morzedzungli Posted September 1, 2016 Posted September 1, 2016 Witam serdecznie, Podaję link do strony na której znajduje się kalkulator do przygotowania syropu. http://kolo-pszczelarzy.pl/kalkulator-ile-cukru-zawiera-syrop-32-dla-pszczol/ Karol 3 Quote
Xpand Posted September 1, 2016 Posted September 1, 2016 Też korzystam z tego kalkulatora, myślałem, że jest bardziej popularny wśród pszczelarzy Quote
wreichert Posted September 1, 2016 Posted September 1, 2016 A ktoś podpowie ile tego gotowego syropu w stężeniu 3:2 na 1 ul ??????????? Kupiłem też "inwert" - ile tego trzeba dać na ul? w zeszłym roku przesadziłm z karmieniem i mi dziką zabudowę zrobiły aby wszystko pomieścić. Pozdrawiam Waldek Quote
Ślężańskie Miody Posted September 1, 2016 Posted September 1, 2016 Super! Karol dzięki za link. Quote
piotrpodhale Posted September 2, 2016 Posted September 2, 2016 A ktoś podpowie ile tego gotowego syropu w stężeniu 3:2 na 1 ul ??????????? Kupiłem też "inwert" - ile tego trzeba dać na ul? w zeszłym roku przesadziłm z karmieniem i mi dziką zabudowę zrobiły aby wszystko pomieścić. Pozdrawiam Waldek 14-15 litrów ale zależy kto ma jakie rodziny. Quote
daro Posted September 2, 2016 Posted September 2, 2016 Tak , w samochodzie też na liczniku jest 220 .W tym sztuka którą trzeba opanować samemu wzrokowo. Nikt i nic nie pomoże w ocenie już , czy dawać jeszcze. Jeszcze cwaniary po cichu kradnące sąsiadkom. Quote
Bohtyn Posted September 5, 2016 Posted September 5, 2016 Ja korzystałem z takiego dopiero Karol otworzył mi oczy Ale mi to rewelacja ten kalkulator: Każdy stary pszczelorz tego nie potrzebuje. Robi tak : Pojemnośc baniaka dzieli przez 4, wynik mnoży prze 3 i wsypuje tyle kg cukru i reszte uzupełnia wodo, mieszo i mo syrop 3/2 1 Quote
lalux5 Posted September 5, 2016 Posted September 5, 2016 Ale mi to rewelacja ten kalkulator: Każdy stary pszczelorz tego nie potrzebuje. Robi tak : Pojemnośc baniaka dzieli przez 4, wynik mnoży prze 3 i wsypuje tyle kg cukru i reszte uzupełnia wodo, mieszo i mo syrop 3/2 A z kąd Weźmiesz pojemność baniaka , bez kalkulatora nie wyliczysz i jeszcze lejąc do pełna rozchlapiesz przy mieszaniu W dzisiejszych czasach nawet do dziesięciu dodaje się na ......telefonie. Ciekaw jestem ilu od razu zatrybiło z czego wynika Twój sposób . że to jest ....... A jak ktoś karmi 3:1. albo 1;1 , to dzieli przez ...... Pewne podstawowe dane przydaje się pamiętać i spsoby naszych dziadków też ! Quote
Bohtyn Posted September 5, 2016 Posted September 5, 2016 Pewne podstawowe dane przydaje się pamiętać i spsoby naszych dziadków też ! Właśnie przydaje się pamiętać też, że 1 kg cukru po rozpuszczeniu to daje w przybliżeniu 0,6 litra płynu. Quote
lalux5 Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 Czas na wnioski : - każdy chłop powinien pamiętać ile należy wlać spirytusu a ile wody aby uzyskać ,,właściwe stężenie" _Każdy pszczelarz powinien pamiętać jaką objętość uzyska mieszając ,, cukier z wodą " , a następnie dla treningu szarych komórek , przemnoży , podzieli itp, itd, Mogę się mylić , chyba Ostrowska zamieściła taką tabelkę ile to wychodzi 3;2, 2;1, 1;1 . , tam też jest chyba tabelka ile pokarmu na daną ramkę . Te dane przydają się nam i warto je zapamiętać . Quote
daro Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 bez kalkulatora nie wyliczysz i jeszcze lejąc do pełna rozchlapiesz przy mieszaniu No rajuśku jak zabraknie 2o dkg na 30 - 40 kg to pszczoły przeżyją szok . Wredne skąpe pszczelarze. Jeszcze bez kalkuratorów , epoka kamienia łupanego. Tylko idiota nie potrafi wykonywać prostych działań w pamięci . Quote
zdzich123 Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 No dobrze kochani matematycy , a czy ktoś z koleżanek i kolegów ma sposób na bezbłędne wyliczenie ile przygotować syropu na jedno podanie dla całej pasieki , nieważne w jakiej proporcji { do pojemności podkarmiaczki } .Nieważne też , jakie kto stosuje podkarmiaczki i o jakiej pojemności i ile uli . Mówię tu o syropach cukrowych .Pozdrawiam . Zdzisiek . Quote
Xpand Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 zdzich123 Załóżmy, że masz 43 ule i podkarmiaczki 5 litrów. Zatem potrzeba Ci 43 x 5litrów = 215 litrów syropu. Wpisujesz tutaj w litrach 215 http://kolo-pszczelarzy.pl/kalkulator-ile-cukru-zawiera-syrop-32-dla-pszczol/ Wychodzi 164.12 kg cukru 109.2 litrów wody Mieszanka 3:2, czyli najbardziej optymalna na zakarmianie. Quote
daro Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 Ja wiem 2 wiadra 30 kg cukru . Dobrze opisywał Cejrowski parzenie Yerba mate Podobne. Quote
Bohtyn Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 Mnie na jedno rozlanie jeszcze się nie zdarzyło, żeby zostało lub brakło więcej niż ćwiartka, którą jeszcze mogę wypić sam jak się trafi. Quote
zdzich123 Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 Wszystko się zgadza przy 3:2 a 3:1 ,2: 1 .Pytam bo mam swój sposób ,Liczenie w pamięci bez kalkulatora . Quote
Bohtyn Posted September 7, 2016 Posted September 7, 2016 Wszystko się zgadza przy 3:2 a 3:1 ,2: 1 .Pytam bo mam swój sposób ,Liczenie w pamięci bez kalkulatora . Czekamy na podzielenie się tym sposobem z nami. Quote
zdzich123 Posted September 9, 2016 Posted September 9, 2016 Witam i przepraszam że kazałem tak długo czekać .Proszę nie krzyczeć na mnie i nie skarżyć mamie bo się pogniewam .No, ale już poważnie , ja nie mam jakiegoś rewelacyjnego sposobu , pisząc myślałem że ktoś będzie chciał się otworzyć i jakiś sposób sprzeda .Ja robię tak , znając pojemność podkarmiaczek- dla proporcji 3:2 daję o około 1/8 cukru więcej jak pojemność podkarmiaczek ogółem , a przy proporcji 1/1 daję o niecałe 1/5 cukru mniej jak pojemność podkarmiaczek .Przy założeniu że 1 kg to 0,6 l i jak dokładnie mierzymy wodę . Jak dla mnie to wystarcza taka dokładność .A pszczoły albo się tuczą albo wykańczają zależy o co mnie chodzi ,myślę tu o pszczole która i tak nie dożyje zimy .Proporcji 2:1 nie stosuję ale tu też jakiś przelicznik by się znalazł .Jakiś matematyk bardziej by to dopracował procentowo . Pozdrawiam . Zdzisiek . Quote
Bohtyn Posted September 16, 2016 Posted September 16, 2016 Witam i przepraszam że kazałem tak długo czekać .Proszę nie krzyczeć na mnie i nie skarżyć mamie bo się pogniewam .No, ale już poważnie , ja nie mam jakiegoś rewelacyjnego sposobu , pisząc myślałem że ktoś będzie chciał się otworzyć i jakiś sposób sprzeda .Ja robię tak , znając pojemność podkarmiaczek- dla proporcji 3:2 daję o około 1/8 cukru więcej jak pojemność podkarmiaczek ogółem , a przy proporcji 1/1 daję o niecałe 1/5 cukru mniej jak pojemność podkarmiaczek .Przy założeniu że 1 kg to 0,6 l i jak dokładnie mierzymy wodę . Jak dla mnie to wystarcza taka dokładność .A pszczoły albo się tuczą albo wykańczają zależy o co mnie chodzi ,myślę tu o pszczole która i tak nie dożyje zimy .Proporcji 2:1 nie stosuję ale tu też jakiś przelicznik by się znalazł .Jakiś matematyk bardziej by to dopracował procentowo . Pozdrawiam . Zdzisiek . Kilka razy czytałem i tak - Nie zatrybiłem Quote
zdzich123 Posted September 17, 2016 Posted September 17, 2016 Kolego , to nie jest takie dokładne, tylko orientacyjnie .I tak . Masz 30 uli ,podkarmiaczki 2-litrowe -daje 60 l syropu w proporcji 3:2 .1/8 z pojemności sumy podkarmiaczek daje 7,5 l .W sumie wychodzi 67,5 - to jest ilość cukru jaką musimy dać na te 30 uli .Teraz ilość cukru pomnożymy przez ilość syropu jaka wychodzi po rozpuszczeniu 1 kg cukru.Ja przyjąłem 0,6 l z kg .67,5 razy o,6 wychodzi około 40,5 litra -reszta to woda którą muszę dodać i wychodzi 60 l .To nie jest na moje zdolności ale ustaw to sobie w słupku .30 razy 2 l podk daje 60 . ---1/8 z 60 daje 7,5 ---razem 67,5 kg cukru ----67,5 kg cukru razy o,6 l daje 40,5 -----60 litrowe podk minus 40, 5 daje 19,5 wody jaką masz dolać .Jak zatrybisz to jest to pół minuty i masz wyliczone ,bez żadnych liczydeł . Pozdrawiam Zdzisiek . Quote
morzedzungli Posted September 17, 2016 Author Posted September 17, 2016 Zakładając ten temat i podając link traktowałem to pół żartem a pół serio. Kalkulator traktuję jako wygodne narzędzie, ja traktuję kalkulator jeszcze w inny sposób. Zostało mi np 18kg cukru i ile teraz muszę dodać wody? Więc wklepuję przybliżoną objętość np 25l, kalkulator pokazuje, że potrzeba 19kg cukru więc wklepuję 24. Mam info, że potrzeba 18kg cukru, sprawdzam ile muszę dodać wody i mieszam:) Kiedyś liczyłem w inny sposób, tylko muszę to ładnie opisać bo dojdzie do tego, że sam potem tego nie zrozumiem:) Karol Quote
zdzich123 Posted September 17, 2016 Posted September 17, 2016 I jak kolega Bohtyn -paniał ---w tym całym moim opisie ważna jest znajomość pojemności podkarmiaczek {ogółem } użytych do uli , nie ilość uli .Mając te dane wiemy niemal bezbłędnie ile zrobić syropu .}Dla pszczelarzy starej daty klawiatura jest zbędna --maja głowy .Pozdrawiam Zdzisiek . Quote
Bohtyn Posted September 17, 2016 Posted September 17, 2016 Kolego , to nie jest takie dokładne, tylko orientacyjnie .I tak . Masz 30 uli ,podkarmiaczki 2-litrowe -daje 60 l syropu w proporcji 3:2 .1/8 z pojemności sumy podkarmiaczek daje 7,5 l .W sumie wychodzi 67,5 - to jest ilość cukru jaką musimy dać na te 30 uli .Teraz ilość cukru pomnożymy przez ilość syropu jaka wychodzi po rozpuszczeniu 1 kg cukru.Ja przyjąłem 0,6 l z kg .67,5 razy o,6 wychodzi około 40,5 litra -reszta to woda którą muszę dodać i wychodzi 60 l .To nie jest na moje zdolności ale ustaw to sobie w słupku .30 razy 2 l podk daje 60 . ---1/8 z 60 daje 7,5 ---razem 67,5 kg cukru ----67,5 kg cukru razy o,6 l daje 40,5 -----60 litrowe podk minus 40, 5 daje 19,5 wody jaką masz dolać .Jak zatrybisz to jest to pół minuty i masz wyliczone ,bez żadnych liczydeł . Pozdrawiam Zdzisiek . Paniał - ale to nie jest syrop 3/2 - cukier/woda, tylko nawet gęściejszy od 3/1, z czego pszczoły się bardzo cieszą, o ile nie giną z umazania się takim syropem. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.