Beeman Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 Oj nie ladnie, nie ladnie Ignacy. ps. Napewno na tablicy jest napisane "Cywilizacja" Cytuj
manio Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 (edytowane) 26 minut temu, Nacek napisał: Manio, a na tym ostatnim zdjęciu przed samochodem widać łuk drogi, za tym łukiem to przypadkiem nie stoi tabliczka „koniec świata"?? Nie , za łukiem jest tablica EŁK , koniec świata to na Podlasiu. Tam spadło pół metra śniegu więcej. Tyle ,że ja pamiętam jak ule były zasypane razem z daszkami w tym samym miejscu co na zdjęciach. Brakuję więc sporo do prawdziwej , mazurskiej zimy. Ale dobre i to co jest. Tylko mrozu nie ma i nie wiem , czy te co były załatwiły mojego osobistego wroga ślinika z ciepłych krajów. Droga odgarnięta bo jeżdżą tędy ciężarówki Mostostalu na budowę Viabaltici. Do pasieki jadę slalomem pomiędzy wykopami. Edytowane 27 Stycznia 2021 przez manio Cytuj
PiotrekF Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2021 4 godziny temu, ikop74 napisał: PiotrekF mogę zapytać gdzie mieszkasz? Bo mi te okolice przypominaj Dolny Śląsk. Fajną masz pasiekę! ? Ależ oczywiście : mieszkam w Krakowie , podopieczne zaś mieszkają pod Miechowem Czy ja wiem , ot taką sobie , 'odziedziczyłem/śmy' z nakazem opiekowania się - ule były leciwe (nawet bardzo) , mus było robić (jak hobby to nie wyobrażam sobie by kupować) nowe . Wtedy nawet zaświtało mi by jakoś 'przyozdobić' .... przyozdobiłem . Zaczęła się 'rozrastać' , zaczynaliśmy od trzech uli (gdy Władek-Luzak pytał mnie ile mam uli to jakoś pojąć nie mógł , że półtora ?) i .... i tak sobie do tej pory 'chodzę koło pszczół' (coraz bardziej 'nałogowo') PF ps Manio jeśli to jezioro obok domu to ... to zazdroszczę , tak po prostu zazdroszczę ? 1 1 Cytuj
manio Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 5 minut temu, PiotrekF napisał: Manio jeśli to jezioro obok domu to ... to zazdroszczę , tak po prostu zazdroszczę ? Po jednej stronie drogi pasieka i dom , a po drugiej jezioro Selmęt Wielki. Ale nie ma czego zazdrościć. W zeszłym roku nie tylko się nie kąpałem , ale nad brzegiem byłem tylko raz : pomagałem sąsiadowi wyciągnąć łódkę z wody. Nigdy nie ma czasu na wszystko , a u nas gdzie nie rzucisz kamieniem to do jeziora wpadnie. Pomost mojego szwagra , ale mam prawo nieograniczonego korzystania tyle ,że też chyba nie stanąłem na nim w zeszłym roku. Aż sam się sobie dziwię , muszę zrobić noworoczne postanowienia i ustalić grafik korzystania z tych wszystkich cudów , których zazdroszczą tylko ci co ich nie mają na co dzień . Jak to w życiu ,,, Ja Ci zazdroszczę gór. Nie byłem już drugi sezon i chyba już się nie zbiorę . Cytuj
PiotrekF Opublikowano 27 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2021 26 minut temu, manio napisał: /.../ Pomost mojego szwagra , ale mam prawo nieograniczonego korzystania tyle ,że też chyba nie stanąłem na nim w zeszłym roku. /.../? Jak to w życiu ,,, Ja Ci zazdroszczę gór. Nie byłem już drugi sezon i chyba już się nie zbiorę . ? Mam ci i ja pomost i ... i też możesz nieograniczenie z niego korzystać i taki widoczek , może ukoi jakoś (lub bardziej 'pobudzi') twój 'brak': Kornuty PF A to Babia Góra z mojego okna PF Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 27 Stycznia 2021 Opublikowano 27 Stycznia 2021 1 godzinę temu, PiotrekF napisał: A to Babia Góra z mojego okna Troszkę w lewo i byłoby mnie widać, a troszkę w prawo byłoby widać Iwonę. Ech mała ta Polska. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Stycznia 2021 Opublikowano 28 Stycznia 2021 9 godzin temu, piotrpodhale napisał: Troszkę w lewo i byłoby mnie widać, a troszkę w prawo byłoby widać Iwonę. Ech mała ta Polska. A jeszcze bardziej w lewo Joannę Władek został od strony podwórka . 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2021 ? No tak , naprawiam swoje zaniedbanie Bohdanie te wspominkowe udało mi się odzyskać z michałowskiej galerii : zachodzące sprawiło ; urośliśmy na Twe miasto spoglądaliśmy po oprowadzałeś po ... PF Cytuj
