Tajden Posted January 29, 2018 Posted January 29, 2018 Miła Brać Pszczelarska! Najbardziej lubię miód gryczany. Ale, niestety, nigdy go nie mam swojego. Kupuję niedaleko domu, na lokalnym ryneczku. Miód ma zbyt mały gorzki posmak, to raz. Kolor dobry, bardzo ciemny. Zapach gryczanego ma wyraźny. A najmniej mi się nie podoba, że jest taki dosłownie oleisty, w sensie granulacji. Jego „graanulację” określił bym tak, jak gęsta śmietana. Czy taki miód, chociaż jest w formie rzadkiej, to absolutnie nic nie jest „krupczaty”. Czepiam się tylko jego granulacji, bo inne cechy gryczanego ma. Oczywiście, mogę nie mieć racji. Pozdrawiam... Quote
daro Posted January 30, 2018 Posted January 30, 2018 Na pewno nie czysto gryczany. Gryczany ma wyraźną krupę . Tzn jakby kryształy duże . Krystalizuje się od dna w kształcie stożka i z reguły nigdy całkowicie . Czysto gryczany. 1 Quote
Nacek Posted January 30, 2018 Posted January 30, 2018 Podobno z pośród miodów, gryczany jest najczęściej fałszowany jego barwa jak i silny aromat skutecznie zagłuszają to co ewentualny oszust doda. 1 Quote
MAZI Posted January 30, 2018 Posted January 30, 2018 Miła Brać Pszczelarska! Najbardziej lubię miód gryczany. Ale, niestety, nigdy go nie mam swojego. Kupuję niedaleko domu, na lokalnym ryneczku. Miód ma zbyt mały gorzki posmak, to raz. Kolor dobry, bardzo ciemny. Zapach gryczanego ma wyraźny. A najmniej mi się nie podoba, że jest taki dosłownie oleisty, w sensie granulacji. Jego „graanulację” określił bym tak, jak gęsta śmietana. Czy taki miód, chociaż jest w formie rzadkiej, to absolutnie nic nie jest „krupczaty”. Czepiam się tylko jego granulacji, bo inne cechy gryczanego ma. Oczywiście, mogę nie mieć racji. Pozdrawiam... Kolego czasami jeżdżę na szkolenia do Buka pod Poznaniem. Daj namiary to Ci słoik prawdziwego gryczanego podaruję. Quote
Nacek Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Mazi to ja taż poproszę jeden słoiczek dam ci za niego dwie akacje albo trzy rzepaki Quote
Tajden Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 (edited) Na pewno nie czysto gryczany. Gryczany ma wyraźną krupę . Tzn jakby kryształy duże . Krystalizuje się od dna w kształcie stożka i z reguły nigdy całkowicie . Czysto gryczany. No właśnie. Tej wyraźnej krupy mi brakowało. Ten sprzedawca (czasami kobiety, bo wymieniają się), sprzedają tylko jajka i miody ze stoliczka. A jakby poprosił go, żeby mi przywiózł skrystalizowany...? Bo przecież nie można sobie zapewnić krystalizacji miodu na poczekaniu... Pozdrawiam... Edited January 31, 2018 by Tajden Quote
Tajden Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 6 lat temu, na "moim" ryneczku sprzedawał pszczelarz swój miód ze stoliczka. Ale ja wolałem miód skrystalizowany, a on miał na stoliczku tylko rzadkie. Powiedział mi, że kupujący uważają miód skrystalizowany, za sfałszowany, dlatego go często rozrzedza. Wyjął z pod stoliczka, z torby miód gryczany, skrystalizowany. No i ja kupiłem ten ZEPSUTY... Był pyszny, z bardzo dużymi krupami. Pozdrawiam... Quote
Tajden Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 Kolego czasami jeżdżę na szkolenia do Buka pod Poznaniem. Daj namiary to Ci słoik prawdziwego gryczanego podaruję. Bardzo dziękuję. Chętnie. Mieszkam w Poznaniu, ul. Łozowa 43/3. tel. 513 494 353 lub 61 832 14 26. Ul Głogowską, która prowadzi na Wrocław ((Buk), z tej strony Poznania, łączy z moją ulicą, tylko ulica Czechosłowacka (od Górczyna). Pozdrawiam... Quote
Tajden Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 Kolego czasami jeżdżę na szkolenia do Buka pod Poznaniem. Daj namiary to Ci słoik prawdziwego gryczanego podaruję. Nawet nie wiem, czy znam prawdziwy gryczany. Aczkolwiek, Dariusz mi przypomniał, że muszą być solidne krupy. Ja natomiast mam inne, duże obawy, co do oszustwa miodów w bliższej, a jeszcze bardziej dalszej przyszłości (mam nadzieję, że mnie już nie będzie). Technologia spożywczych smaków, kolorów, konsystencji, i czego tam jeszcze, tak bardzo podniosła poziom w przemyśle, oczywiście w negatywnym tego słowa znaczeniu. Niektóre lody, są w smaku wręcz rewelacyjne, a przecież, to są same sztuczne substancje, począwszy od jajek w proszku. (Nie wolno przecież używać normalnych jajek w Unii, ze względu na salmonellę). Czy można małemu dziecku dać na obiad same lody? Oczywiście, że można... Ale nie ze sklepu!!! Pod warunkiem, że te lody będą się składać np. z 10 żółtek, litra prawdziwej 30% śmietany, i jakiejś porcji miodu. Takie lody mają dużo większą wartość dla dziecka, aniżeli te słoiczki z warzywami i mięsem, znanych firm produktów dla dzieci. Quote
MAZI Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Mazi to ja taż poproszę jeden słoiczek dam ci za niego dwie akacje albo trzy rzepaki Do Sieradza nie jeżdżę, chyba, że pojawiasz się w okolicy Wrocławia to nie ma problemu :-) Quote
MAZI Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Bardzo dziękuję. Chętnie. Mieszkam w Poznaniu, ul. Łozowa 43/3. tel. 513 494 353 lub 61 832 14 26. Ul Głogowską, która prowadzi na Wrocław ((Buk), z tej strony Poznania, łączy z moją ulicą, tylko ulica Czechosłowacka (od Górczyna). Pozdrawiam... Odezwę się jak będę wiedział kiedy mam jakieś szkolenie. Quote
Robi_Robson Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Mazi to ja taż poproszę jeden słoiczek dam ci za niego dwie akacje albo trzy rzepaki Do Sieradza nie jeżdżę, chyba, że pojawiasz się w okolicy Wrocławia to nie ma problemu :-) Zawsze możecie się spotkać w Turku 1 Quote
Tajden Posted February 1, 2018 Author Posted February 1, 2018 Zawsze możecie się spotkać w Turku Najważniejsze, to, że ta Turcja taka tania... Quote
daro Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Robert jak jedzie do Teściowej to co druga to Tania to tak przywykł , jak dobra wycieczka = tania. Quote
Tadek11 Posted February 4, 2018 Posted February 4, 2018 Ja ma słoik miodu gryczanego od własnych pszczółek schowany od kilku lat i nie pozwalam go nikomu w domu używać do innych celów niż na miodówkę na bazie spirytusu, którą to czasami moi goście chcą żeby im zaserwować Niestety u mnie w okolicy upraw gryki nie ma , a miodówka najlepsza jest na miodzie gryczanym Pozdrawiam Tadek Quote
Tajden Posted February 4, 2018 Author Posted February 4, 2018 Ja ma słoik miodu gryczanego od własnych pszczółek schowany od kilku lat i nie pozwalam go nikomu w domu używać do innych celów niż na miodówkę na bazie spirytusu, którą to czasami moi goście chcą żeby im zaserwować Niestety u mnie w okolicy upraw gryki nie ma , a miodówka najlepsza jest na miodzie gryczanym Pozdrawiam Tadek Witaj Tadku! Nie tak dawno temu, archeolodzy znaleźli w Gruzji, miód, który ma 5.000 (pięć tysięcy) lat, i jest podobno całkiem smaczny. Ta taka informacja dla Ciebie, na ile możesz swój miód chować. Zastanawiaj się teraz, co zrobić, żeby przeżyć te 5 tysięcy lat. Kilkadziesiąt już masz... Pozdrawiam... Quote
Tadek11 Posted February 4, 2018 Posted February 4, 2018 Dzięki Jerzy miodu , tak samo jak lasu nie przeżyjemy Nie przywiązuję aż takiej wagi to tego miodu co mi się ostał , bo wiem że jak mi się skończy ten gryczany to sobie załatwię następny i wcale nie żałuję go swoim domownikom, ale oni po prostu nie lubią miodu gryczanego i bez obawy mogę go sobie przechowywać aż do zużycia na nalewki I pewnie to jest cała tajemnica !!!! Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.