Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ad.1. Widzę że nie wycinałeś drzew na zezwolenie. Jest wymiar przy ziemi nie pamiętam już czy na wysokości 5 czy 15 cm. Kolejny wymiar to 1.3m Tabela wymiarów pięknie się ze sobą pokrywa, poza tym są słoje po których policzysz wiek drzewa i jego grubość jako dodatkowy dowód. Jak zetniesz drzewo na styk to się wyprzesz, ale nie każde drzewo będzie na styk i nie ryzykowałbym majątku kilkuset tysięcy dla wycinki nielegalnie drzewa. Ustawa weszła i nie muszę nic wycinać na siłę. Będzie mi drzewa zawadzało, jak np u Bohdana co mu dach niszczy to zetnę.

Ad.2. Nie mówię o symbolicznej 1 lipie i 1 akacji przy płocie. Mowa o liczbie jaką podał Xpand, kilkaset szt rocznie do czasu aż się wszędzie sadzonki przyjmą i skończy się teren do obsadzania. Akacje na allegro kosztują od 30 gr do 1,5 za sztukę. Każdego roku kupuję i sadzę po 200 szt. Jak nie dla mnie to dla dzieci , wnuków. Jak nie ja i nie moja rodzina to skorzysta po części inny pszczelarz ale najważniejsze że skorzysta pszczoła!

Nic nie jest cenniejsze od wolności więc wara od własności :-)

Wydaje mi się , że właśnie dlatego są ścinane szybko , późnym popołudniem w sobotę i natychmiast wywożone daleko za stodołę , żeby nikt nie zmierzył .
Później to się rolnik urzędnikowi w twarz zaśmieje i powie , że co z tego , że pieniek ma 1,5m średnicy ?
W pierśnicy drzewo miało tylko 75cm !
I udowodnij , że nie .

Pokaż mi prawdziwego pszczelarza z zamiłowania , który nie sadzi ?

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

No i jak mówiłem.

Wielu wycinało drzewa bo wiedzieli, że u nas nigdy nie może być za dobrze i tak też się dzieje. Znowu trzeba będzie prosić urzędników o to, czy można wyciąć swoje drzewa na swojej posesji. A wytnij przypadkiem zbyt grube, to ci taką karę dopierdzielą, że się nie podniesiesz, no ale co, jak zwykle u nas, $ się musi zgadzać zwłaszcza dla urzędników.

http://www.polskieradio.pl/42/273/Artykul/1736629,Wycinka-drzew-przepisy-znowu-beda-zaostrzone-Prezydent-podpisal-ustawe

Opublikowano

Minister ochrony Środowiska ma prawie dwa miliony hektarów własnej ziemi  .
1/20 całej powierzchni Polski !
Ustawę zmienił , żeby wyciąć część drzew zgodnie z prawem i za kilka kolejnych arów wziąć dopłatę .
Teraz swoje wyciął więc można przywrócić stare zwyczaje .
A że przy okazji wycięto bezsensownie miliony starych wierzb , lip , klonów to mało znaczący dla niego skutek uboczny .
http://natemat.pl/203029,jan-szyszko-posiadaczem-ziemi-wielkosci-malopolski-tak-wynika-z-jego-oswiadczenia-majatkowego

Opublikowano

A ja dzięki tej ustawie wyciąłem sporo drzew w swoim lesie powstałym przez zaniedbanie plantacji świerków. Dzięki tej ustawie nie będę bankrutem do końca życia bo wyciąłem tych kilkadziesiąt świerków, które własnoręcznie sadziłem. Dziękuję za to Panu ministrowi Szyszce i jestem mu wdzięczny, że pozwolił mi to zrobić legalnie. I mam głęboko w tyle tych wszystkich, którzy bez pytania o zgodę włazili do mojego lasu "za prawdziwkami" śmiecąc przy okazji i łamiąc młode drzewka. Wiem też, że sto razy zastanowię się teraz zanim posadzę choć jedno drzewko na własnym gruncie wiedząc co może mnie spotkać gdyby nie daj Boże zmieniono ustawę o wycince.

• Lubię 3
Opublikowano

Minister ochrony Środowiska ma prawie dwa miliony hektarów własnej ziemi  .

1/20 całej powierzchni Polski !

Ustawę zmienił , żeby wyciąć część drzew zgodnie z prawem i za kilka kolejnych arów wziąć dopłatę .

Teraz swoje wyciął więc można przywrócić stare zwyczaje .

A że przy okazji wycięto bezsensownie miliony starych wierzb , lip , klonów to mało znaczący dla niego skutek uboczny .

http://natemat.pl/203029,jan-szyszko-posiadaczem-ziemi-wielkosci-malopolski-tak-wynika-z-jego-oswiadczenia-majatkowego

Przypominam tylko, że drzewa znajdujące się w pasie drogowym i tak wymagały zezwoleń, gdyż nie leżały na gruntach prywatnych. Ludzie z reguły nie wycinali pojedynczych drzew na ich posesjach jeśli one im nie przeszkadzały. A przez przeszkadzanie rozumiem np. blokowanie budowy garażu, czy zagrożenie dla domu, a tak to ludzie jeśli wycinali to małe lasy, w których zbyt wiele pożytecznych drzew dla pszczół nie było, ale taka sytuacja, jeśli komuś się broni wycinać co jego, urzędnicy blokują wycinkę przez 10 lat bo działka zarejestrowana jako las i nie wolno wyciąć wszystkiego i się pobudować to tak jest...

• Lubię 1
Opublikowano

Przypominamy że obowiązkiem każdego pszczelarza jest zasadzić co roku co najmniej kilka drzew miododajnych i nie będzie problemu. :D

Jak będziemy to systematycznie robili to przez lata się tego nazbiera że starczy dla naszych pszczółek. Ja w tym roku kupiłem dwa klony , dwa perełkowce japońskie , oraz przesadziłem dziczki lip które wyrosły w cieniu w bardziej dogodną nasłonecznioną lokalizację.

• Lubię 1
Opublikowano

Ja natomiast złożyłem interpelację do swojego Burmistrza aby wszystkie gminne nasadzenia odbywały się z drzew "miododajnych". Odpowiedział, że odkąd jest burmistrzem (dwadzieścia kilka lat) tylko takie się sadzi :) W tym roku wycięli kilkaset topoli w pasie przydrożnym dróg gminnych a na to miejsce posadzono klony i lipy. To lubię:)

• Lubię 1
Opublikowano

A ja się nie czepiam co sąsiedzi robią na swoich działkach, tylko w tym roku posadziłem 100 akacji i 10 lip oraz kilka tulipanowców (bo to moje ulubione drzewko :P), na jesieni będę musiał jeszcze posadzić żywopłocik ze śnieguliczki, potem tylko czekać aż akacja będzie rosła. Rozejrzę się też później za jakimś "chwastem" do posadzenia bo patrzyłem, że są roślinki o wiele bardziej wydajne niż facelia, a do tego wieloletnie i ciekawie wyglądające.

Opublikowano

Emik3  a pozwolenie na zalesienie uzyskałeś :)

Ja też od lat sadzę hurtowo lipy , wierzby iwy i akacje ... tylko nie po swoim  , pomagam nadleśnictwu.Uwielbiam lipy , przecudny zapach w czasie kwitnienia i ta pszczela muzyka , coś pięknego

• Lubię 1