Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Polecilibyście jakiegoś dobrego producenta ramek hofmanowskich, który nie sprzedawałby po skandalicznych cenach i miał by w asortymencie ramkę wielkopolską 18? 

Gdzieś się przewijało, kiedyś miałem otwarte zakładki nawet, ale teraz dogrzebać nie mogę więc byłby taki temat do szybkiego wyszukania.

Opublikowano

Nie chodzi o to, że mam zamiar żydzić na ramki... Raczej o to, że za ramkę 18 wielkopolską nie chciałbym zapłacić 3 zł, a żeby znaleźć kompromis między jakością i ceną. 2 gatunek ze względu na sęki mnie raczej nie interesuje. Wolę się nie przejmować czy ramka się rozpadnie czy nie.

Opublikowano

Trafiłem na człeka o nazwie DrewTomex
Kupiłem trochę na próbę i jest spoko.
drewtomex@o2.pl

Jak płaciłem za 1/2 Dadanta 2 zł to tutaj 1,40 zł + wysyłka

Opublikowano

Nie powiem , że wszystkie , ale część z tych ramek z linka , którego podał Darek, to tylko na opał

cfb2d67926651ecbabccc122adb98266.jpg

Ramki z sękami na całą szerokość listewki , lub z sękami na czopach , już na etapie zbijania rozsypią się w rękach !

A dodać ciężar plastra z miodem ...

darmowe mięso psy jedzą.

Opublikowano

Ja kupuję od Tomasza Załuskiego, mnie odpowiadają z tym , że zwykły dadant ale robi też inne. Mogę dać numer telefonu do Drew Tomex :)

Opublikowano

2 gatunek ze względu na sęki mnie raczej nie interesuje.

U Sułkowskiego II gatunek jest jak u niektórych I . Na 300 dwie wyrzuciłem . Po roku nie do odróżnienia od I  z reguły sinizna lub wadliwe cięcia . Sęków było dwa .

Opublikowano

A u mnie te co były pełne miodu :)

Większość mam własnej produkcji z piły i żadnej różnicy w zbiorach nie zauważam.

Bez reklamy- Sułkowski robi naprawdę dobrej jakości ramki. Widać , że ma dopracowaną technologię , ze produkcja to nie manufaktura tylko automat. Czy 1 czy 3 gatunek to dokładnośc wykonania taka sama , jedynie wady materiałowe różnicują . Na przebarwienia nie ma co zważać , a cena jest naprawdę przystępna.

Opublikowano

Czy 1 czy 3 gatunek to dokładnośc wykonania taka sama , jedynie wady materiałowe różnicują . Na przebarwienia nie ma co zważać , a cena jest naprawdę przystępna.

Sinizna drewna jest wadą przy produkcji mebli .

W przypadku ramek jest to wada co najwyżej estetyczna .

Gorzej kiedy trafiają się sęki . Szczególnie na czopach , lub na całej szerokości listewek .

Przede wszystkim dyskwalifikują ramki sęki na elementach nośnych (poziomych) .

Szczególnie przy większych ramkach gniazdowych . Np Dadant , WP , Wlkp.

Nawet bez potrząsania ramką mogą się połamać pod ciężarem plastra z miodem.

Dlatego lepiej kupić ramki sine , lub mniej gładkie , ale bezsęczne i trzymające wymiary , niż ładne gładziutkie z materiału sękatego i nie trzymające wymiarów .

A najlepiej oczywiście kiedy ramka jest z materiału w 1 gat. , trzyma wymiary i jeszcze jest w akceptowalnej cenie :)

Przy okazji kilka zdjęć ramek , które kiedyś zamawiałem u G.Ch. spod Łodzi znanego jako gutek .

Zamawiałem dużo . 20-30gr.taniej  na sztuce niż u Sułkowskiego , wiec wydawało się , że zaoszczędzę .

Ale Po odrzuceniu wadliwych listewek cena wyszła porównywalna z jakością czołowych producentów , a jakość nieporównywalna .

To są wybrane fotki ramek od gutka

Jeśli ktoś zainteresowany służę namiarami :D

Między innymi po tym doświadczeniu zacząłem robić ramki sam .

Nie umywają się do ramek Ratajczaka i Sułkowskiego , ale mam satysfakcję , że nie są gorsze od ramek gutka , który zaopatrywał dziesiątki pszczelarzy z kilku forów :)

Moje ramki wyglądają tak https://plus.google.com/photos/109664723024742473633/album/6265706120889064961?authkey=CLynksSJz6uoygE

Uprzedzając zapytania od razu odpowiadam , że nie prowadzę już działalności gospodarczej i nie produkuję już ramek w ilościach handlowych !

Zimowa porą robię w wolnych chwilach ramki na własne potrzeby ;)

Opublikowano

Sinizna jest wadą umieszczającą drewno w II kategorii a nawet III . Nie można jakiegokolwiek produktu zrobić w I kategorii z surowca II .