Bohtyn Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Jak ten czas leci, to już chyba przeszło siedem lat temu było. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 19 godzin temu, Bohtyn napisał: A ja gdzie ????? Jeszcze bardziej na lewo Tuż obok Włości Malona 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 11 godzin temu, PiotrekF napisał: wspominkowe Tu inne wspominkowe . Grzegorz 6cichy , Władek Luzak123 z Żoną , Krzysiek Jurnee i oczywiście PiotrekF 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 29 Stycznia 2021 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Piękne to były czasy . Beztroskie ... Ale już wtedy były symptomy , że świat zaczyna się wywracać do góry nogami . 3 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 21 Lutego 2021 Autor Opublikowano 21 Lutego 2021 Odwiedziłem podopieczne : Polatały nieco To nie roztopy a bobry tak .... PF 2 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 20 Marca 2021 Autor Opublikowano 20 Marca 2021 W sumie (teraz) to tak ... .... zakupy dla tych co na kwarantannie wykonane i podane , ... specjalnie nic takiego do 'roboty' nie mam bo obostrzenia ... tęskno już za 'sezonem' ... a i śniegiem sypnęło i -3.... ... przeglądam z poprzedniego sezonu foto i .... i takie oto wybrałem ... dla Was ... i żeby nie że w tym samym 'kierunku' ? PF 3 Cytuj
mirek. Opublikowano 20 Marca 2021 Opublikowano 20 Marca 2021 u mnie + jeden tylko w cieniu więc niema co marzyć żeby wylazły z ula Cytuj
PiotrekF Opublikowano 28 Marca 2021 Autor Opublikowano 28 Marca 2021 Nic nie 'wyszło' z dzisiejszych planów. Za zimno, 6 st, by choć pobieżnie zajrzeć .... Tylko 'moczymordy marcowe' sobie .... w bobrowych rozlewiskach : PF Cytuj
PiotrekF Opublikowano 1 Maja 2021 Autor Opublikowano 1 Maja 2021 Byłem .... z dzisiejszego wglądu (telefonem bo ...): PF Cytuj
Bohtyn Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 Około tydzień wstecz zgubiło się matulę i teraz bida. Następne pszczoły z tej wygryzionej będą dopiero na dzień dziecka, jak dożyją. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 Godzinę temu, Bohtyn napisał: Około tydzień wstecz zgubiło się matulę i teraz bida. Następne pszczoły z tej wygryzionej będą dopiero na dzień dziecka, jak dożyją. A pewnie nie miała GPS -a i się zgubiła ? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Opublikowano 2 Maja 2021 2 godziny temu, Bohtyn napisał: Około tydzień wstecz zgubiło się matulę i teraz bida. Następne pszczoły z tej wygryzionej będą dopiero na dzień dziecka, jak dożyją. Eeee tam ..... .... matula nadal spaceruje po ramkach (została nawet 'zaznaczona' ) .... pewnie rojenie im się ... roi? PF Cytuj
Bohtyn Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 To ciekawe ???. Gdyby było widać całą ramkę, to diagnoza była by lepiej. Roić, teraz to z głodu. ? 1 Cytuj
PiotrekF Opublikowano 2 Maja 2021 Autor Opublikowano 2 Maja 2021 28 minut temu, Bohtyn napisał: To ciekawe ???. Gdyby było widać całą ramkę, to diagnoza była by lepiej. Roić, teraz to z głodu. ? Bohdanie! Ta rodzina obsiada 14 ramek WZ na czarno (16 ramek obecnie w ulu - ul leciwy, poteściowy, mieści 18 ramek). Posiada jeszcze ramki z zimowym pokarmem pół na pół z miodem . Sam byłem zaskoczony : bo i pogoda nie taka , bo nie czas .... chociaż : najwcześniej zbierałem rójkę 29 kwietnia - więc wszystko przede mną i mus mieć ją (rodzinę ) na oku .... . Pozdrawiam PF 1 Cytuj
irkor Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 (edytowane) Godzinę temu, PiotrekF napisał: ........... Ta rodzina obsiada 14 ramek WZ na czarno (16 ramek obecnie w ulu - ul leciwy, poteściowy, mieści 18 ramek). Posiada jeszcze ramki z zimowym pokarmem pół na pół z miodem . Sam byłem zaskoczony : bo i pogoda nie taka , bo nie czas .... chociaż : najwcześniej zbierałem rójkę 29 kwietnia .................. Ja też chcę mieć takie pszczoły co roją się w kwietniu. Przygotuj mi odkład. Edytowane 2 Maja 2021 przez irkor Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Maja 2021 Opublikowano 2 Maja 2021 Przy takiej pogodzie za kilka dni 90% rodzin będzie się roić . Dzisiaj było ok. 8 stopni i wiatr . Odczuwalna 2-3 stopnie Napadało przez jeden dzień 30l.wody na m2 . Zero lotów pszczół . Jutro ma być jeszcze zimniej i również deszcz . Pszczoły cały czas się rozwijają, a nie ma pogody na powiększenie kubatury uli . Efekt może być tylko jeden. Oczywiście będą tacy co powiedzą, że ich pszczoły się nie roją . Jak mówią , to mówią ... Ale biologii nie da się oszukać . Po kilku ciepłych dniach i po pierwszych dostawach pyłku do uli matki musiały się rozczerwić . W niektórych była to eksplozja rozwoju . A ciasnota w ulu to pierwszy krok do rójki . Nie dotyczy tych co mają kilka rodzin i zdążyli dodać nadstawki tam gdzie była taka potrzeba . I tych , którym żal było łączyć słabe rodziny obsiadające po 2-3 ramki ! Ci mają dużo czasu i rójkę nie szybko zobaczą ... Szykujcie drabiny , spryskiwacze i rojnice na pierwszy ciepły dzień , który nastanie po tym wielodniowym chłodzie . Przydadzą się . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi