Tadek11 Opublikowano 22 Lipca 2018 Opublikowano 22 Lipca 2018 Temat aktualny się już zaczął , po ostatnich deszczach pojawiło się dużo os które natrętnie kręcą się przy pasiece ? pchają do pracowni i do uli podczas przeglądów. Jakie macie sposoby własne na te uciążliwe owady ? Oto krótki film YT https://www.youtube.com/watch?v=zUp5dhGUytI Ale dobrze by było jak by ten temat był szerszy i dotyczył w ogóle wpływu tych owadów na funkcjonowanie pasieki ? Znamy Wszyscy filmy o azjatyckich szerszeniach które potrafią zniszczyć całe rodziny pszczele czy o małych osach które bezpardonowo wchodzą do uli i utrudniają życie rodzin pszczelich ? Cytuj
Kamhkillo Opublikowano 23 Lipca 2018 Opublikowano 23 Lipca 2018 Ja w podobny sposób załatwiłem już trzy gniazda os, tylko że te się zagnieździły w pustakach żużlowych nieopodal pasieczyska i też lutlampą je przywitałem. Cały czas stoi własnej roboty pułapka na osy i szerszenie, w postaci butelki po wodzie obciętej w pół i górna część odwrócona coś ala lejek a w środek nalałem osłodzonego, najtańszego browara z biedry i uszlachetniłem opryskiem na stonkę. Działa i jest tanie, gdzieś na forum o tym czytałem nawet nie wiem czy nie u nas tu na Banicji. Cytuj
daro Opublikowano 23 Lipca 2018 Opublikowano 23 Lipca 2018 Pszczelarze ja w ulach jak znajdę w ręku zgniatam a wy lutlampą ... Życie boli a nie szreszeń . Cytuj
cegielka Opublikowano 22 Listopada 2018 Opublikowano 22 Listopada 2018 Butelki po piwie, zostawić w każdej ostatni łyk i postawić przy ulu - mi kazali stawiać na daszku, ale słabo wygląda Butelka z piwem musi postać dzień/dwa zanim zacznie działać, ale efekt jest, a pszczół właściwe taki trunek nie interesuje. U mnie utopiły się może ze dwie pszczoły. Cytuj
Rafall Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Czy waszym zdaniem to możliwe żeby to osy były powodem takiego stanu rodzin? Cytuj
Xpand Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Rafall Osy są tylko skutkiem zaniedbania. Nie radzę czerpać wiedzy pszczelarskiej z tego kanału. Cytuj
Rafall Opublikowano 23 Grudnia 2020 Opublikowano 23 Grudnia 2020 23 minuty temu, Xpand napisał: Rafall Osy są tylko skutkiem zaniedbania. Nie radzę czerpać wiedzy pszczelarskiej z tego kanału. Tak też myślałem. Spokojnie ? nie czerpie, prawie z żadnego co nie znaczy że nie oglądam. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2021 (25) SZERSZENIE 2. ŚMIERTELNY ATAK. LIKWIDACJA GNIAZDA. - YouTube Cytuj
gajowy Opublikowano 22 Czerwca 2021 Opublikowano 22 Czerwca 2021 6 minut temu, Tadek11 napisał: (25) SZERSZENIE 2. ŚMIERTELNY ATAK. LIKWIDACJA GNIAZDA. - YouTube Oglądałem to jakiś czas temu. Facet ma dużo czasu na taką zabawę. Można to było załatwić paroma "psiuknięciami" ze sprayu na osy i szerszenie. Ale jak to z maścią na szczury- "można tak, a można i tak". 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi