Paweł Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Mam zamiar zakupić 1-2 odkłady. Proszę doradzenie jakiej linii wybrać? Zależy mi na pszczołach łagodnych. Uprzedając pytanie o pożytki - mieszkam teraz na wsi, gdzie jest dużo pól i wokół lasy. Co roku coś innego jest siane na polach - w tym roku był np. rzepak i facelia, w zeszłym roku dużo traw, dwa lata temu rzepak i gryka. Problemem jest sąsiad, u którego stoi ok 430-50 pni. Chcialbym też aby nie były zbyt rojliwe - mam częste wyjazdy gdzie nie ma mnie w domu 7-max 14 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netto Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Ciężko w tym roku kupić odkłady a co dopiero być wybrednym o odkłady z konkretną linią ... jak chcesz zmienić linię to dopłacasz 20 zł i zmieniasz na jaką chcesz ... kupując nową matkę i poddając ją do ula. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 15, 2015 Author Share Posted June 15, 2015 Ciężko w tym roku kupić odkłady a co dopiero być wybrednym o odkłady z konkretną linią ... jak chcesz zmienić linię to dopłacasz 20 zł i zmieniasz na jaką chcesz ... kupując nową matkę i poddając ją do ula. Akurat w tym momencie mam możliwość wyboru między krainką a buckfastem. Nie śpieszy mi sie bardzo, więc najpierw zaciągam porady u doświadczonych Kolegów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bumblebee Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Weż jeden z krainką drugi z buckfastem i ja wcale nie żartuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
netto Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Wycieczki uczą ... już będziesz w przyszłym roku mógł się wypowiedzieć na ich temat i wtedy zadecydujesz Bumblebee dobrze mówi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted June 15, 2015 Share Posted June 15, 2015 Kup takie jake będziesz mógł zdobyć , ważne żeby jak najszybciej , jak najwięcej pszczół miały i w miarę łagodne. I w tej kolejności. Dlaczego ? Bo już mało czasu się robi żeby doprowadzić je do dobrej kondycji przed zimowlą. Odklad to nie rójka i potrzebuje więcej czasu na rozwój. Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 15, 2015 Author Share Posted June 15, 2015 ok - tak też zrobię - najpierw polecę po bukfasta (pomimo, ze droższy) bo mam zapewnienie, że silnych i łagodnych rodzin (widziałem też zdjęcia) a jak skończy się robić następnu ul polecę po krainkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted June 16, 2015 Share Posted June 16, 2015 Weź pod uwagę , że silniejsza rodzina po załamaniu pogody szybciej pójdzie Ci na drzewo .A 2 tygodnie bez wizyty w pasiece w sezonie , to rójki w zasadzie masz jak w banku .Z najsilniejszych moga zrobić się najsłabsze ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Posted June 16, 2015 Author Share Posted June 16, 2015 ... A 2 tygodnie bez wizyty w pasiece w sezonie , to rójki w zasadzie masz jak w banku . Z najsilniejszych moga zrobić się najsłabsze ... Zdaje sobie sprawę. Przed samym wyjazdem robię przegląd. Zdaję sobie sprawę, że przynajmniej raz w tygodniu powinno się zajrzeć. Mam na tyle dobrze, że jak wiem, że nie będzie mnie 2 tygodnie to dzwonię do kolegi, który zagląda do uli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wreichert Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 Panowie - a jak to jest rzeczywiście z tą "nierojliwością" pszczół ? Czy są jakieś rasy, których ryzyko rojenia można zminimalizować minimalnym nakładem pracy? Chętnie bym takie matki kupił. Tegoroczne doswiadczenia rójkowe doprowadzały mnie do białej gorączki i rozpaczy jednocześnie. ( pomimo, że chodziłem koło pszczół regularnie z 4 zazimowanych rodzin mam w tej chwili 11 i nie wiem czy to juz koniec na ten rok) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bumblebee Posted July 2, 2015 Share Posted July 2, 2015 Nie panikuj. Wymień matki i łącz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts