zdzich123 Opublikowano 17 Września 2016 Opublikowano 17 Września 2016 Tak, kolego z tą proporcją to nie jest tak do końca o tym pisałem .Mnie głównie chodziło o to żeby wyliczyć ile należy zrobić syropu na dane rozdanie do pełnych podkarmiaczek .Żadna pszczoła się nie utopi,spoko .Od X czasu tak karmie i jest OK. Cytuj
morzedzungli Opublikowano 19 Września 2016 Autor Opublikowano 19 Września 2016 Zdzich 123 Nic z tego nie rozumiem: O ile 1/8 z pojemności sumy podkarmiaczek daje 7,5 l to jest logiczne ( po co mi 1/8 sumy podkarmiaczek, do czego ma to służyć)? W sumie wychodzi 67,5 - to jest ilość cukru jaką musimy dać na te 30 uli . ni w ząb nie kumam skąd wzięła się ilość cukru 67,5kg Karol Cytuj
Bohtyn Opublikowano 22 Września 2016 Opublikowano 22 Września 2016 Już pisałem przy syropie 3/2 , cukier/woda - użyjcie dzielnika 4. Np. - Potrzebujesz syropu 60 litrów to 60: dzielisz przez 4 = 15. Następnie 15 x 3 = 45 to dajesz tyle kg cukru. " 15 x 2 = 30 i tu dajesz tyle litrów wody Otrzymujecie w przybliżeniu te 60 litrów syropu. 3/2. Proste bez żadnych kalkulatorów - i pszczoły będą zadowolone i nie umazane syropem. 2 Cytuj
bogor Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 kilka razy rozpuszczając cukier sprawdziłem jak się sprawdza kalkulator Bohtyna. Muszę przyznać , że można na nim polegać.Oczywiście jest to obliczenie tzw.pi razy drzwi plus kapelusz. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Października 2016 Opublikowano 4 Października 2016 kilka razy rozpuszczając cukier sprawdziłem jak się sprawdza kalkulator Bohtyna. Muszę przyznać , że można na nim polegać.Oczywiście jest to obliczenie tzw.pi razy drzwi plus kapelusz. Pszczołom też na pewno to się podoba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.