pszczół dużo, ale słabo pracują , co robić? Cytuj
kubek33 Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Ja bym łączył i to natychmiast po to by wykorzystać tę pszczołę która jeszcze jest. A mieć teraz pszczołę na 8 ramkach, która sie leni to wręcz przestępstwo. Czekanie na matkę - zanim zacznie czerwic, nim się rozczerwi .... szkoda czasu i zachodu. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Witam! Mam problem. Po przeglądzie 3 tyg. temu, brak czerwiu i jajeczek w jednym z uli ( brak matki?). Ponieważ nie miałem skąd wziąć matki w tym okresie dałem do tego ula ramkę z jajeczkami i czerwiem w różnym wieku z drugiego. po tygodniu, brak mateczników, czerw zasklepiony i nic więcej, dalej brak jajeczek czy czerwiu na pozostałych ramkach. Brak czerwiu trutowego na innych ramkach, na tych które dałem z innego ula, jest trochę trutowego. Powtórzyłem operację z ramką z innego ula i dziś to samo, brak mateczników, brak czerwiu i jajeczek na pozostałych ramkach. Już nie wiem co mam myśleć. Rodzinka na 8 ramkach wielkopolskich. Czy próbować poddać jednodniówkę, czy łączyć??? Pszczół dużo, ale słabo pracują , co robić? Cudów niema jakaś matula w tym ulu musi być,tylko nie czerwiąca musisz szukać jeszcze raz. Cytuj
daron6 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 No właśnie, tam była nieznakowana, trudno znaleźć. Jeśli jest nieczerwiąca a jej nie mogę znaleźć to jestem w d...ie. Dopóki jej nie znajdę to rozumiem nic się nie da zrobić? Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Jeśli jest nieunasienniona to nic nie rób, nawet jeśli ją znajdziesz, bo nawet nie wiesz kiedy powinna się unasiennić. Najlepiej nastaw sobie starter i zrób kilka matek. Jak nie zacznie czerwić, to wtedy ją zlikwidujesz i podłożysz unasiennioną. Cytuj
daron6 Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Opublikowano 2 Maja 2016 To 1.5 roczna matka, w tamtym roku czerwiła jak szalona Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 2 Maja 2016 Opublikowano 2 Maja 2016 Ale skoro w tym nie czerwiła, to może pszczoły ją wymieniły i czekają aż młoda się unasienni. Też to mam w jednym ulu. Cytuj
daron6 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 Brak mateczników i śladu po matecznikach. Jeśli w tym roku nie czerwiła to jak miały niby ją wymienić? Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Skoro wcale nie czerwila, to rzeczywiście nie możliwe. Zatem nie wiem co to może być. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Kolego daron6 cudów niema jakaś matula musi być w tym ulu skoro nie ciągną mateczników nie trutowieją.Może jest tam matka z cichej wymiany z później jesieni,która się nie unasienniła?Szukaj może wreszcie znajdziesz.Poddawanie innej matki do tego ula jest skazane na niepowodzenie.PK Cytuj
daron6 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 Dzięki Piotr. Będę szukał. Mam nadzieję, że z powodzeniem. NU powinna się już unasiennić trutnie są już z 10 dni, pogoda lotna z tydzień. Kurczę zawsze jakieś niespodzianki. . Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Mam podobnie w 1 mocnym ulu sam zasklepiony czerw. Poddałem ramkę ze świeżym czerwiem n a spr obecności matki. 1 Cytuj
MAZI Opublikowano 3 Maja 2016 Opublikowano 3 Maja 2016 Mam podobnie w 1 mocnym ulu sam zasklepiony czerw. Poddałem ramkę ze świeżym czerwiem n a spr obecności matki. A nie chcą wiać na drzewo? Cytuj
daron6 Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Opublikowano 3 Maja 2016 A nie chcą wiać na drzewo? Ale po co? Cytuj
daron6 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 No to problem się sam rozwiązał. Dziś zaglądam a tam pięknie zaczerwiona ramka, od deski do deski i jajeczka na następnej. Więc była zaraza tylko nieunasienniona pewnie z jesiennej wymiany. Cytuj
daron6 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 Bardzo bym się zdziwił, bo brak mateczników i nie było wogóle czerwiu w tym roku, to z czego miałaby powstać ta matka na wiosnę? Niepokalane poczęcie? Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Poczytaj troche o unasienianiu matek. Cytuj
daron6 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 A konkretniej? Możliwe że czegoś nie wiem. To chętnie się dowiem. Mów. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Matka unasienia się w ciągu 2-3 tygodni od wygryzienia, jeżeli się w tym czasie nie unasieni to już później jest to niemożliwe. Więc jesienna wymiana jest tu niemożliwa. A może trutówki zaczęły już czerwić albo pociągnęły matecznik na tych ramkach co podawałeś- mógł być mały lub ukryty i nie zauważyłeś. 1 Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 http://www.pszczolyimiod.pl/lot-godowy-matek-pszczelich/ Cytuj
daron6 Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 No tak, zasugerowałem się czyjąś wypowiedzią o jesiennej wymianie i tym, że nie znalazłem mateczników, a te ramki przeglądałem dokładnie. Najważniejsze, źe jest i czerwi, wzmocnię jeszcze rodzinkę dwiema ramkami czerwiu na wygryzieniu i w tym roku spokojnie da jeszcze miodku. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Ja miałem kiedyś matecznik rojowy przy listewce dookoła obudowany komórkami pszczelimi, zauważyłem go dopiero przy wymianie plastrów. Jak chcą to ukryją)) Cytuj
Gość Imker Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 matka NU powinna do 2-3tyg czerwić ... jak nie zacznie w tym okresie to już jest po frytkach... więc matkę masz wiosenną Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi