Nacek Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Ja robiąc ziołomiód z pokrzyw (czyli mieszaninę ziół i miodu, nazywanie mieszaniny syropu cukrowego z ziołami "ziołomiodem" jest nadużyciem), miksowałem świeże pokrzywy i zalewałem letnią wodą, po kilkugodzinnym moczeniu odcedzałem i wyciskałem takim roztworem soku rozcieńczałem miód w stosunku 1:1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 2 godziny temu, Nacek napisał: Ja robiąc ziołomiód z pokrzyw (czyli mieszaninę ziół i miodu, nazywanie mieszaniny syropu cukrowego z ziołami "ziołomiodem" jest nadużyciem), miksowałem świeże pokrzywy i zalewałem letnią wodą, po kilkugodzinnym moczeniu odcedzałem i wyciskałem takim roztworem soku rozcieńczałem miód w stosunku 1:1 I tu się nie zgodzę odnośnie nazewnictwa. Pomimo, że było to wielokrotnie poruszane i było to tematem sporu wielu dyskusji pszczelarzy, wielu kłótni przy jednoczesnym obrażaniu się i tworzeniu konfliktów - nazewnictwo "ziołomiód" jest stworzona i opatentowana właśnie dla tej mieszaniny - syropu cukrowego z naparem lub sokiem jakiegoś zioła, które zostaje przetworzone enzymami przez pszczoły. W niektórych regionach Polski ziołomiód pokrzywowy jest wpisany na listę produktów regionalnych przez ministra rolnictwa. Zanim wymyślono tą nazwę zastanawiano się czy nie nazwać to np herbamiód. 1 Cytuj
Nacek Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 To że jakiś lobby coś przeforsowało, nie oznacza że mam się z tym zgadzać. Cytuj
daro Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 3 godziny temu, Krzychu napisał: Pomimo, że było to wielokrotnie poruszane i było to tematem sporu wielu dyskusji pszczelarzy, wielu kłótni przy jednoczesnym obrażaniu się i tworzeniu konfliktów - nazewnictwo "ziołomiód" jest stworzona i opatentowana właśnie dla tej mieszaniny - Nic nie zostało opatentowane i nazwa słowotwórcza, z miodem w tle ,stanowi naruszenie prawa .Polskiego i UE . Można sobie dłubać co kto chce i nikomu nie mam zamiaru tego zabraniać dopuki nie wypuszcza tego na rynek . To nie mój problem jaki zlepek słowny sobie ulepią , ale słowo miód jest wyraźnie określone czego dotyczy . To poprostu jest oszustwo . Jest i inny problem natury prawnej, produkcja tego podlega pod przepisy o produkcji zywności a nie miodu . Nie mozna tego sprzedawać jako miód a stosować przepisy takie same jak cukierków ziołowych lub syropu do hierbaty . Chodzi tu o skład ziół uzywanych do produkcji , warunki sanitarne i inne . Firma Apis dawała pszczelarzom gotowy syrop o zbadanych parametrach a odbierała gotowy produkt . 1 1 Cytuj
irkor Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Poco się podniecać. Masło też nie jest masłem, a nazywa się masło. O szynce nie wspomnę. Zresztą ślimak to ryba, a marchewka to owoc. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Nie ma co się tak podniecać nazewnictwem bo to już wałkowane było wielokrotnie na rożnych forach i język nasz też ulega transformacji i ciągłej ewolucji i słowa często zmieniają znaczenie swoje pierwotne i nikt na to nie wyciąga zaraz paragrafów. Pszczelarze konserwatywni wiadomo będą bronili słowa miód jak niepodległości , a ja spytam się tych właśnie czy w marketach pod nazwą miód mamy prawdziwy miód ? I co jakieś paragrafy się na to znalazły ? Tak że nie wywołujmy niepotrzebnych emocji w związku z nazwą. Jak ktoś chce to niech sobie robi i jak chce sprzedawać to niech wynajdzie jakieś kruczki prawne typu co to jest żywność przetworzona albo nie przetworzona , produkt regionalny czy inne tam przepisy nie znam się na tym , żeby urzędasy się nie czepiały w razie nalotu , ale jak Koledzy powyżej pisali , na etykiecie ma być szczegółowa informacja o produkcie i z czego on powstał. Ja zrobiłem raz tylko trzy lata temu zioło ......... i powiem Wam że jak dla mnie to wygląda na marny biznes tak teoretycznie ponieważ tego nie sprzedawałem tylko rozdałem kulka słoiczków znajomym i specjalnych emocji u nich to nie wywołało , smakowało owszem , bo za darmo , ale czy by kupili to raczej nie. A poza tym pszczelarz z dużym stażem i bazą klientów budowaną latami będzie uważał , żeby wprowadzając zioło...... do swojej palety produktów na sprzedaż nie stracić klientów na przyszłość , bo ludziska są podejrzliwi i nie jeden pomyśli sobie "skoro on robi takie numery z cukrem i pokrzywą u siebie w pasiece , to czy on mnie i na miodzie nie oszukuje" ? Taka już jest natura ludzka. Natomiast pokrzywę dodaję czasami jak mi się chce do pokarmu podczas skarmiania zimowego dla zdrowotności pszczół. 3 Cytuj
daro Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 To żadne podniecanie . Idzesz do sklepu kupujesz masło a w nim 2 % tłuszcz mleczny . Czym się podniecać ? Nie ? Cytuj
Beeman Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 No nie. I dlatego mogę sprzedać prawie trzy razy drożej jak w sklepie bo moje masło ma 6% Cytuj
Krzychu Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 8 godzin temu, daro napisał: Nic nie zostało opatentowane i nazwa słowotwórcza, z miodem w tle ,stanowi naruszenie prawa .Polskiego i UE . A. Zapoznałeś się z tym wpisem ministerstwa? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi