Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Guest marbert
Posted
4 godziny temu, Krzyżak napisał:

 

Obrażasz się jak mój teść, któremu powiedziałem, że wolę whiski od jego księżycówki ;)

Zawsze myślałem że piwo jest Twym ulubionym trunkiem.

Posted
30 minut temu, marbert napisał:

Zawsze myślałem że piwo jest Twym ulubionym trunkiem.

I pewnie dobrze myślałeś :)
Jedno drugiego nie wyklucza

Posted
1 godzinę temu, marbert napisał:

Zawsze myślałem że piwo jest Twym ulubionym trunkiem.

Jak się robi chłodniej, to się dogrzewam ;)

Posted
W dniu 17.12.2019 o 11:03, Robi_Robson napisał:

Ja nie lubię ani swojej księżycówki ani whisky

Jeden mój znajomek mówi , że on nie pije dla smaku tylko dla szumu w głowie. Trudno się nie zgodzić ?  :)

  • 2 months later...
Posted

Ciekawe spostrzeżenia co do zdrowotności pszczół w zimowli na syropie wzbogaconym pokrzywą. 

Czy tylko Tadek coś takiego zauważa, czy jeszcze ktoś próbował i ma podobne spostrzeżenia?

 

Ja tylko przetestowałem na 4 rodzinach zimowlę na syropie z dodatkiem octu winnego własnej roboty. Nie polecam.

Posted
Godzinę temu, michal79 napisał:

Ciekawe spostrzeżenia co do zdrowotności pszczół w zimowli na syropie wzbogaconym pokrzywą. 

Czy tylko Tadek coś takiego zauważa, czy jeszcze ktoś próbował i ma podobne spostrzeżenia?

 

A czy czytałeś temat dokładniej od początku i badania pani Dr. Pohoreckiej ?

Posted
8 minut temu, Tadek11 napisał:

A czy czytałeś temat dokładniej od początku i badania pani Dr. Pohoreckiej ?

 

Tak. 

To badanie z linka .pdf? Nie ma tam mowy o zimowli. 

Posted (edited)

*a jednak ma. Pośrednio, przez tabelę długowieczności. Sorry. Pokrzywa Urtica Dioica rządzi. Jak miło jest dowiedzieć się czegoś pożytecznego, czego się wcześniej nie wiedziało. :)

Edited by michal79
Posted

No ja ciekaw jestem z jaką siłą wyjdą u mnie po syropie wzbogaconym pokrzywą. Mam obawy, że dwóch rodzin już nie ma,ale były to rodzinki baaardzo słabiutkie pomimo wymiany u nich matek i intensywnego czerwienia od lipca.

Posted
44 minuty temu, Krzychu napisał:

No ja ciekaw jestem z jaką siłą wyjdą u mnie po syropie wzbogaconym pokrzywą. Mam obawy, że dwóch rodzin już nie ma,ale były to rodzinki baaardzo slabiutkie pomimo wymiany u nich matek i intensywnego czerwienia od lipca 

Nie stawiaj tak sprawy bo żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę ? sam wiesz to na pewno ?

 

Posted (edited)
Cytat

żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę

 

 

W tych kwestiach warto moim zdaniem stosować podejście, że jak masz wodę, rybę i garnek, to masz tylko wodę, rybę i garnek. Ale jak dodasz do tego nóż, ogień, sól, to masz już dobrą zupę. 

 

Wiadomo, z samej soli dobrej zupy rybnej się nie zrobi. Ale odkrywając jak ją wkomponować w garnek, z wodą i rybą, jak użyć ognia i noża - zwiększamy nasze szanse na dobrą zupę. 

:) 

 

Pisząc "żadna sól nie jest odpowiedzialna za dobrą zupę rybną" zarazem masz rację, jak i nie masz racji. 

 

Byle do wiosny... popatrzeć jak pokrzywy rosną. 

Edited by michal79
Posted
3 godziny temu, Tadek11 napisał:

Nie stawiaj tak sprawy bo żaden "suplement diety" w cudzysłowie , nie jest odpowiedzialny za zimowlę ? sam wiesz to na pewno ?

 

Oczywiście. Odpowiedzialny nie jest ale w pewnym stopniu się pewnie przyczynia 

  • Like 1
  • 2 months later...
Posted

A więc zbliża się termin koszenia pokrzywy, aby za miesiąc, półtora mieć towar na ziołomiody. Stwierdziłem że przerobię pozostały miód z 2 lat wstecz. I myślę że odklady dostaną taka rolę do spełnienia. Może wyjdzie im to w rozwój.

