Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Quidam napisał:

Początek lipca a na perełkowcu zawiązki kwiatostanów.

A znasz wiek tego drzewa? Posadziłem jedno, na wypadek gdyby któreś z moich dzieci chciało pszczelarzyć...

Opublikowano
10 minut temu, Quidam napisał:

Zadałeś już kiedyś takie pytanie w tym miejscu.

A to przepraszam, czas ograniczyć tłuszcze w diecie...

• Haha 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

"Szaleństwo" zbieraczek na przegorzanie i trojeści.

• Lubię 3
Opublikowano

Centralna Lubelszczyzna. Nawłoć, o ile się nie mylę Nawłoć Późna. W tle wrotycz. W dobrym momencie się zaczyna, bo leśny toczek mi przystopował i musiałem dać już najmniejszym i na krawędzi głodu podkarmiaczkę z syropkiem nad głowę. To jednak nie koniec ich przejść, bo zanim wygryzie im się pierwszy czerw, minie jeszcze 11 dni. Najstarsze pszczoły z tego odkładu mogą mieć i 2 miesiące. Najmłodsze - prawie miesiąc.

Teraz w sumie okaże się, czy te lokalne, co tak je promuję, są coś warte i dotrwają. 

rXpRXMc.png

Opublikowano
W dniu 10.07.2022 o 18:09, Quidam napisał:

"Szaleństwo" zbieraczek na przegorzanie i trojeści.

A u mnie przegorzan ma kwiatostany wielkości niedużego ostu. Nie zmieściło by się tyle pszczół...

Opublikowano

Trochę dziwne. Być może słaba gleba i susza.

Prezentowana odmiana to przegorzan kulisty (banacki?) 'Arctic Glow', posadzona na pełnym słońcu w żyznym, gliniastym podłożu.

Kolejna perełka, obecnie kwitnąca (masowo oblatywana) to tetradium=ewodia daniellii.

Angielskojęzyczna nazwa "bee-bee tree" - w pełni zasłużona.

Gatunek ten zaliczam do mojej "Wielkiej piątki" drzew (krzewów) miododajnych.

Gdybym mógł cofnąć czas i zacząć przygodę z pszczelarstwem o 20 lat wcześniej...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sadziec purpurowy fot. 1-2,

Oman wielki fot. 3-4,

Języczka wąskogłówkowa fot. 5-6,

Rożnik przerośnięty fot. 7-9 - wysadziłem ją po entuzjastycznych wieściach jakie wyczytałem w sieci. Miała być chętnie oblatywana - a tu delikatnie pisząc mizerny wynik.

Być może dlatego, że obecnie "wszystkie" zbieraczki widuję na kwitnącym w tej chwili winobluszczu trójklapowym fot. 10.

• Lubię 1
Opublikowano

Super zdjęcia i super pasja. 
Ja jestem pod wrażeniem kwiatu Pora w moim ogrodzie. Wspaniała kula średnicy ok 12cm. wysoka łodyga 1.2m. Kwitła prawie cały miesiąc. Wiele owadów go odwiedziło. 

• Lubię 1
Opublikowano

Ha ha wczoraj miałem identyczną sytuacje też został jeden por po zimie i zakwitł żona mi pokazała / tego pora a nie .../ - niezłe dziwo i oblepione owadami

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)

Sławomir, zapytam. Coś z moimi ewodiami nie tak. Raz, jeszcze nie kwitną, caly czas tylko pączki. U jednej zaczynają się otwierać i w środku brak pylników jak u twoich tylko takie zielone stożki ( to te stożki je rozpierają) jakby już owoce, ale bez kwitnięcia? Żadnych pszczół tyko trochę mrówek. 

Edytowane przez harcerz1020
Opublikowano

Zdzisławie - odpowiadam;

2 godziny temu, harcerz1020 napisał:

Coś z moimi ewodiami nie tak.

Wszystko z nimi w porządku.

Ewodia (tetradium) to rośliny jednopienne o kwiatach (kwiatostanach) rozdzielnopłciowych czyli na jednym egzemplarzu (zazwyczaj w dolnych partiach korony) kwiatostany=kwiaty wyspecjalizowały się tylko w wytwarzaniu organów męskich - pręcików. Te po stopniowym - co jest w naszym przypadku wielką zaletą = dłuższy okres kwitnienia - przekwitnięciu (dojrzeniu) opadną.

Na tym samym egzemplarzu (zazwyczaj w wyższych partiach korony) ewodia wytwarza wyłącznie kwiatostany=kwiaty żeńskie - słupek, z których wytworzą się po zapłodnieniu nasiona (w Twoim opisie to te zielone stożki).

Zarówno męskie jak i żeńskie wytwarzają tzw. dysk miodnikowy i są przez to bardzo chętnie i bardzo licznie odwiedzane przez owady zapylające.

Opublikowano

Wybacz ale wikipedia nie jest moim kompendium wiedzy.

Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem (prościej już nie można).

Jeśli słowo "jednopłciowe" porównać z tym co napisałem ;

39 minut temu, Quidam napisał:

kwiatostany=kwiaty wyspecjalizowały się tylko w wytwarzaniu organów męskich - pręcików.

to odnoszę wrażenie, że wyczerpuje to znaczenie słowa jednopłciowe, a nie np. dwupłciowe gdy w jednym "kwiatku" znajdziesz i organy męskie (pręciki) jak i żeńskie (słupek).

Być może autorowi z wikipedii chodziło o jednopienność (na jednym okazie masz organy żeńskie i męskie) lub dwupienność (na jednym okazie spotkać można wyłącznie kwiaty żeńskie na drugim okazie - wyłącznie męskie).

Opublikowano

Nie wiem, czy właściwy dział, nie chcę zakłądać nowego wątku. Czy ktoś z Was zauważył, że w tym roku sumaki zakwitły dużo później niż zwykle a ich kwiaty nie były wogóle atrakcyjne dla pszczół?

Opublikowano

Przyłączam się do spostrzeżeń Roberta.

Początek kwitnienia perełkowca japońskiego.

Prezentowałem w tym temacie zdjęcie z 28 czerwca - zawiązki kwiatostanów.

Szum zbieraczek na kwitnących okazach - raduje serce...

• Lubię 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Przede wszystkim - wszystkiego co Naj... w Nowym Roku Użytkownikom tego Forum.

Oby pogoda była bardziej normalną, niż ta obecnie (pobożne życzenia).

2 stycznia 2023 - obloty i zbieraczki (zwabione silnym zapachem migdałów) na kwiatach kaliny wczesnej - wonnej (Viburnum farreri).

• Lubię 3
Opublikowano

C.d. anomalii pogodowych.

Zaczyna kwitnienie leszczyna (zbieraczki z żółtymi obnóżami), oczar pośredni (fot.) i jaśmin nagokwiatowy (fot.).

Lada chwila zacznie kwitnienie rannik zimowy (fot.) i krokusy botaniczne.

W Opolu pojawiły się pierwsze kwiaty przebiśniegów.

Jak tak dalej pójdzie to - "w lutym czas na nadstawki na kwitnienie wierzb"...

Opublikowano

Sławomir, zapytam o nasiona ewodi. W październiku dojrzały, otworzyły się torebki nasienne w każdej po dwa nasiona połączone jakby włóknem. Jedno trochę większe, twarde typowe nasionko, A drugie rozgniata się w palcach, taki tłusty miąższ. Co tym razem natura wymyśliła ?

Opublikowano

Przepraszam, ale chyba się starzeję i mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Czy mógłbyś sprecyzować - czego dotyczy Twoje pytanie odnośnie nasion ewodii ?

Poza tym, temat nasion pasuje do wątku - "Vademecum rozmnażania..."

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Quidam napisał:

Przepraszam, ale chyba się starzeję i mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

Czy mógłbyś sprecyzować - czego dotyczy Twoje pytanie odnośnie nasion ewodii ?

Poza tym, temat nasion pasuje do wątku - "Vademecum rozmnażania..."

Bylem przekonany, że masz nasadzenia ewodi. Nigdy nie przyjrzałeś się dojrzałym nasionom ? Ok nie rób sobie kłopotu.

Edytowane przez harcerz1020