Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, Krzychu napisał:

Na ilu korpusach i ramkach zimowla? 

Cały sezon trzymamy rodzinę na dwóch korpusach? 

Gniazdo cały sezon na dwóch korpusach, w zimę też. Pełna obsada ramek.

Na zimę pod gniazdo idzie jeden lub dwa korpusy z ramkami miodni.

34 minuty temu, Krzychu napisał:

Czy pszczoły odkładają miód w gnieździe tak jak w warszawiakach w dość dużej ilości? 

Mają "żelazny zapas" w skrajnych ramkach. Jak matka dobrze czerwi to nie mają za bardzo gdzie odkładać.

Wiadomo zależy też od pszczół. Lepiej mieć takie co noszą "nad głowę". Kaukazy odpadają. Im później w sezonie tym tendencja do noszenia bliżej gniazda, jak wszędzie.

37 minut temu, Krzychu napisał:

Jak z nastrojem rojowym z powodu ciasnoty? Jest to zjawisko? 

Nastroje rojowe bywają jak wszędzie ale myślę, że czynnik ciasnoty jest raczej wyeliminowany.

37 minut temu, Krzychu napisał:

Miód wybierasz tylko z nadstawek? Czy jak jest jeszcze w ramkach oslonowych przy gnieździe to z nich również? Jakby nie było trzeba wtedy dwa korpusy zdjąć aby dostać się do tego pierwszego. Nie to żebym był skąpy bo potrzebny jest żelazny zapas ale w niektórych sytuacjach chyba można? 

W sezonie tylko z nadstawek no chyba że coś poważnie zaleją z jakiś przyczyn.

39 minut temu, Krzychu napisał:

Ile dziennie nadstawek jesteś sam w stanie wybrać przy miodobraniu? 

Samo zabieranie idzie dość szybko, hamulcowym jest przerób w pracowni. Od tego zależy ile biorę.

41 minut temu, Krzychu napisał:

Czy pszczoły w tym typie ramki zalewają całe nadstawki? 

To zależy od pożytku i od siły. Korpus to jakieś 17kg miodu więc jak jest tyle w terenie to tak, jak nie to nie.

42 minuty temu, Krzychu napisał:

W nadstawce ramka 25 czy 35 mm? 

Wszystkie ramki równe, boczek 32, górne beleczki i dolne 20mm żeby szybko nożem szło odsklepianie.

43 minuty temu, Krzychu napisał:

Jakie są zalety tego typu ula przy ulu Wielkopolskim? W tym : jakie wady ma ul Wielkopolski porównując go do Langha? 

- odpowiednio duże gniazdo /tysiąc zalet z tego wynika i unikamy tysiąca problemów/

- gniazdo na dwóch korpusach / np. szybkie przeglądy antyrojowe/

- jedna ramka w pasiece /w gnieździe, miodni, ulu weselnym/

- możliwość gospodarki korpusowej /np. łączenie późnych odkładów/pakietów z macierzekim jesienią/

- większy przekrój poprzeczny /lepsza wentylacja/

- niska ramka /np. możliwość stosowania aldehydu przy miodobraniu/

Pewnie jeszcze kilka by się znalazło ale te są najważniejsze, z tych różnic wynika wiele zalet w bezpośredniej gospodarce pasiecznej /kilka podałem w nawiasach/.

Opublikowano
4 godziny temu, Krzyżak napisał:

Gniazdo cały sezon na dwóch korpusach, w zimę też. Pełna obsada ramek.

Na zimę pod gniazdo idzie jeden lub dwa korpusy z ramkami miodni.

Mają "żelazny zapas" w skrajnych ramkach. Jak matka dobrze czerwi to nie mają za bardzo gdzie odkładać.

Wiadomo zależy też od pszczół. Lepiej mieć takie co noszą "nad głowę". Kaukazy odpadają. Im później w sezonie tym tendencja do noszenia bliżej gniazda, jak wszędzie.

Nastroje rojowe bywają jak wszędzie ale myślę, że czynnik ciasnoty jest raczej wyeliminowany.

W sezonie tylko z nadstawek no chyba że coś poważnie zaleją z jakiś przyczyn.

Samo zabieranie idzie dość szybko, hamulcowym jest przerób w pracowni. Od tego zależy ile biorę.

To zależy od pożytku i od siły. Korpus to jakieś 17kg miodu więc jak jest tyle w terenie to tak, jak nie to nie.

Wszystkie ramki równe, boczek 32, górne beleczki i dolne 20mm żeby szybko nożem szło odsklepianie.

- odpowiednio duże gniazdo /tysiąc zalet z tego wynika i unikamy tysiąca problemów/

- gniazdo na dwóch korpusach / np. szybkie przeglądy antyrojowe/

- jedna ramka w pasiece /w gnieździe, miodni, ulu weselnym/

- możliwość gospodarki korpusowej /np. łączenie późnych odkładów/pakietów z macierzekim jesienią/

- większy przekrój poprzeczny /lepsza wentylacja/

- niska ramka /np. możliwość stosowania aldehydu przy miodobraniu/

Pewnie jeszcze kilka by się znalazło ale te są najważniejsze, z tych różnic wynika wiele zalet w bezpośredniej gospodarce pasiecznej /kilka podałem w nawiasach/.

Rozumiem, że taką samą gospodarkę można prowadzić na 1/2 dadanta? Czy może znacznie się różni? 

Opublikowano
26 minut temu, Krzychu napisał:

Rozumiem, że taką samą gospodarkę można prowadzić na 1/2 dadanta? Czy może znacznie się różni? 

Podobną, ale wszystkie gospodarki są do siebie podobne.

1/2DD ma wiele zalet LN3/4 ale nie wszystkie. Moim zdaniem, jedną z "wad" 1/2DD jest za małe gniazdo co może nieść za sobą konsekwencje.

Opublikowano
4 minuty temu, Beeman napisał:

Panowie czy w Polsce Dadant i Langhstroth to ten sam ul?

Z czego widziałem po rozmiarach ramki to są podobne ale w różnych konfiguracjach robione 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Beeman napisał:

Panowie czy w Polsce Dadant i Langhstroth to ten sam ul?

Nie.

LN jest robiony na szerokość ramki 448, wysokość 185 lub 159, 232 prawie nie ma.

DD robiony na 435 na szerokość, wysokość 300 i  145 jako standard i radosna twórczość 170-185.

p.s. Są jeszcze "ruskie LN" robione na szerokość 435 i różne wysokości.

Edytowane przez Krzyżak
Opublikowano

No to jest w czym...sie pogubic. Hehe...  Oczywiscie w ameryce mozna kupic wszystko (nawet bazooke), ale Lanstroth to standart. Dadanta juz nikt komercjalnie nie produkuje. 

Opublikowano
10 godzin temu, Beeman napisał:
9 godzin temu, Beeman napisał:

No to jest w czym...sie pogubic. Hehe...  Oczywiscie w ameryce mozna kupic wszystko (nawet bazooke), ale Lanstroth to standart. Dadanta juz nikt komercjalnie nie produkuje. 

Tu jest Polska! Nie Ameryka! :D:D

Opublikowano
9 godzin temu, Beeman napisał:

Szkoda, że u nas nie ma jakiegoś dobrego standardu. Nawet się nie umieram, że musiałby to być Langstroth 3/4, niech by był i inny ale standard do standard.

Wszystkim ułatwił by sprawę.

Opublikowano
W dniu 3.12.2019 o 10:22, Krzychu napisał:

Może Wielkopolski 12 ramkowy?

Kubatura jak w dadancie 10 ramek, fajne ule są uniwersalne,mam do nich zrobione dodatkowo półnadstawki,z powodzeniem gospodaruje się w nich przy słabszych albo krótszych pożytkach np wiosną.Zanim w "bykach"  zaleją gniazdo ty masz zasklepioną niziutką półnadstaweczkę do wirowania.PK 

Na zdjęciu akurat półnadstawka z dziesiątki zalana wierzbowym.Przy obfitości pożytków można operować samymi wysokimi korpusami.https://images76.fotosik.pl/534/7a3ad0afcf315ff8med.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, piotrpodhale napisał:

Kubatura jak w dadancie 10 ramek, fajne ule są uniwersalne,mam do nich zrobione dodatkowo półnadstawki,z powodzeniem gospodaruje się w nich przy słabszych albo krótszych pożytkach np wiosną.Zanim w "bykach"  zaleją gniazdo ty masz zasklepioną niziutką półnadstaweczkę do wirowania.PK 

Na zdjęciu akurat półnadstawka z dziesiątki zalana wierzbowym.Przy obfitości pożytków można operować samymi wysokimi korpusami.https://images76.fotosik.pl/534/7a3ad0afcf315ff8med.jpg

Piotrze, czyli Ty generalnie polecasz gospodarkę na wlkp 12 ramkowym? 

Powiedz. Można gospodarowac w układzie korpus + 3 x niska nadstawka? 

Opublikowano

Zacznijmy od tego... znam pszczelarzy, którzy mają wlkp 10cio, 12to, 16to ramkowe z ramkami w nadstawkach o wysokości 13cm, 15cm, 18cm. Są i tacy którzy gospodarują na 2 albo 3 pełnych wlkp 10cio ramkowych. Wszyscy dają radę i każdy ma tyle miodu ile wyjmie z ula... ni mniej ni więcej. Każdy twierdzi, że to max.

Jak nauczysz się obsługi jednego ula, wyposażysz sobie pasiekę i pracownię w taki a nie inny sprzęt to później nie będzie już takiej motywacji by zmieniać ule. A który jest najlepszy? No jak widać każdy twierdzi inaczej.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Michał napisał:

Zacznijmy od tego... znam pszczelarzy, którzy mają wlkp 10cio, 12to, 16to ramkowe z ramkami w nadstawkach o wysokości 13cm, 15cm, 18cm. Są i tacy którzy gospodarują na 2 albo 3 pełnych wlkp 10cio ramkowych. Wszyscy dają radę

Michał przecież doskonale wiesz, że na każdym ulu się "da" i z każdego "weźmiesz" porównywalną ilość miodu. Nikt tego nie neguje.

Przy wyborze ula chodzi o to, aby się przy danym ulu się jak najmniej narobić i żeby pewność powodzenia była jak największa /np. dajemy obszerne gniazda, żeby nam się pszczoły mniej roiły/. Moim zdaniem są ule mniej pracochłonne w obsłudze i lepsze wymiarowo niż jakikolwiek Wielkopolski.

Edytowane przez Krzyżak
Opublikowano
22 minuty temu, Krzyżak napisał:

Michał przecież doskonale wiesz, że na każdym ulu się "da" i z każdego "weźmiesz" porównywalną ilość miodu. Nikt tego nie neguje.

Przy wyborze ula chodzi o to, aby się przy danym ulu się jak najmniej narobić i żeby pewność powodzenia była jak największa /np. dajemy obszerne gniazda, żeby nam się pszczoły mniej roiły/. Moim zdaniem są ule mniej pracochłonne w obsłudze i lepsze wymiarowo niż jakikolwiek Wielkopolski.

No moim zdaniem też tak jest, ale z mając trochę doświadczenia wiem, że w jednym roku ul wlkp da miodu więcej o x a w następnym o x mniej... od langa, czy 18tki wlkp. Taki lajf. nie wycyrklujesz.

Opublikowano
21 minut temu, Krzyżak napisał:

Daro też w zasadzie mało robi w trakcie sezonu na swoich dadantach właśnie z powodu podobnych cech jakie mają langi. 

Aby wejść w langi musiałabym też zmienić miodarke ewentualnie zmienić kosz do niej, kto wie jaka może być cena kosza do miodarki? 

Opublikowano
26 minut temu, Krzychu napisał:

kto wie jaka może być cena kosza do miodarki? 

Pewnie nie trzeba wymienić tylko stiuningować ale nowy pewnie koło 400-500zł

Opublikowano
2 godziny temu, Krzychu napisał:

Piotrze, czyli Ty generalnie polecasz gospodarkę na wlkp 12 ramkowym? 

Powiedz. Można gospodarowac w układzie korpus + 3 x niska nadstawka? 

Ja gospodaruję na 12 ramkowym i jestem zadowolony mogę polecać.

Z 3 niskimi nadstawkami? jeszcze nigdy tak nie próbowałem,ale pewnie można.PK

Opublikowano
Godzinę temu, piotrpodhale napisał:

Ja gospodaruję na 12 ramkowym i jestem zadowolony mogę polecać.

Z 3 niskimi nadstawkami? jeszcze nigdy tak nie próbowałem,ale pewnie można.PK

Chodzi mi o drugą część sezonu czyli np na pożytek lipowy czyli od połowy czerwca do końca polowy, gdzie matkę można ograniczyć na 1 pełny korpus a 3 polnadstawki wstawić jako miodnie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

Chodzi mi o drugą część sezonu czyli np na pożytek lipowy czyli od połowy czerwca do końca polowy, gdzie matkę można ograniczyć na 1 pełny korpus a 3 polnadstawki wstawić jako miodnie 

Oczywiście można i tak chociaż w lipcu matka już powinna raczej haratać do woli.Jeżeli poważnie myślisz o takim ulu to skorzystaj z rady Tadka i kup coś na próbę jeżeli coś będzie cię wkurzać to zawsze z powodzeniem sprzedasz wielkopolski bo to chodliwy ul.PK

Opublikowano
50 minut temu, piotrpodhale napisał:

Oczywiście można i tak chociaż w lipcu matka już powinna raczej haratać do woli.Jeżeli poważnie myślisz o takim ulu to skorzystaj z rady Tadka i kup coś na próbę jeżeli coś będzie cię wkurzać to zawsze z powodzeniem sprzedasz wielkopolski bo to chodliwy ul.PK

Piotr, a nie masz wrażenia, że pszczoły mając za rodnię 2 korpusy wlkp 12 ramkowe nie mają tam zbyt dużo miejsca przez co zbyt mało miodu odkładają w nadstawke kosztem odkładania w rodni ? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzychu napisał:

Piotr, a nie masz wrażenia, że pszczoły mając za rodnię 2 korpusy wlkp 12 ramkowe nie mają tam zbyt dużo miejsca przez co zbyt mało miodu odkładają w nadstawke kosztem odkładania w rodni ? 

Tak zbyt dużo przynajmniej u mnie.Jedna ramka czerwiu to jedna ramka zjedzonego miodu,a nam chodzi żeby tak robić aby mieć i miód i pszczoły.PK