Z cukrem chyba się nie zdecyduje. 

Posted
7 minut temu, Sołtys napisał:

A więc zbliża się termin koszenia pokrzywy, aby za miesiąc, półtora mieć towar na ziołomiody. Stwierdziłem że przerobię pozostały miód z 2 lat wstecz. I myślę że odklady dostaną taka rolę do spełnienia. Może wyjdzie im to w rozwój.

Z cukrem chyba się nie zdecyduje. 

 

Czy skoszoną pokrzywę suszysz?

Posted

Nie no, pierwszy raz chce przerobić miód. Czytając temat natchnął mnie Tadek o tym żeby miesiąc wcześniej ściąć pokrzywy aby odrosły. I z odrośnie tych pędów zrobię sok, do tego miód i woda i do ula. Zobaczymy co z tego wyjdzie;) 

Posted

Sam fakt że będzie to połączenie miodów z całego roku może być już fajnym wielokwiatem całorocznym. Do tego ta pokrzywa powinna jeszcze coś dodać od siebie i wyjdzie takie ziołowo miodowy produkt. 

Posted

Tylko uważaj bo sok z pokrzywy łatwo się psuje ,nie wiem jak to będzie z miodem ale z syropem trzeba się spieszyć .

Ja robię zawsze tyle żeby pszczoły to pobrały i podkarmiaczki muszą być myte .

Klienci bardzo zadowoleni .

Posted

Jak nie będzie pożytku,jak będzie nektar nie będę robił .

Bo bym miał zafałszowany ziołomiód ?.

Ale sok z pokrzyw już robię i konserwuje cukrem ,czyli zasypuje na ful 

Posted
W dniu 19.05.2020 o 13:30, Sołtys napisał:

Sam fakt że będzie to połączenie miodów z całego roku może być już fajnym wielokwiatem całorocznym. Do tego ta pokrzywa powinna jeszcze coś dodać od siebie i wyjdzie takie ziołowo miodowy produkt. 

Kiedyś zrobiłem pokrzywę z miodem rzepakowym, w smaku był taki sobie, wyglądał jak spadź. Małżonka przez zimę zjadła, nawet hemoglobina się jej poprawiła.

Posted

Ostatnio znalazłem wodą pokrzywy na gnojówkę do podlewania warzyw, kurom bardzo posmakowała połowę wypiły, nawet jaj jest jakby więcej.

Posted

po co konserwować i magazynować sok z pokrzywy?

wystarczy co tydzień kawałek pola pokrzywowego skosić i będzie świeża młoda na bieżąco 

  • 4 weeks later...
Posted

Przeczytałam uważnie cały wątek i o ile ziołomiody zawsze były dla mnie beee, to nad wykorzystaniem zdrowotnej wartość ziół można się zastanowić. Skoro mówicie, że pokrzywa dodaje wigoru pszczołom, to może spróbuję. Ale jeśli chodzi o produkcję takich specyfików na własny użytek, to pomyślałam o tymianku. Kiedy skosztowałam syropu którym podkarmiam moje odkłady, to smakiem przypominał syrop tymiankowy na kaszel. I taki "ziołomiód" (tfu.. tfu.. ;) ) mogłabym  ewentualnie w niewielkiej ilości dla siebie zrobić. Ale, o ile syrop smakuje tymiankiem, to już to co moje odkłady mają w ramkach niestety bardziej przypomina w smaku sklepowy sztuczny miód. Więc żeby uzyskać ziołomiód o podobnych właściwościach, to musiałabym tego wywaru z tymianku (albo i świeżego wyciśniętego soku) dać podobnie dużo, jak Tadek11 dawał soku z pokrzywy. No i pytanie, czy to będzie dobre dla pszczół? Warozę może wytłucze, ale czy pszczoły to przeżyją? Ktoś ma doświadczenia z tymiankiem?

  • Sad 1
Posted

piotrpodhale czym Cię tak zasmuciłam? Skoro mam już cukrem podkarmiać pszczoły (bo miodu choćbym nawet chciała i nic dla siebie nie brała, to na 3 rodziny nie starczy), to naturalne dla mnie jest że lepiej podawać im syrop ziołowy niż sam cukier z wodą jeśli wyniki tych badań z linku na początku wątku wskazywały jednak na przewagę ziołowych syropów nad zwykłym.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.