Emik3 Opublikowano 2 Listopada 2017 Opublikowano 2 Listopada 2017 Polecilibyście jakiegoś dobrego producenta ramek hofmanowskich, który nie sprzedawałby po skandalicznych cenach i miał by w asortymencie ramkę wielkopolską 18? Gdzieś się przewijało, kiedyś miałem otwarte zakładki nawet, ale teraz dogrzebać nie mogę więc byłby taki temat do szybkiego wyszukania. Cytuj
daro Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Apidrew na życzenie każda lub Sułkowski , tam i w II gatunku. Jak wcześniej miałem zastrzeżenia to teraz po kupnie linii , mucha nie siada . Co do ceny - darmowe mięso psy jedzą. lub tu - https://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/3255/ramki_zbite_odpad_produkcyjny_75gr.html Cytuj
lalux5 Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Sułkowski 2 gatunek brać. Wielkopolska -super jakość i bardzo przyzwoita cena .Nie wiem jak z 18. Cytuj
Emik3 Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Opublikowano 3 Listopada 2017 Nie chodzi o to, że mam zamiar żydzić na ramki... Raczej o to, że za ramkę 18 wielkopolską nie chciałbym zapłacić 3 zł, a żeby znaleźć kompromis między jakością i ceną. 2 gatunek ze względu na sęki mnie raczej nie interesuje. Wolę się nie przejmować czy ramka się rozpadnie czy nie. Cytuj
vszu82 Opublikowano 3 Listopada 2017 Opublikowano 3 Listopada 2017 Trafiłem na człeka o nazwie DrewTomexKupiłem trochę na próbę i jest spoko.drewtomex@o2.pl Jak płaciłem za 1/2 Dadanta 2 zł to tutaj 1,40 zł + wysyłka Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 4 Listopada 2017 Opublikowano 4 Listopada 2017 tu - https://www.portalpszczelarski.pl/ogloszenie/3255/ramki_zbite_odpad_produkcyjny_75gr.html Nie powiem , że wszystkie , ale część z tych ramek z linka , którego podał Darek, to tylko na opał Ramki z sękami na całą szerokość listewki , lub z sękami na czopach , już na etapie zbijania rozsypią się w rękach ! A dodać ciężar plastra z miodem ... darmowe mięso psy jedzą. Cytuj
Bożena Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Ja kupuję od Tomasza Załuskiego, mnie odpowiadają z tym , że zwykły dadant ale robi też inne. Mogę dać numer telefonu do Drew Tomex Cytuj
daro Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 2 gatunek ze względu na sęki mnie raczej nie interesuje. U Sułkowskiego II gatunek jest jak u niektórych I . Na 300 dwie wyrzuciłem . Po roku nie do odróżnienia od I z reguły sinizna lub wadliwe cięcia . Sęków było dwa . Cytuj
Nacek Opublikowano 6 Listopada 2017 Opublikowano 6 Listopada 2017 Najlepsze ramki jakie miałem to od Sułkowskiego i Ratajczaka. Cytuj
vszu82 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Najlepsze ramki jakie miałem w ręku to SKIBA Cytuj
lalux5 Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 A u mnie te co były pełne miodu Większość mam własnej produkcji z piły i żadnej różnicy w zbiorach nie zauważam. Bez reklamy- Sułkowski robi naprawdę dobrej jakości ramki. Widać , że ma dopracowaną technologię , ze produkcja to nie manufaktura tylko automat. Czy 1 czy 3 gatunek to dokładnośc wykonania taka sama , jedynie wady materiałowe różnicują . Na przebarwienia nie ma co zważać , a cena jest naprawdę przystępna. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Czy 1 czy 3 gatunek to dokładnośc wykonania taka sama , jedynie wady materiałowe różnicują . Na przebarwienia nie ma co zważać , a cena jest naprawdę przystępna. Sinizna drewna jest wadą przy produkcji mebli . W przypadku ramek jest to wada co najwyżej estetyczna . Gorzej kiedy trafiają się sęki . Szczególnie na czopach , lub na całej szerokości listewek . Przede wszystkim dyskwalifikują ramki sęki na elementach nośnych (poziomych) . Szczególnie przy większych ramkach gniazdowych . Np Dadant , WP , Wlkp. Nawet bez potrząsania ramką mogą się połamać pod ciężarem plastra z miodem. Dlatego lepiej kupić ramki sine , lub mniej gładkie , ale bezsęczne i trzymające wymiary , niż ładne gładziutkie z materiału sękatego i nie trzymające wymiarów . A najlepiej oczywiście kiedy ramka jest z materiału w 1 gat. , trzyma wymiary i jeszcze jest w akceptowalnej cenie Przy okazji kilka zdjęć ramek , które kiedyś zamawiałem u G.Ch. spod Łodzi znanego jako gutek . Zamawiałem dużo . 20-30gr.taniej na sztuce niż u Sułkowskiego , wiec wydawało się , że zaoszczędzę . Ale Po odrzuceniu wadliwych listewek cena wyszła porównywalna z jakością czołowych producentów , a jakość nieporównywalna . To są wybrane fotki ramek od gutka Jeśli ktoś zainteresowany służę namiarami Między innymi po tym doświadczeniu zacząłem robić ramki sam . Nie umywają się do ramek Ratajczaka i Sułkowskiego , ale mam satysfakcję , że nie są gorsze od ramek gutka , który zaopatrywał dziesiątki pszczelarzy z kilku forów Moje ramki wyglądają tak https://plus.google.com/photos/109664723024742473633/album/6265706120889064961?authkey=CLynksSJz6uoygE Uprzedzając zapytania od razu odpowiadam , że nie prowadzę już działalności gospodarczej i nie produkuję już ramek w ilościach handlowych ! Zimowa porą robię w wolnych chwilach ramki na własne potrzeby Cytuj
daro Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Sinizna jest wadą umieszczającą drewno w II kategorii a nawet III . Nie można jakiegokolwiek produktu zrobić w I kategorii z surowca II . Cytuj
lalux5 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Robi super Twoje ramki wyglądają . Cytuj
kubek33 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Robi super Twoje ramki wyglądają . Potwierdzam moje pszczółki też potwierdzają Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Robi super Twoje ramki wyglądają . Potwierdzam moje pszczółki też potwierdzają Dziękuję . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi