andrzej__55 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Witam.Proszę o radę czy mogę połączyć słabą rodzinkę z czerwiem trutowym (brak matki) z silniejszą rodziną która ma matkę i normalnie czerwi? Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Kolegów i życzę Wesołych Świąt Cytuj
Bohtyn Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Pogoda pasuje to wysypać pszczoły z tego ula i rozlecą się po sąsiednich. Ul zabrać żeby na tym miejscu nie było nic. 1 Cytuj
daro Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Łącz nie oglądając się na pogody i wysypywanie. Możesz też porozdzielać po ulach . Rano przed wylotem trupy trutówek znajdziesz . P.S. Wysypywanie dobre jak obie rodziny silne . Dołączaj do tej z matką nigdy odwrotnie. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Witam.Proszę o radę czy mogę połączyć słabą rodzinkę z czerwiem trutowym (brak matki) z silniejszą rodziną która ma matkę i normalnie czerwi? Bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Kolegów i życzę Wesołych Świąt Jeżeli prawidłowo rozpoznałeś że jest brak matki to ani słowa,można łączyć.Gorzej jeżeli mają matkę która strutowiała,wtedy lepiej robić jak pisze Bohdan.PK 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeśli jest zwarty czerw trutowy , to prawie na pewno matka jest !Albo z jesiennej wymiany, która się nie unasienniła , albo strutowiała zimą .Spróbuj Andrzeju odnaleźć matkę .Jak się nie uda , to lepiej pszczoły rozgonić . 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Opublikowano 20 Kwietnia 2019 Jeśli jest zwarty czerw trutowy , to prawie na pewno matka jest ! Albo z jesiennej wymiany, która się nie unasienniła , albo strutowiała zimą . Spróbuj Andrzeju odnaleźć matkę . Jak się nie uda , to lepiej pszczoły rozgonić . Robert Andrzej już ma pewnie pozamiatane Teoria mówi swoje ale w środku lata to można sie z tym wysypywaniem na płachtę bawić , ale teraz na wiosnę szkoda zachodu i czasu , ja zawsze łączę takie rodzinki w kwietniu na siłę , tylko z silniejszymi rodzinami i silniejsze wiadomo mogą więcej i załatwiają wszystko bez kłopotu wytłuką strutowiałą matkę Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Robert Andrzej już ma pewnie pozamiatane Teoria mówi swoje ale w środku lata to można sie z tym wysypywaniem na płachtę bawić , ale teraz na wiosnę szkoda zachodu i czasu , ja zawsze łączę takie rodzinki w kwietniu na siłę , tylko z silniejszymi rodzinami i silniejsze wiadomo mogą więcej i załatwiają wszystko bez kłopotu wytłuką strutowiałą matkę No widzisz .... Każdy robi po swojemu . Ja w kwietniu nie łączę nic z silnymi rodzinami , tylko z innymi słabymi . Dwa dni temu łączyłem właśnie cztery bezmatki i jeszcze dwie rodzinki z trutowiejacymi matkami gdzie czerw był zwarty, ale ok 10-15% czerwiu było już garbatego . Wcześniej nie było u mnie pogody na grzebanie w gniazdach . Wiedziałem , że matek z pszczołami nie ma więc łączyłem tradycyjnie . Krople miętowe +gazeta . Dwie strutowiałe matki wyeliminowałem przed łączeniem . Gdybym miał wątpliwości czy matka gdzieś jest , to odymiłbym dobrze pszczoły i wytrzepałbym wszystko nie na płachtę , tylko gdzie popadnie na uboczu pasieki . Bałbym się łączyć rodzinkę ze strutowiałą matką . Pszczoły bywają czasem głupie i nawet skazane na zagładę będą do końca szanować swoją czerwiącą (trutowo) matkę . A o tej porze roku nie chciałbym żeby mi zaciupały pełnowartościową matkę ! Cytuj
Tadek11 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Nie miałem takiego przypadku żeby mi zaciukały normalną a nie strutowialą matkę Ale ostrożności nigdy za wiele bo wszystko może się zdarzyć ? I tak ja Darek pisał zawszę stawiam strutowiałą rodzinę w nowym miejscu czyli na miejsce zdrowej rodziny na górę na gazetę lub pasek folii na dwa dni , ale po dwie boczne uliczki z każdej strony zostawiam otwarte jeżeli używam folii bo czasami gazet brakuje w pasiece Ale to są drobne uwagi nie rzutujące na hodowlę z jedynie jakieś własne przyzwyczajenia I każdy robi po swojemu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi