Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Witam koledzy i koleżanki,

 

Powiedzcie mi czy ktoś z was ma jakąś informację jakie związki wpływają na kolor miodu? Chciałbym zgłębić ten temat więc podzielcie się wiedzą. Może jakaś książka, film?

 

Pozdrawiam,

Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolor miodu determinowany jest przez jego skład mineralny, polifenole, pyłek i z pewnością przez flawonoidy (6-flavonol,  4-flavonol,  pinocembrin, pinobanksin,  galangine,  luteoline). Można powiedzieć, że im ciemniejszym miód, tym bardziej wartościowy pod względem leczniczym. W naszym klimacie najbardziej cennym pod tym względem jest miód spadziowy. Miody nektarowe zostają w tyle ze względu na ilość białka, dekstryny i biopierwiastki, których spadź ma najwięcej. Ciekawym miodem pod względem składu jest również miód wrzosowy. W bardzo wielu krajach kolor miodu determinuje jego cenę i popularność wśród konsumentów. Taka sytuacja ma również miejsce w Polsce.

 

Jeżeli chodzi o polskie strony, to tu można coś poczytać ogólnie o miodach odmianowych.

 

http://instytutmiodu.pl/zdrowie/odmiany-miodow-i-ich-wlasnosci/

 

Tutaj możesz o tym konkretnie poczytać, bo temat bardziej skomplikowany.

 

http://www.columella.mkk.szie.hu/archives/columella_5_2016/Szabo_Columella_vol3no1(2016)_29-36.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybkie odpowiedzi :D Właśnie zastanawia mi wpływ pyłków na miód (czy barwią miód, bo pewnie barwią). Xpand dziękuję za link do tego dokumentu. Testujesz mój angielski i chyba zmotywowałeś mnie do przetłumaczenia tego :D

Odnośnie wartości odżywczych, to słyszałem w tamtym roku na konferencji pszczelarskiej we Wrocławiu, że nasz miód nawłociowy, jest najbardziej wartościowy i bije na głowę miód manuka.

Postaram się przetłumaczyć ten plik i dodać wpis.

Pytanie o kolor zadałem, bo wczoraj mi nie klient zapytał. Jakiego koloru jest miód? Mi automatycznie w głowie zabrzmiało pytanie, "dlaczego ma taki kolor?"

Pozdrawiam,

Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nawłoć, niedoceniany mód :D, a 20 z 25 moich rodzin zimuje na nawłoci i do tego jeszcze 76l odebrałem z 10 rodzin, więc jest to temat bardzo dobry i interesujący mnie :D. Jak by ktoś miał materiały tylko po polsku, nie liczcie na mój angielski :rolleyes: to byłbym wdzięczny, bo chyba co roku bedzie to mój główny pożytek kończący sezon  :D .

 

A jeszcze odnośnie barwy miodu, to powiedzcie mi dlaczego ten sam miód jest jaśniejszy z dziewiczego suszu a ciemniejszy jak bierzesz gniazda ???  

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mojej opinii, jeżeli chodzi o miód manuka, to jest to fenomenalny produkt pod względem marketingowym - nie twierdzę, że to jest snake oil, ale bez przesady :D Jakiś czas temu pytano mnie o możliwość wrzucenia mojego tekstu na forum pszczelarzy z NZ. Przy okazji przeglądnąłem forum i wiem jakie są ceny tego miodu i jak zmieniały się na przestrzeni lat. Jest jeszcze coś takiego jak kanuka, dawniej uznawane za to samo, a jednak pod względem genetycznym drzewka różnią się bardzo. To jest bardzo duży biznes, który rozwija nawet rząd, bo kasa z tego przednia :)

 

Jeżeli chodzi o porównanie nawłoci z manuką, to również to słyszałem, ale nie znaczy to, że ten miód jest najzdrowszy. Przypuszczam, że chodziło tutaj komuś o aktywność inhibinową, bo pod względem odżywczym/leczniczym nie ma porównania ze spadzią. Tym bardziej, że mam przekonanie graniczące z pewnością, że nie testowano czystej spadzi, a spadź z nektarem, a i tak różnice były symboliczne.

 

 

Słowian na czytelni medycznej można coś o tym liznąć.

 

http://www.czytelniamedyczna.pl/4908,aktywnosc-antybiotyczna-krajowych-miodow-odmianowych.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A jeszcze odnośnie barwy miodu, to powiedzcie mi dlaczego ten sam miód jest jaśniejszy z dziewiczego suszu a ciemniejszy jak bierzesz gniazda ???

Larwa pszczela po osiągnięciu odpowiedniego wieku zostaje zasklepiona, po wydaleniu kału i rozsmarowaniu po ściankach komórki przedzie sobie kokon w którym następuje przeobrażenie w postać dorosłą. Dla tego nigdy miodu nie biorę z gniazda , mam nadstawki z których ramki zaczerwione idą do przetopu , mam dadanta pełnego nie 1/2 i moje miody mają o 2- 5 odcieni jaśniejszy kolor lepszy zapach . Wiesz już ? ;)

Najzdrowszy jest miód wielokwiatowy i im więcej kwiatów tym wyższa wartość biologiczna. Spadzią się syn już najadł. A najsmaczniejszy (dla mnie) jest wyskrobywany ostatniego odbierania przed podkarmianiem. 

P.S. Przewód pokarmowy u larwy łączy się z jelitem grubym tuż przed przeobrażeniem ze względu czysto higienicznego - larwa leży w jedzeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najzdrowszy jest miód wielokwiatowy i im więcej kwiatów tym wyższa wartość biologiczna.

 

Na jakiej podstawie twierdzisz, że najzdrowszym miodem jest wielokwiatowy? Możesz coś więcej na ten ten temat napisać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na podstawie badań  ,nie moich. Mam syna alergika i trochę kopałem na ten temat . Zawartość substancji czynnych biologicznie w tych miodach jest największa.Jest i najwięcej zaprószeń pyłkiem  , miód najlepszy z najbliższej okolicy , zresztą jak i cała żywność . Nie zmusisz mnie jednak do podawania literatury  źródłowej bo to było grzebane po bibliotekach nie internecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdrowy miód to pojecie relatywne , bo dla cukrzyka czy alergika jest szkodliwy i zależy jaką ilość miodu jednorazowo zjemy ? :D

Dla mnie bardziej pożyteczne są informacje jaki miód komu bardziej smakuje. I jak rozmawiałem z kolegami pszczelarzami to większości pszczelarzy najbardziej smakuje miód wielokwiatowy wiosenny mnie też (ale nie koniecznie rzepakowy) i jeszcze nawłociowy.

Miód spadziowy mnie śmierdzi jakimś brudem i go nie lubię. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

czy alergika jest szkodliwy

Absolutna nieprawda . Mój syn po to jadł aby się wyleczyć z alergii na pyłki. Jest ich tak mało w miodzie że nie dają objawów a po jakimś czasie powoduje uodpornienie.

Miód nie jest alergenem to opinia lekarza - ,, Na szczęście uczulenia występują bardzo rzadko i spotykane są głównie u osób uczulonych na alergeny powietrznopochodne (pyłki drzew, traw, chwastów oraz zarodniki grzybów mikroskopowych),, .

Jak komuś szkodzi to zawarte w nim pyłki  nie miód.

Podobała mi się opinia że spadziowy smakuje jak przypalony cukier w aluminiowym garnku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się z tym, że najlepszy miód z najbliższej okolicy i żywność też. Jeżeli chodzi o te "badania" to wiedziałem, że nie podasz i nie miałem zamiaru Cię zmuszać. Jeżeli chodzi o syna, to jakaś błahostka raczej?  Może poczytaj na temat LDN (Low Dose Naltrexon) jak chcesz mu wyprostować układ odpornościowy.

 

Tutaj dowód naukowy, który potwierdza wyższość spadzi w Polsce nad nektarowym (rzepak).

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003267008001372

 

Tutaj coś na temat jego właściwości leczniczych - Słowacy chcą, aby ich miód spadziowy był oficjalnie sprzedawany jako lekarstwo. (nasza szerokość geograficzna  - zaznaczam to, aby wyprzedzić niepotrzebną dyskusję na temat słabszego działania spadzi z innych rejonów świata np. New Zeland) Podobnie jak produkty pod nazwami handlowymi Activon, MediHoney (manuka  - Anglosasi), VivaMel (kasztany - Słowenia) itp.
https://www.apimondia.com/congresses/2013/Apitherapy/Symposia/Slovak%20Honeydew%20Honey%20-%20Juraj%20Majtan.pdf

 

Dodatkowo miód spadziowy zawiera srebro, cynę, molibden i wanad, których nie uświadczysz w miodach nektarowych.

 

Staram się wyszukać jakieś merytoryczne i po polsku linki, ale nie jest to łatwe. Kilka zdań o miodzie królewskim, czyli spadziowym.

http://www.pkik24.pl/warto-wiedziec/analiza-wlasciwosci-miodu-pszczelego-i-jego-zastosowanie-w-dietetyce-i-kosmetologii

"Na barwę miodu mają wpływ także substancje koloidowe utworzone z białek, wody, drobin wosku pszczelego i biopierwiastków. Barwa miodu w dużym stopniu jest determinowana stopniem jego krystalizacji. Wykazano, że miody ciemne – spadziowe, wrzosowe oraz gryczane – odznaczają się silniejszymi właściwościami przeciwutleniającymi niż miody jasne [9, 10]."

 

 

http://pszczelarzeglogow.pl/miod-spadziowy/

"Kolejną cenną grupą związków są biopierwiastki, których w zależności od pochodzenia miodu może być na­wet od 4 do 9 razy więcej niż w mio­dach nektarowych. Świadczy o tym wysoka zawartość popiołu. Według da­nych piśmiennictwa miody spadziowe z drzew iglastych zawierają w łatwo przyswajalnej postaci przede wszyst­kim związki żelaza, cynku, miedzi, bo­ru. Ponadto są one dobrym źródłem in­nych makro- i mikroelementów takich, jak: potas, wapń, sód, fosfor, chlor, siarka, magnez, mangan i kobalt. Do biopierwiastków, charakterystycznych tylko dla miodów spadziowych należą: srebro, cyna, molibden i wanad."

 

 

Może dobrą konkluzją będzie stwierdzenie, że najlepszym miodem jest ten, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Może dobrą konkluzją będzie stwierdzenie, że najlepszym miodem jest ten, który swym składem chemicznym i właściwościami będzie odpowiadał potrzebom danego organizmu.

 

Dokładnie się z tobą zgodzę :D No i mam dla was jeszcze piękne zdjęcie zrobione na Krupówkach :D

 

faszywy-mid-zakopane.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xpand forum jest polsko języczne  , pokaż mi po polsku .

Zwłaszcza na dole te z flukami na dnie  , po środku , to chyba dla takich zasmarkańców jak ja.

ŻENADA .

P.S. Linki do opracowań NAUKOWYCH. Przepychałeś się ze mną na temat sterylizacji wosku nie musisz potakiwać .Ja niczego rozsądnego nie znalazłem w sieci i pojechałem po bibliotekach w Warszawie , mogę zrobić raz jeszcze taką turę ale albo z Tobą albo nie za darmo. :P;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie się z tobą zgodzę :D No i mam dla was jeszcze piękne zdjęcie zrobione na Krupówkach :D

 

faszywy-mid-zakopane.jpg

Dla mnie to jest tragedia - miody jak z marketu, nawet podobnie krystalizują...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xpand forum jest polsko języczne  , pokaż mi po polsku .

Zwłaszcza na dole te z flukami na dnie  , po środku , to chyba dla takich zasmarkańców jak ja.

ŻENADA .

P.S. Linki do opracowań NAUKOWYCH. Przepychałeś się ze mną na temat sterylizacji wosku nie musisz potakiwać .Ja niczego rozsądnego nie znalazłem w sieci i pojechałem po bibliotekach w Warszawie , mogę zrobić raz jeszcze taką turę ale albo z Tobą albo nie za darmo. :P;):D

 

 

daro zwróć jednak uwagę na to, że ja podałem linki, które potwierdzają moje słowa. Ty tego nie zrobiłeś, a jednak dalej chcesz, abym udowadniał to, co w mojej opinii zostało udowodnione ponad miarę. Język angielski jest stosowany jako język uniwersalny i trudno bez niego się poruszać w świecie nauki, bo prawie każdy w nim publikuje. W poście #12 masz 4 linki, 2 z nich są po polsku i ze źródłami naukowymi. Oznaczenia typu [9, 10] znaczą, że to zostało pobrane z literatury np.

 

 

Literatura

1. E. Sikora, E. Cieślik, K. Topolska: The sources of natural antioxidants, Acta Sci Pol Technol Aliment, 7, 2008, 57.

2. A. Wilczyńska, M. Retel: Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem udziału miodów pszczelic, Probl Hig Epidemiol, 92, 2011, 709-712.

3. U. Gawlik-Dziki: Fenolokwasy jako bioaktywne składniki żywności, Żywność Nauka Technologia Jakość, 4, 2004, 29-40.

4. M. Jeszka, E. Flaczyk, J. Kobus-Cisowska, K. Dziedzic: Związki fenolowe – charakterystyka i znaczenie w technologii żywności, Nauka Przyroda Technologie, 4, 2010, 1-13.

5. M. Czerwonka, A. Szterk, B. Waszkiewicz-Robak: Ocena właściwości przeciwutleniających i zawartość związków polifenolowych w produktach pszczelich, Postępy techniki przetwórstwa spożywczego, 2, 2010, 20-25.

6. J. Borawska, W. Bednarski, J. Gobiewska: Charakterystyka sacharydów miodów oraz możliwości zastosowania Bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 3, 2011, 29-39.

7. A. Wilczyńska, P. Przybyłowski: Charakterystyka związków fenolowych zawartych w miodach, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 61, 2009, 33-38.

8. S. Bogdanov: Nature and origin of the antibacterial substances in honey, Lebens.-Wiss. U.-Technol, 30, 1997, 748-753.

9. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia: Występowanie związków fenolowych w miodzie, Postępy Fitoterapii, 4, 2008, 225-231.

10. E. Majewska: Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka Przyr.Technol., 3(4), 2009, 1-9.

11. J. Górnicka: Apteka natury. Poradnik Zdrowia, Agencja Wydawnicza Morex, Warszawa 2011.

12. M. Molski: Chemia piękna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2009.

13. A. Wilczyńska: Zmiany barwy oraz aktywności antyoksydacyjnej miodów podczas przechowywania, Bromat. Chem. Toksykol., 3, 2011, 945-950.

14. E. Majewska, J. Trzanek: Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich, Bromat. Chem. Toksykol., 4, 2009, 1089-1094.

 

To wszystko dotyczy tylko jednego linku, który dałem w poście nr #12 (po polsku)

 

Biorę nr.2 z listy

A. Wilczyńska, M. Retel: Oszacowanie pobrania związków fenolowych z dietą z uwzględnieniem udziału miodów pszczelich, Probl Hig Epidemiol, 92, 2011, 709-712.

 

Tutaj masz link do całej pracy.

http://www.phie.pl/pdf/phe-2011/phe-2011-4-709.pdf

 

"W miodach przeważają fenolokwasy, nieco mniej jest flawonoidów. Najwyższą aktywnością antyoksydacyjną i zawartością polifenoli charakteryzują się miody ciemne

– spadziowe, wrzosowe oraz gryczane [7,8,9,10].Antyoksydanty nie należą do niezbędnych składników odżywczych, ale są niezwykle ważne ze względu no, iż ich zwiększona podaż w diecie sprzyja mniejszej zachorowalności na wiele chorób."

 

Biorę nr. 10.

 

 

E. Majewska: Porównanie wybranych właściwości miodów pszczelich jasnych i ciemnych, Nauka Przyr.Technol., 3(4), 2009, 1-9.

 

Tutaj link do całej pracy.

http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_3_143.pdf

 

"Zawartość polifenoli otrzymana w badaniach MEDY i IN. (2005) kształtowała się na

poziomie 113,05 mg kwasu galusowego w 100 g w miodzie spadziowym oraz od 32,49

do 93,66 mg kwasu galusowego w 100 g w miodach nektarowych. Ponadto miód spa-

dziowy charakteryzował się największą w śród wszystkich badanych próbek zawartością polifenoli. Analizy przeprowadzone przez OUCHEMOUKHA i IN. (2007) także potwier-dziły największą zawartość polifenoli w miodzie spadziowym i nektarowo-spadzio-wym, a wynosiły one odpowiednio 1304 i 714 mg kwasu galusowego w 100 g miodu."

 

 

Na stronie Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego też możesz o tym poczytać.

 

http://wzp-krakow.pl/poradnik/id/57.html

 

"Przewodność właściwa miodu - miody zawierają w swoim składzie związki mineralne, przy czym miody nektarowe stosunkowo niewiele, a miody spadziowe nawet kilkakrotnie  więcej. Ponieważ w roztworze wodnym wyższa zawartość związków mineralnych zwiększa przewodność elektryczną  mierzoną w Siemiensach /S/, badanie przewodności elektrycznej roztworu miodu pozwala  odróżnić miody nektarowe i spadziowe. I tak miody wiosenne  mają przewodność ok.0,2 mS/cm zaś spadź iglasta powyżej 1,2 mS/cm.  Rozporządzenie ustala wartość graniczną tego parametru na 0,8 mS/cm.

Poniżej tej wartości są miody nektarowe, powyżej spadziowe. Wartości poniżej 0,1 mS/cm mogą oznaczać zafałszowanie miodu inwertem."

 

"Liczba diastazowa - określa tzw. aktywność enzymatyczną miodu a więc pośrednio  zawartość  żywych enzymów pochodzących głównie z organizmu pszczół /amylaza,inwertaza i inne/ . Przepisy określają wartość tej jednostki na minimum  8. Dobre miody mają liczbę diastazową na poziomie 10-15 /rzepak ,akacja/  a nawet  28-30 /spadź ,lipa, gryka/. Liczba diastazowa miodu  będzie niska po przegrzaniu miodu powyżej 40oC , co niszczy enzymy  i przy  jego zafałszowaniu ."

 

"Zawartość proliny - laboratoria badające jakość miodu określają  także  zawartość proliny. Prolina jest aminokwasem najpowszechniej występującym w nektarze i miodzie / stanowi ok.  50% wszystkich aminokwasów/. Naturalna  zawartość proliny w miodzie rzepakowym wynosi dla przykładu  23 mg/100 g, a w miodzie spadziowym nawet  ok.  73 mg/100 g."

 

 

 

Ale hej, obydwoje wiemy, że to co napisałem i tak nic nie zmieni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Miód pszczeli, pomimo stosunkowo wysokiej zawartości polifenoli, ze względu na

bardzo małe spożycie ma marginalne znaczenie jako potencjalne źródło
tych związków.

Podsumowuje wszystko. Xpand temat postu - ,, Kolor  miodu,,

Podsumowując - na temat proszę .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze tylko trzy miesiące i nie będzie czasu na badanie składu miodu :D

012JPG_aeewrpq.jpg

U mnie takie kolory były z trzech kolejnych miodobrań w 2015 r w ubiegłym nie robiłem zdjęć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze tylko trzy miesiące i nie będzie czasu na badanie składu miodu :D

012JPG_aeewrpq.jpg

U mnie takie kolory były z trzech kolejnych miodobrań w 2015 r w ubiegłym nie robiłem zdjęć.

Tadek jak byś nie był sknera to zamieściłbyś jakieś próbki do spróbowania a nie kazał czekać 3 miesiące....... :D :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe tak Piotr piwo by się przydało.

Xpand dzięki za fajne linki i porcję wiedzy. Na pewno się przydadzą i ktoś kto będzie chciał na pewno coś z tego wyciągnie dla siebie.

Pozdrawiam,

Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok trochę tłumaczyłem tą pracę i generalnie połowa jej jest o porównaniu rezultatów pomiędzy dwoma urządzeniami, Spektometrem Minolta i urządzenienia Levibond.

Krótko zwięźle i na temat.

Kolor zależy o zawartości flawanoidów i minerałów. Również, zawartość aminokwasów ma znaczenie. Są one liczniejsze w ciemnych miodach, a także mają więcej tyrozyny i tryptofanu w swoim składzie, natomiast jaśniejsze miody zawierają ich mniej. Badania wykazały również że istnieje związek pomiędzy kolorem i zawartością  przeciwutleniaczy w miodzie.

Według niektórych badaczy, ciemniejsze miody, mają wyższą zawartość antyoksydantów. Wg. analizowanej przeze mnie pracy wynika że istnieje ścisła korelacja między kolorem i składnikami mineralnymi, zawartością pyłków, pochodzeniem rośliny, pochodzeniem geograficznym, a także między kolorem i cechami fizycznymi takimi jak, przewodnictwo elektryczne. Istnieje również stwierdzenie, że kolor miodu zależy również od zawartości popiołu w miodzie.

 

 

Do takiego wniosku doszedłem. Co wy sądzicie o takich wnioskach?

 

Pozdrawiam,

Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uczcie się  pszczelarze z czego składa się miód :D , bo może niedługo przy sprzedaży bezpośredniej będzie obowiązek podawania na etykietach składu chemicznego miodu i będziemy z każdej partii oddawać miód do analizy do odpowiednich laboratoriów  i umieszczać informacje dla konsumentów tak jak ma to miejsce z wieloma produktami spożywczymi obecnie. :D Naukowcy też muszą z czegoś żyć??

Share this post


Link to post
Share on other sites

To skorzystamy z opcji "kopiuj - wklej". Tadziu informacje tak bardzo szczegółowe że aż nie przydatne - ciekawe jaki opis da babcia z jajkami, kaczkami, kurami na targu.

Czasami tęsknie za tym co pokazuje Cejrowski naszemu Sanepidowi. I takie moje przemyślenie - tak bardzo zawierzyliśmy instytucją typu sanepid że zaginął w nas instynkt samozachowawczy - kupimy wszystko ze sklepu bo jest TANIE, jak w sklepie to ktoś to kontroluje  i mało istotne że to gó**o niebezpieczne dla nas - potem będziemy dochodzić dlaczego i kto to dopuścił do sprzedaży - zero zdrowego rozsądku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za szybkie odpowiedzi :D Właśnie zastanawia mi wpływ pyłków na miód (czy barwią miód, bo pewnie barwią). Xpand dziękuję za link do tego dokumentu. Testujesz mój angielski i chyba zmotywowałeś mnie do przetłumaczenia tego :D

Odnośnie wartości odżywczych, to słyszałem w tamtym roku na konferencji pszczelarskiej we Wrocławiu, że nasz miód nawłociowy, jest najbardziej wartościowy i bije na głowę miód manuka.

Postaram się przetłumaczyć ten plik i dodać wpis.

Pytanie o kolor zadałem, bo wczoraj mi nie klient zapytał. Jakiego koloru jest miód? Mi automatycznie w głowie zabrzmiało pytanie, "dlaczego ma taki kolor?"

Pozdrawiam,

Daniel

Witam. Wlasnie mialem przyjemnosc zajadac sie miodem Manuka. Dostalem go od syna ktory wlasnie wrocil z wakacji w Nowej Zelandii.  Bardzo pyszny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Wlasnie mialem przyjemnosc zajadac sie miodem Manuka. Dostalem go od syna ktory wlasnie wrocil z wakacji w Nowej Zelandii.  Bardzo pyszny. 

Odrazu zaczolem porównywać z moim miodkiem z Nawloci.  Wnioski....oba miody super!  Analizy miodu Manuka sa chyba najlepiej udekumentowane z wszystkich rodzaji miodow.   Co do "ekspertow" z konferencji we Wroclawiu  to dla mnie juz nie sa eksertami. Bo co tu porównywać sliwki do gruszek?  Podobnie jakby dyskutowac ktore swieta sa wazniejsze, Boze Narodzenie czy Wielkanoc.  Najwazniejsze aby je przezyc zdrowo i radosnie. Według mnie kazdy miod (oprucz tych trujacych) jest dobry dla ludzi, jak dlugo nie ma w nim uzdatniaczy jak Amitraza i inne dziadostwa.  Miod to setki "skladnikow' i kombinacji chemicznych. Dlatego jeden drugiemu nie równy, i smiem twierdzic ze jedna ramka do drugjej nie podobna.( no moze te na monokulturze  sa podobne np. migdaly, rzepak itp. gdzie przez kilometry nie ma innych pozytkow) Powodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.