Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 32 minuty temu, Krzychu napisał: Na ilu korpusach i ramkach zimowla? Cały sezon trzymamy rodzinę na dwóch korpusach? Gniazdo cały sezon na dwóch korpusach, w zimę też. Pełna obsada ramek. Na zimę pod gniazdo idzie jeden lub dwa korpusy z ramkami miodni. 34 minuty temu, Krzychu napisał: Czy pszczoły odkładają miód w gnieździe tak jak w warszawiakach w dość dużej ilości? Mają "żelazny zapas" w skrajnych ramkach. Jak matka dobrze czerwi to nie mają za bardzo gdzie odkładać. Wiadomo zależy też od pszczół. Lepiej mieć takie co noszą "nad głowę". Kaukazy odpadają. Im później w sezonie tym tendencja do noszenia bliżej gniazda, jak wszędzie. 37 minut temu, Krzychu napisał: Jak z nastrojem rojowym z powodu ciasnoty? Jest to zjawisko? Nastroje rojowe bywają jak wszędzie ale myślę, że czynnik ciasnoty jest raczej wyeliminowany. 37 minut temu, Krzychu napisał: Miód wybierasz tylko z nadstawek? Czy jak jest jeszcze w ramkach oslonowych przy gnieździe to z nich również? Jakby nie było trzeba wtedy dwa korpusy zdjąć aby dostać się do tego pierwszego. Nie to żebym był skąpy bo potrzebny jest żelazny zapas ale w niektórych sytuacjach chyba można? W sezonie tylko z nadstawek no chyba że coś poważnie zaleją z jakiś przyczyn. 39 minut temu, Krzychu napisał: Ile dziennie nadstawek jesteś sam w stanie wybrać przy miodobraniu? Samo zabieranie idzie dość szybko, hamulcowym jest przerób w pracowni. Od tego zależy ile biorę. 41 minut temu, Krzychu napisał: Czy pszczoły w tym typie ramki zalewają całe nadstawki? To zależy od pożytku i od siły. Korpus to jakieś 17kg miodu więc jak jest tyle w terenie to tak, jak nie to nie. 42 minuty temu, Krzychu napisał: W nadstawce ramka 25 czy 35 mm? Wszystkie ramki równe, boczek 32, górne beleczki i dolne 20mm żeby szybko nożem szło odsklepianie. 43 minuty temu, Krzychu napisał: Jakie są zalety tego typu ula przy ulu Wielkopolskim? W tym : jakie wady ma ul Wielkopolski porównując go do Langha? - odpowiednio duże gniazdo /tysiąc zalet z tego wynika i unikamy tysiąca problemów/ - gniazdo na dwóch korpusach / np. szybkie przeglądy antyrojowe/ - jedna ramka w pasiece /w gnieździe, miodni, ulu weselnym/ - możliwość gospodarki korpusowej /np. łączenie późnych odkładów/pakietów z macierzekim jesienią/ - większy przekrój poprzeczny /lepsza wentylacja/ - niska ramka /np. możliwość stosowania aldehydu przy miodobraniu/ Pewnie jeszcze kilka by się znalazło ale te są najważniejsze, z tych różnic wynika wiele zalet w bezpośredniej gospodarce pasiecznej /kilka podałem w nawiasach/. Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 4 godziny temu, Krzyżak napisał: Gniazdo cały sezon na dwóch korpusach, w zimę też. Pełna obsada ramek. Na zimę pod gniazdo idzie jeden lub dwa korpusy z ramkami miodni. Mają "żelazny zapas" w skrajnych ramkach. Jak matka dobrze czerwi to nie mają za bardzo gdzie odkładać. Wiadomo zależy też od pszczół. Lepiej mieć takie co noszą "nad głowę". Kaukazy odpadają. Im później w sezonie tym tendencja do noszenia bliżej gniazda, jak wszędzie. Nastroje rojowe bywają jak wszędzie ale myślę, że czynnik ciasnoty jest raczej wyeliminowany. W sezonie tylko z nadstawek no chyba że coś poważnie zaleją z jakiś przyczyn. Samo zabieranie idzie dość szybko, hamulcowym jest przerób w pracowni. Od tego zależy ile biorę. To zależy od pożytku i od siły. Korpus to jakieś 17kg miodu więc jak jest tyle w terenie to tak, jak nie to nie. Wszystkie ramki równe, boczek 32, górne beleczki i dolne 20mm żeby szybko nożem szło odsklepianie. - odpowiednio duże gniazdo /tysiąc zalet z tego wynika i unikamy tysiąca problemów/ - gniazdo na dwóch korpusach / np. szybkie przeglądy antyrojowe/ - jedna ramka w pasiece /w gnieździe, miodni, ulu weselnym/ - możliwość gospodarki korpusowej /np. łączenie późnych odkładów/pakietów z macierzekim jesienią/ - większy przekrój poprzeczny /lepsza wentylacja/ - niska ramka /np. możliwość stosowania aldehydu przy miodobraniu/ Pewnie jeszcze kilka by się znalazło ale te są najważniejsze, z tych różnic wynika wiele zalet w bezpośredniej gospodarce pasiecznej /kilka podałem w nawiasach/. Rozumiem, że taką samą gospodarkę można prowadzić na 1/2 dadanta? Czy może znacznie się różni? Cytuj
daro Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Ja tam jestem zdania że rozdzielanie gniazda jedynie ułatwia przegląd przeciwrojowy i nic więcej. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 26 minut temu, Krzychu napisał: Rozumiem, że taką samą gospodarkę można prowadzić na 1/2 dadanta? Czy może znacznie się różni? Podobną, ale wszystkie gospodarki są do siebie podobne. 1/2DD ma wiele zalet LN3/4 ale nie wszystkie. Moim zdaniem, jedną z "wad" 1/2DD jest za małe gniazdo co może nieść za sobą konsekwencje. Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Panowie czy w Polsce Dadant i Langhstroth to ten sam ul? Cytuj
Krzychu Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 4 minuty temu, Beeman napisał: Panowie czy w Polsce Dadant i Langhstroth to ten sam ul? Z czego widziałem po rozmiarach ramki to są podobne ale w różnych konfiguracjach robione Cytuj
Krzyżak Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 (edytowane) 8 minut temu, Beeman napisał: Panowie czy w Polsce Dadant i Langhstroth to ten sam ul? Nie. LN jest robiony na szerokość ramki 448, wysokość 185 lub 159, 232 prawie nie ma. DD robiony na 435 na szerokość, wysokość 300 i 145 jako standard i radosna twórczość 170-185. p.s. Są jeszcze "ruskie LN" robione na szerokość 435 i różne wysokości. Edytowane 3 Grudnia 2019 przez Krzyżak Cytuj
Beeman Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 No to jest w czym...sie pogubic. Hehe... Oczywiscie w ameryce mozna kupic wszystko (nawet bazooke), ale Lanstroth to standart. Dadanta juz nikt komercjalnie nie produkuje. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 10 godzin temu, Beeman napisał: 9 godzin temu, Beeman napisał: No to jest w czym...sie pogubic. Hehe... Oczywiscie w ameryce mozna kupic wszystko (nawet bazooke), ale Lanstroth to standart. Dadanta juz nikt komercjalnie nie produkuje. Tu jest Polska! Nie Ameryka! Cytuj
Krzyżak Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 9 godzin temu, Beeman napisał: No to jest w czym...sie pogubic. Hehe... Oczywiscie w ameryce mozna kupic wszystko (nawet bazooke), ale Lanstroth to standart. Dadanta juz nikt komercjalnie nie produkuje. Szkoda, że u nas nie ma jakiegoś dobrego standardu. Nawet się nie umieram, że musiałby to być Langstroth 3/4, niech by był i inny ale standard do standard. Wszystkim ułatwił by sprawę. Cytuj
Nacek Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Nienażekajcie Czesi mają 140 rozmiarów ramek Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Gdyby nie zabory, rozbiory, wojny, "wyzwolenia"... To może byśmy mieli jeden wymiar ramki Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 W dniu 3.12.2019 o 10:22, Krzychu napisał: Może Wielkopolski 12 ramkowy? Kubatura jak w dadancie 10 ramek, fajne ule są uniwersalne,mam do nich zrobione dodatkowo półnadstawki,z powodzeniem gospodaruje się w nich przy słabszych albo krótszych pożytkach np wiosną.Zanim w "bykach" zaleją gniazdo ty masz zasklepioną niziutką półnadstaweczkę do wirowania.PK Na zdjęciu akurat półnadstawka z dziesiątki zalana wierzbowym.Przy obfitości pożytków można operować samymi wysokimi korpusami.https://images76.fotosik.pl/534/7a3ad0afcf315ff8med.jpg Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 3 godziny temu, piotrpodhale napisał: Kubatura jak w dadancie 10 ramek, fajne ule są uniwersalne,mam do nich zrobione dodatkowo półnadstawki,z powodzeniem gospodaruje się w nich przy słabszych albo krótszych pożytkach np wiosną.Zanim w "bykach" zaleją gniazdo ty masz zasklepioną niziutką półnadstaweczkę do wirowania.PK Na zdjęciu akurat półnadstawka z dziesiątki zalana wierzbowym.Przy obfitości pożytków można operować samymi wysokimi korpusami.https://images76.fotosik.pl/534/7a3ad0afcf315ff8med.jpg Piotrze, czyli Ty generalnie polecasz gospodarkę na wlkp 12 ramkowym? Powiedz. Można gospodarowac w układzie korpus + 3 x niska nadstawka? Cytuj
Michał Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zacznijmy od tego... znam pszczelarzy, którzy mają wlkp 10cio, 12to, 16to ramkowe z ramkami w nadstawkach o wysokości 13cm, 15cm, 18cm. Są i tacy którzy gospodarują na 2 albo 3 pełnych wlkp 10cio ramkowych. Wszyscy dają radę i każdy ma tyle miodu ile wyjmie z ula... ni mniej ni więcej. Każdy twierdzi, że to max. Jak nauczysz się obsługi jednego ula, wyposażysz sobie pasiekę i pracownię w taki a nie inny sprzęt to później nie będzie już takiej motywacji by zmieniać ule. A który jest najlepszy? No jak widać każdy twierdzi inaczej. Cytuj
Beeman Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 7 hours ago, Nacek said: Nienażekajcie Czesi mają 140 rozmiarów ramek No to Czeski Film??? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) 25 minut temu, Michał napisał: Zacznijmy od tego... znam pszczelarzy, którzy mają wlkp 10cio, 12to, 16to ramkowe z ramkami w nadstawkach o wysokości 13cm, 15cm, 18cm. Są i tacy którzy gospodarują na 2 albo 3 pełnych wlkp 10cio ramkowych. Wszyscy dają radę Michał przecież doskonale wiesz, że na każdym ulu się "da" i z każdego "weźmiesz" porównywalną ilość miodu. Nikt tego nie neguje. Przy wyborze ula chodzi o to, aby się przy danym ulu się jak najmniej narobić i żeby pewność powodzenia była jak największa /np. dajemy obszerne gniazda, żeby nam się pszczoły mniej roiły/. Moim zdaniem są ule mniej pracochłonne w obsłudze i lepsze wymiarowo niż jakikolwiek Wielkopolski. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez Krzyżak Cytuj
Michał Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 22 minuty temu, Krzyżak napisał: Michał przecież doskonale wiesz, że na każdym ulu się "da" i z każdego "weźmiesz" porównywalną ilość miodu. Nikt tego nie neguje. Przy wyborze ula chodzi o to, aby się przy danym ulu się jak najmniej narobić i żeby pewność powodzenia była jak największa /np. dajemy obszerne gniazda, żeby nam się pszczoły mniej roiły/. Moim zdaniem są ule mniej pracochłonne w obsłudze i lepsze wymiarowo niż jakikolwiek Wielkopolski. No moim zdaniem też tak jest, ale z mając trochę doświadczenia wiem, że w jednym roku ul wlkp da miodu więcej o x a w następnym o x mniej... od langa, czy 18tki wlkp. Taki lajf. nie wycyrklujesz. Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 21 minut temu, Krzyżak napisał: Michał przecież doskonale wiesz, że na każdym ulu się "da" i z każdego "weźmiesz" porównywalną ilość miodu. Nikt tego nie neguje. Przy wyborze ula chodzi o to, aby się przy danym ulu się jak najmniej narobić i żeby pewność powodzenia była jak największa /np. dajemy obszerne gniazda, żeby nam się pszczoły mniej roiły/. Moim zdaniem są ule mniej pracochłonne w obsłudze i lepsze wymiarowo niż jakikolwiek Wielkopolski. Daro też w zasadzie mało robi w trakcie sezonu na swoich dadantach właśnie z powodu podobnych cech jakie mają langi. Aby wejść w langi musiałabym też zmienić miodarke ewentualnie zmienić kosz do niej, kto wie jaka może być cena kosza do miodarki? Cytuj
Krzyżak Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 26 minut temu, Krzychu napisał: kto wie jaka może być cena kosza do miodarki? Pewnie nie trzeba wymienić tylko stiuningować ale nowy pewnie koło 400-500zł Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 2 godziny temu, Krzychu napisał: Piotrze, czyli Ty generalnie polecasz gospodarkę na wlkp 12 ramkowym? Powiedz. Można gospodarowac w układzie korpus + 3 x niska nadstawka? Ja gospodaruję na 12 ramkowym i jestem zadowolony mogę polecać. Z 3 niskimi nadstawkami? jeszcze nigdy tak nie próbowałem,ale pewnie można.PK Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Godzinę temu, piotrpodhale napisał: Ja gospodaruję na 12 ramkowym i jestem zadowolony mogę polecać. Z 3 niskimi nadstawkami? jeszcze nigdy tak nie próbowałem,ale pewnie można.PK Chodzi mi o drugą część sezonu czyli np na pożytek lipowy czyli od połowy czerwca do końca polowy, gdzie matkę można ograniczyć na 1 pełny korpus a 3 polnadstawki wstawić jako miodnie Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Krzychu napisał: Chodzi mi o drugą część sezonu czyli np na pożytek lipowy czyli od połowy czerwca do końca polowy, gdzie matkę można ograniczyć na 1 pełny korpus a 3 polnadstawki wstawić jako miodnie Oczywiście można i tak chociaż w lipcu matka już powinna raczej haratać do woli.Jeżeli poważnie myślisz o takim ulu to skorzystaj z rady Tadka i kup coś na próbę jeżeli coś będzie cię wkurzać to zawsze z powodzeniem sprzedasz wielkopolski bo to chodliwy ul.PK Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 50 minut temu, piotrpodhale napisał: Oczywiście można i tak chociaż w lipcu matka już powinna raczej haratać do woli.Jeżeli poważnie myślisz o takim ulu to skorzystaj z rady Tadka i kup coś na próbę jeżeli coś będzie cię wkurzać to zawsze z powodzeniem sprzedasz wielkopolski bo to chodliwy ul.PK Piotr, a nie masz wrażenia, że pszczoły mając za rodnię 2 korpusy wlkp 12 ramkowe nie mają tam zbyt dużo miejsca przez co zbyt mało miodu odkładają w nadstawke kosztem odkładania w rodni ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Grudnia 2019 Opublikowano 4 Grudnia 2019 1 godzinę temu, Krzychu napisał: Piotr, a nie masz wrażenia, że pszczoły mając za rodnię 2 korpusy wlkp 12 ramkowe nie mają tam zbyt dużo miejsca przez co zbyt mało miodu odkładają w nadstawke kosztem odkładania w rodni ? Tak zbyt dużo przynajmniej u mnie.Jedna ramka czerwiu to jedna ramka zjedzonego miodu,a nam chodzi żeby tak robić aby mieć i miód i pszczoły.PK Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi