Tadek11 Posted July 13, 2023 Author Posted July 13, 2023 1 godzinę temu, michal79 napisał(a): Miód rzepakowy wymieszać z sokiem z wiśni wyciśniętym bez dodawania cukru, dać pszczołom do ula w podkarmiaczce. Wyjdzie ziołomiód i pszczelarz - czy ziołosmród i oszust? (inspiracja: fejs) Nie podejmuję się odpowiedzi na Twoje pytanie 😁 Ponieważ i sam zrobiłem raz tak zwany "zioło miód pokrzywowy" i pisałem o tym na forum więc jestem już stygmatyzowany ☺️ Jak dla mnie wszystko w porządku , ja bym dodał jeszcze trochę wody żeby ułatwić sobie mieszania i pszczołom pobieranie. Pewnie wszystko się rozbija o słowa " Miód " i " naturalny'' , wiadomo że w naturze pszczoły nie wytworzą miodu wiśniowego z samych wiśni i pszczelarze tak nie nazwą tego co ty zrobisz z naturalnych składników , i jak by nie było cenowo będzie to znacznie droższe bo do ceny surowców to jest na wynik końcowy do ceny miodu trzeba dodać cenę wiśni i pewnie minus na straty związane z przerobem przez pszczoły czyli zjedzenie po prostu podczas czynności przerobu , to się nie sumuje , tak wprost i jak dasz na przykład 10 kg miodu i 3 kg soku to otrzymasz 13 kg przetworzonego wyrobu pszczelego a może otrzymasz ze 25% , a jak pszczoły nie będą miały swoich zapasów życiowych w gnieździe , to mogą to po prostu zjeść i może nic nie być z Twojego eksperymentu. Słowo " Oszust' będzie uprawnione jak będziesz to sprzedawał jako miód naturalny . Kwestia nazewnictwa. 2 Quote
Krzychu Posted July 14, 2023 Posted July 14, 2023 Cukier drogi, miód rzepakowy słabo schodzi. Gdyby robić ziołomiód to napar z wielu ziół + miód rzepakowy. Z sokiem z wiśni? To już sokomiód. A może owocomiód? 1 Quote
Tadek11 Posted July 14, 2023 Author Posted July 14, 2023 1 godzinę temu, Krzychu napisał(a): Cukier drogi, miód rzepakowy słabo schodzi. Gdyby robić ziołomiód to napar z wielu ziół + miód rzepakowy. Z sokiem z wiśni? To już sokomiód. A może owocomiód? Ciekawe jak by zrobił tak kalkulację ile kosztuje taki wyrób i ile pszczoły zjedzą tej receptury jak Michał pisał a ile odłożą i zasklepią ? Jak Michał zrobisz to napisz . ☺️ Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań jak ktoś chce zrobić sobie dla własnego użytku podobną recepturę i nie robi to w celach komercyjnych . Sam mam zamiar kiedyś zrobić sobie jeszcze taki ziołomiód z młodych pędów sosnowych zasypanych cukrem i ten syrop dać pszczołom do przerobienia , pracy dużo z tym i cenowo wyjdzie na pewno dużo drożej jak by policzyć zrywanie młodych przyrostów sosny , ale efekt smakowy jest super , próbowałem kiedyś takiego specyfiku zrobionego jak należy to znaczy we właściwych proporcjach , to znaczy bez dolewania wody do soku powstałego z zasypania pędów samym cukrem i następnie danie tego nie rozcieńczonego syropu pszczołom, Quote
mirek. Posted July 14, 2023 Posted July 14, 2023 nie opłaca się robić ziołomiodu na cukrze co dopiero na miodzie robiłem raz z pokrzywą ale ile to pracy to sam wiem oczywiście klienci zadowoleni mimo że cena wyższa niż prawdziwego miodu byli uprzedzani że to z cukru może kiedyś jeszcze zrobię Quote
Nacek Posted July 15, 2023 Posted July 15, 2023 Kiedyś mieszałem miód rzepakowy z sokiem pokrzywowym, odzyskałem ok połowy tego co pszczoły dostały, zabrałem tylko to co było w nadstawce sporą część była rozłożona pod kratą nad czerwiem a ile zjadły to trudno ocenić. Mi ten specyfik za bardzo nie smakował, śmierdział pokrzywami, dobrze że żonie smakował to przynajmniej miodu nie zmarnowałem i praca nie poszła na marne. Quote
baru Posted July 16, 2023 Posted July 16, 2023 W dniu 15.07.2023 o 18:19, Nacek napisał(a): Mi ten specyfik za bardzo nie smakował, śmierdział pokrzywami, Bo cały wic w ziołomiodach polega na tym że mają być robione na syropie cukrowym. Nie będę tutaj udowadniał niczego więcej "Alchemia pszczół" ,kto nie czytał niech przeczyta. Mieszanie miodu z ziołami i dawanie go pszczołom to też nie za bardzo bo pszczoły już tego wiele nie przerabiają . Są już od dawna robione badania nad właściwościami miodu z ziołami, tak po prostu wystarczy dodać do miodu zioła i skremować . Też by tutaj za dużo pisać .prof.Dżugan, Uniwersytet Rzeszowski i jej badania, wykłady polecam. Miód rzepakowy idealnie się nadaje do tych spraw bo szybko krystalizuje. Dziś byłem na festynie "ludzie takie ciemne" ,gadasz że to syrop cukrowy z ziołami przerobiony przez pszczoły , spróbują i kupują 🤣. Tak na koniec już poważnie prof.Bakier na Biesiadzie doradził mi żebym do pożywki aroniowej dokładał też wywar z głogu, wtedy ziołomiód będzie "kompletny dla serca" Jak każdy produkt można sfałszować ,robią goście na soku z biedronki i inwercie ,to są oszuści. Quote
Recommended Posts