Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 hours ago, daro said:

Nie to nie tak . 6 ramek dadanta , ja tam na dadanta liczę . Ma być jeden wylot ,na ciepą zabudowę , nie z góry z dołu , z boku  . Matka przejdzie na 100 % .Kurde książki czytajta ,tam napisane jak działa ciepła zabudowa a jak zimna . 1,5 litra zarobiłem w tamtym roku od faktorów którzy twierdzili że nie wyciągne ze ściany . Co do pszczoły zabrałem . Temu co twierdził że są jeszcze pod podłogą zaproponowałem nowy zakład zrywa podłogę jak  nic nie znajdzie mi butel a podogę wdowie robi przegrywający . Biologia to dla jednych nuda ale to podstawa w kierowaniu pszczołami .

Daro opisz to tak dokładniej proszę. Bo jak dobrze rozumiem to metoda opisywana przez Ciebie jest bez lejkowa. Polega na przyłożeniu ula dużego z weza do wylotu pszczoły z muru. Po drugiej stronie jest już wylotek właściwy na "świat". Ul pracuje jako przedsionek a jak matka przejdzie to wkładamy kratę między ul a ścianę by matka się nie wróciła tak ??

Edytowane przez Brzytwiarz
Opublikowano

Dokładnie tak i od ściany obtykam skarpetami , śmierdzącymi szmatami,  jakimś badziewiem . Obklejam amerykańską taśmą ( taka srebrna , zestaw naprawczy wsztstkiego w USA ) . To jest czasochłonne ale skuteczne . W ulu o zabudowie ciepłej matka zaczyna czerwić jak najbilżej wylotu .Żadnej kraty . Zobaczysz jajka na tym cacanym plastrze = matka na 100 % siedzi . bez dymu ją znajdujesz i zabierasz . Na jej miejsce młody czerw . Resztę czerwiu zabierasz dając puste plastry i powoli zabierasz lęgnącą się modą pszczołę tym sposobem  plaster do domu z pszczołą na jjego miejsce młody czerw tak co 3 - 4 dni . Po 21 dniach od zabrania matki cała pszczoła jest zabrana .

Opublikowano (edytowane)

Po zabraniu matki nie założą ratunkowych w głębi gniazda?
Może krata po prostu żeby nie przeszła z powrotem?

Edytowane przez michal79
Opublikowano
4 godziny temu, michal79 napisał:

Po zabraniu matki nie założą ratunkowych w głębi gniazda?

No i po to czytać trzeba ze zrozumieniem . W szczególności . Matkę zabieramy jak zacznie czerwić w ,,ulu ,, i tu będą najmłodsze larwy i gniazdo . W ścianie będzie pokarm i stare larwy , kryty czerw , tak działa ciepła zabudowa .Krata do niczego nie potrzebna jak pszczelarz idzie bez lokomotywy . gacie grubsze trzeba zakłądać choć ja chodzę normalnie .

Skarpety  po dniu w pasiece w gumofilcach starczą . :D

Dlaczego pod szczęśliwą gwiazdą ?

P.S. Tyle że pszczoły trzeba czuć i wyczuć moment do zabrania matki . Mozna wtredy odgrodzić aby nieumiejętny pszczelarz nie wystraszył I tyle .

• Lubię 1
Opublikowano

Zamontowałem jeden korpus na ścianie i pozatykałem wszystkie dziury w ścianie ("wylotki") by był tylko jeden wylotek przez ul. Na ścianie ula umieściłem przegonkę nicota. Przestrzeń między ulem a ścianą wypełniłem gąbką. Wylotek w ścianie ma otwój 1cm na 5cm.  Czy to ma prawo zadziałać ???  

https://zapodaj.net/436f7ad37762d.jpg.html

https://zapodaj.net/3b215d7b5fbe7.jpg.html

Opublikowano

Patrz aby nie chodziły bokami jest dobrze a nawet super . Jak ruch pójdzie przez wylot dawaj młody czerw .

Opublikowano
7 hours ago, Sołtys said:

Czas pokaże :) trzymam kciuki za powodzenie akcji;) i chce córke po tej mateczce;) 

A cos ty sie chlopie tak zagalopowal? On tam tylko w interesie po pszczoly, żadnych dzieci nie bedzie.  No chyba jak wpadnie to pewnie bedzie i córka. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Próbuję wyciągnąć rodzinkę z drzewa metodą opisaną przez Daro. Jak na razie po 6 dniach ruch przez skrzynkę idzie. Do środka dostały 4 dni temu plastry przeczerwione, jeden z czerwiem zasklepionym i z kilkudziesięcioma jajkami. (5 ramek wlkp)

Efekt: po 4 dniach część plastra najbliżej drzewa zgryziona, większość zasklepionego czerwiu martwa, z zimna pewnie. Z jajek wykluły się larwy i wyschły. 

Kilkadziesiąt pszczół żywi się pierzgą, która tam w tych plastrach jeszcze jest. Generalnie przedsionek zlewają na razie...

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Gdybyś łaskawie przeczytał jak odbywa się czerwienie w ulu o zabudowie ciepłej . Jak przeczytasz to zrozumiesz dla czego źle robisz . Zbrzydło mi przepisywać książki .

Opublikowano (edytowane)

Przewidywałem taką odpowiedź merytoryczną wielce.
Książki czytałem.
Hahna.
Trzybińskiego.
Ostrowską.
Nawet tego romantyka Meterlinka.
Liebiga też do snu.
Pełno prac naukowych o sprawach różnych. Choćby o gnilcu w dzikich koloniach pszczelich w Australii.
Nie trzeba mnie pouczać. Wystarczy podać tytuł i strony. Bo tak, to nie wiem po co to pisałeś. Albo chcesz żeby te pszczoły wyszły, albo nie chcesz, albo jest Ci to obojętne. Jedną z tych możliwości wykreśliłeś zabierając głos. ;)

PS. Pszczoły niestety są metr od chodnika, metr nad ziemią i ktoś może umrzeć, więc czeka je albo wytrucie i zapiankowanie, albo wyjęcie poprzez uszkodzenie drzewa. Ewentualnie rodzina się osypie z głodu. Na razie próbuję ja, zainspirowany wpisami kolegi Daro. 

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Jak takiś wykształcony i oczytany to - krótka piłka . opisz czerwienie w ulu o zabudowie ciepłej w trakcie roku .

Może popróbuj wyciągać w styczniu . ogacisz kalesonami  jak napisałem i  też będziesz miał na kogo zwalić .

Jak opiszesz sobie krótką piłkę zajdziesz odpowiedź co schrzaniłeś .

P.S . Ockneli się w lipcu że pszczoły są ?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, daro napisał:

opisz czerwienie w ulu o zabudowie ciepłej w trakcie roku .

Nie znam tematu niestety. Jedyne co, to Twoja wcześniejsza wypowiedź że matka czerwi blisko wylotka i z drugiego źródła wykład praktyka zabudowy ciepłej w ulach Top Bar Hive, który to dość schematycznie narysował podczas wykładu, ale bez konkretów... z tego jego rysunku wynikało, że od drugiej ramki się elipsa czerwiu zaczyna. 

Mówisz, że to w którejś z wymienionych przeze mnie książek było?

Zrobiłem tak, że wstawiłem 5 ramek, z czego 3 po czerwiu a 1 z czerwiem zasklepionym blisko ich gniazda. Zabudowa ciepła.

Cytat

P.S . Ockneli się w lipcu że pszczoły są ?

Obloty młodej pszczoły jakieś bardziej intensywne się zaczęły. Nie dało się przejść chodnikiem.

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Kolego dat nie umiesz czytać tudzież książek . Matka w ulu o zabudowie ciepłej na wiosnę czerwi od wylotka . Teraz już jesień bo już było Anny i matka posuwa się z czerwieniem do tyłu ula . Choć byś nie wiem jak skakał wyżej nerek nie podskoczysz . Te intensywne loty to może być rabunek słąbej rodziny w drzewie . Cóż rodzimy się i umieramy .

Opublikowano
5 hours ago, michal79 said:

Próbuję wyciągnąć rodzinkę z drzewa metodą opisaną przez Daro.

Zapomniałeś o ważnym elemencie i mysle ze sie nie uda.

Opublikowano

Możesz o tę porę zakładać się ocokolwiek . Matka nie przeniesie się z czerwieniem do wylotka ( tego co tak usilnie próbujesz zrobić ) .

19 godzin temu, michal79 napisał:

Słabe nie są, z pyłkiem latają. 

Dzięki za naświetlenie sytuacji w kwestii czerwienia

To tak jak - noszą pyłek matka jest .

To nie naświetlenie a  podstawa metody wyciągnięcia pszczół z miejsc  tajemnych .Wiosną .

Opublikowano (edytowane)

czyli odpuścić do wiosny i zacząć zdecydowanie wcześniej

tylko może jakiś przeleczyć jak masz zamiar na wiosnę wznawiać akcje

może maty na wylotku z kwasem

Edytowane przez mirek.
Opublikowano

Na wiosnę nie będzie czego wyciągać . To bajka że obecne pszczoły przeżyją w ścianie , dziupli . Nie taka pszczoła, tak jak z krową nie zostawi się jej na zimę bez obory , bo nie przeżyje . Z wielu powodów .