Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, michal79 napisał(a):

Przyjrzyj i przysłuchaj się uważnie

Ale sam piszesz mozliwe że . Możliwe to nie na pewno . Porozumiewają się na pewno .

P.S . Ja o tę porę roku nie gmeram po ulach

Opublikowano
4 godziny temu, daro napisał(a):

P.S . Ja o tę porę roku nie gmeram po ulach

Ja tylko jak mam powód.

Przy okazji załatwiania tego palącego powodu, część pszczół, które były w ulu, znalazło się poza ulem. To pomyślałem, że Ci nagram filmik.

O dziwo, mimo że cała pszczoła w ulu powinna być teraz lotna, te postanowiły poprosić o naprowadzanie :).

Nawet domyślam się, jaka to grupa funkcyjna: wyjąłem je w trakcie pozyskiwania pokarmu z zasklepionych plastrów.

Tutaj jedna z tych pszczół, dokładnie w momencie wydawania tego sygnału.

wsgPVk2.png

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, daro napisał(a):

A jaki to powód ?

Zakończenie łączenia rodzin. 

Część procesu redukcji liczby rodzin chemizowanych w mojej pasiece.

I teraz... proszę o uwagę. Pierwszy raz publikuję oficjalne dane z marca. Właśnie na tym forum.

Werble.... 

02ssVx8.png

Edytowane przez michal79
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

W poliuretanach pszczoły chemizowane przeciw warrozie, jak większość Polski.

W drewnianym ulu są moje pszczoły bezchemiczne. Populacja, z której pochodzą - 12ty sezon bez zwalczania warrozy, z czego szósty pod moją opieką. Czwarty rok tak sąsiadują. 

Jak myślicie, podczas zabiegów w tych ulach z tyłu, warrozy osypuje się coraz więcej, czy coraz mniej? Śmiertelność w tych poliuretanowych ulach wzrasta, czy spada?

Idzie nowe.

Edytowane przez michal79
Opublikowano

Czyli sugerujesz nam że żadnej z tych grup nie faworyzowałeś w dostępności i należytej staranności w wykonywaniu zabiegów hodowlanych  😁 

W każdych z tych dwu grup , to znaczy ule ciepłe  i dechy należy inaczej trochę prowadzić uwzględniając specyfikę  tych uli , w ciepłych ulach matki zazwyczaj dłużej czerwią i wcześniej zaczynają i tam jest zwiększone ryzyko , że warroza  ma lepsze warunki do rozmnażania się przez dłuższe sekwencje czasowe w których jest czerw w gniazdach .

Wg mojej obserwacji , głównie u Kolegów , bo sam nie mam kupnego handlowego gotowego z tworzywa  , ale  bywam nieraz u Kolegów  i na moją wyobraźnię w tych ulach  fabrycznych  trzeba dobrze zadbać o wentylację i żeby rodzinom nie było jesienią i zimą za ciepło . Niewielu pszczelarzy to rozumie  i nie stwarza w takich ulach optymalnych warunków do przewietrzania uli i pszczoły po prostu  mają za ciepło  teraz w zmieniającym się klimacie w Polsce  i  poza tym na skutek błędów w wentylacji grzyby pleśniowe często atakują plastry wewnątrz uli powodując również  biegunki u pszczół  przebywających  na zapleśniałych ramkach i spożywających pokarm z zapleśniałych ramek.

I nie chodzi tu o tą zwykłą pleśń szarą widoczną  , są w ulu  takie drożdżaki i grzyby  mało widoczne gołym okiem , które już  w temperaturze powyżej + 5 st.C są w stanie już atakować plastry i ścianki uli  w zawilgoconym  ulu ze słabą wentylacją. 

Opublikowano
7 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

Czyli sugerujesz nam że żadnej z tych grup nie faworyzowałeś w dostępności i należytej staranności w wykonywaniu zabiegów hodowlanych

Bezchemiczne mają te same zabiegi gospodarcze w roku, za wyjątkiem zwalczania warrozy.

No i też więcej miłości mojej.

Ale jak myślisz, czy te chemizowane, bardziej zaczęły umierać lub sypać warrozą, niż wcześniej, zanim stanęły obok nich bezchemiczne?

Opublikowano
Godzinę temu, michal79 napisał(a):

Ale jak myślisz, czy te chemizowane, bardziej zaczęły umierać lub sypać warrozą, niż wcześniej, zanim stanęły obok nich bezchemiczne?

To może inaczej , nie zrozumiałeś chyba  o co mi chodziło , czy wpływ  że jedne trzymałeś  w ulach drewnianych a drugie w  poliuretanach nie miało wpływu na statystykę ? Może przesiedl połowę tych  "bez chemicznych "  od poliuretanów a połowę chemicznych do korpusów drewna  i czy  zimowanie w tych dwu kategoriach się potwierdzi ? .

Może to materiał decha lub poliuretan i zimowla w innych warunkach wewnątrz ula wpływa na zdrowotność ?

Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

czy wpływ  że jedne trzymałeś  w ulach drewnianych a drugie w  poliuretanach nie miało wpływu na statystykę ?

Zadałem pytanie TYLKO o ule poliuretanowe. Jak się miewały Twoim zdaniem przed dostawieniem rodzin bezchemicznych, i po dostawieniu rodzin bezchemicznych. Cały obserwowany okres ule są takie same, metody też.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Niby ma być to ochłodzenie, ale tylko parę dni, a półnadstawki w części rodzin zdają się już być potrzebne.

Zwracam uwagę na bardzo dobry w tych okolicznościach wzór maskowania uli typu "pięćdziesięcioletnia stodoła".

JNuEitr.jpeg

• Lubię 1
Opublikowano
W dniu 24.03.2024 o 19:50, michal79 napisał(a):

Cały obserwowany okres ule są takie same, metody też.

Ale nie o to pytałem ? Jeszcze raz ? 

Czy Twoje  rodzinki  "bezchomiczne " w cudzysłowie są czyli  żyją w ulach włącznie  drewnianych  , czy w ulach wyłącznie  poliuretanowych  , a jeżeli  jest układ mieszany ,  to ile w % tych " bezchemicznych"  żyje w drewnianych ulach  a ile w % w poliuretanach ?

Chodzi mi czy rodzaj materiału ula nie wpłynął   na otrzymane przez ciebie wyniki  statystyczne , skoro je porównujesz ? to dobrze by było rozstrzygnąć w statystyce i rodzaj materiału z którego jest ul ? 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

skoro je porównujesz

Nie porównuję drewnianych do poliuretanów. Zadałem pytanie czy/ jak poliuretanowe psitki ze zwalczaną chemicznie warrozą zaczęły się miewać po dostawieniu do nich pszczół bezchemicznych.

Porównuję poliuretany PRZED i te same poliuretany PO dostawieniu. 

Zaznaczam, że niniejszym wyczerpałem zasób sił na tłumaczenie swojego pytania.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Odpowiedź na poprzednie pytanie: żyją na jednym zabiegu antywarrozowym rocznie w okresie bezczerwiowym i dają mniodek.

A tutaj widok przed jednym z moich uli 20 kwietnia.

HocwIfr.png

Wiemy, że w tym ulu 30 marca skasowałem strutowiałą matkę i podłożyłem ramkę z czerwiem w różnych stadiach.

Czyżby nie potrzebowały już trutni, bo matka nowa wychowana i unasieniona? W 20 dni jest to możliwe.

Do środka jeszcze nie zaglądałem.

Edytowane przez michal79
Opublikowano
Godzinę temu, michal79 napisał(a):

Podobnie i ja od dwu tygodni nie zaglądałem do środka uli .

Opublikowano
4 godziny temu, Tadek11 napisał(a):

Podobnie i ja od dwu tygodni nie zaglądałem do środka uli .

W sobotę objadę i "doglądnę" wszystkie, stęsknione mego oka.

Opublikowano
W dniu 25.04.2024 o 10:03, michal79 napisał(a):

Wiemy, że w tym ulu 30 marca skasowałem strutowiałą matkę i podłożyłem ramkę z czerwiem w różnych stadiach.

Czyżby nie potrzebowały już trutni, bo matka nowa wychowana i unasieniona? W 20 dni jest to możliwe.

Zimno i głodno to zredukowały ilość trutni.

Opublikowano
9 godzin temu, piotrpodhale napisał(a):

Zimno i głodno to zredukowały ilość trutni.

Nie tyle głodno, co skończył się dopływ pożytków.

Zapasów mają do czerwca.

Opublikowano

Potwierdzam  diagnozę Michał 🙂 Wstawiałem dzisiaj  po korpusie węzy  i usuwałem zbędne ramki z pokarmem. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie w lesie pszczoły chyba nie zauważyły ochłodzenia. Fotka z dzisiaj. Jest to jedna z dwóch najstarszych rodzin jakie mi zostały, matka pochodzi z 2020 roku.

"Przeniesiony pokarm z rodni/ zrabowany po sąsiadach" za 3..2..1... 🙃

V6Z1W7k.jpeg

Edytowane przez michal79
  • Lubię 1
Opublikowano

Podobno pszczelarze lubią się chwalić, któremu wyższe ule stoją...

...i zawsze wygrywa Leszek?

Rzepak jeszcze będzie kwitł ponoć ok. 2 tygodnie. 

O2tO8Kg.jpeg

• Lubię 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Tu na razie jest bagnisko.

Ale będzie pasieczysko.

A tam gdzie to kretowisko

będzie stał mój płot.

Kilka lat zdalnej pracy przy kompie zrobiło ze mnie chuchro. 

Siły starczyło tylko na dwa słupki. W tym jeden krzywy.

xaBf1UOh.jpg

Edytowane przez michal79
Opublikowano
14 godzin temu, michal79 napisał(a):

Siły starczyło tylko na dwa słupki.

To będziesz pasiekę na palach robił ?

Opublikowano
25 minut temu, daro napisał(a):

To będziesz pasiekę na palach robił ?

Opasana będzie jak pasieka, albo otoczona tak toczek.