Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Nacek napisał:

Manio, a na tym ostatnim zdjęciu przed samochodem widać łuk drogi, za tym łukiem to przypadkiem nie stoi tabliczka „koniec świata"??

Nie , za łukiem jest tablica EŁK :)  , koniec świata to na Podlasiu. Tam spadło pół metra śniegu więcej. Tyle ,że ja pamiętam jak ule były zasypane razem z daszkami w tym samym miejscu co na zdjęciach. Brakuję więc sporo do prawdziwej , mazurskiej zimy. Ale dobre i to co jest. Tylko mrozu nie ma i nie wiem , czy te co były załatwiły mojego osobistego wroga ślinika z ciepłych krajów.

Droga odgarnięta bo jeżdżą tędy ciężarówki Mostostalu na budowę Viabaltici. Do pasieki jadę slalomem pomiędzy wykopami.

Edytowane przez manio
Opublikowano
4 godziny temu, ikop74 napisał:

PiotrekF mogę zapytać gdzie mieszkasz? Bo mi te okolice przypominaj Dolny Śląsk. Fajną masz pasiekę! :)

?

Ależ oczywiście : mieszkam w Krakowie  , podopieczne zaś mieszkają pod Miechowem 

Czy ja wiem , ot taką sobie , 'odziedziczyłem/śmy'  z nakazem opiekowania się - ule były leciwe (nawet bardzo) , mus było robić (jak hobby to nie wyobrażam sobie by kupować) nowe . Wtedy nawet zaświtało mi by jakoś 'przyozdobić' .... przyozdobiłem . Zaczęła się 'rozrastać' , zaczynaliśmy od trzech uli (gdy Władek-Luzak pytał mnie ile mam uli to jakoś pojąć nie mógł , że półtora ?) i .... i tak sobie do tej pory 'chodzę koło pszczół' (coraz bardziej 'nałogowo')

PF

ps

Manio jeśli to jezioro obok domu to ... to zazdroszczę , tak po prostu zazdroszczę ?

• Lubię 1
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, PiotrekF napisał:

Manio jeśli to jezioro obok domu to ... to zazdroszczę , tak po prostu zazdroszczę ?

Po jednej stronie drogi pasieka i dom , a po drugiej jezioro Selmęt Wielki. Ale nie ma czego zazdrościć.  W zeszłym roku nie tylko się nie kąpałem , ale nad brzegiem byłem tylko raz : pomagałem sąsiadowi wyciągnąć łódkę z wody. Nigdy nie ma czasu na wszystko , a u nas gdzie nie rzucisz kamieniem to do jeziora wpadnie. Pomost mojego szwagra , ale mam prawo nieograniczonego korzystania  :)  tyle ,że też chyba nie stanąłem na nim w zeszłym roku. Aż sam się sobie dziwię , muszę zrobić noworoczne postanowienia i ustalić grafik korzystania z tych wszystkich cudów , których zazdroszczą tylko ci co ich nie mają na co dzień . Jak to w życiu ,,, Ja Ci zazdroszczę gór. Nie byłem już drugi sezon i chyba już się nie zbiorę .  

Opublikowano
26 minut temu, manio napisał:

/.../ Pomost mojego szwagra , ale mam prawo nieograniczonego korzystania  :)  tyle ,że też chyba nie stanąłem na nim w zeszłym roku. /.../? Jak to w życiu ,,, Ja Ci zazdroszczę gór. Nie byłem już drugi sezon i chyba już się nie zbiorę .  

?

Mam ci i ja pomost  i ... i też możesz nieograniczenie z niego korzystać :)

i taki widoczek  ,  może ukoi jakoś (lub bardziej 'pobudzi') twój 'brak':  Kornuty 

PF

A to Babia Góra z mojego okna 

PF

Opublikowano
9 godzin temu, piotrpodhale napisał:

Troszkę w lewo i byłoby mnie widać, a troszkę w prawo byłoby widać Iwonę. Ech mała ta Polska.

A jeszcze bardziej w lewo Joannę
Władek został od strony podwórka  .

• Haha 1
Opublikowano

?

No tak , naprawiam swoje zaniedbanie Bohdanie  

te wspominkowe udało mi się odzyskać z michałowskiej galerii :

zachodzące sprawiło ; urośliśmy

na Twe miasto spoglądaliśmy

po oprowadzałeś po ...

PF

Opublikowano
19 godzin temu, Bohtyn napisał:

A ja gdzie ?????

Jeszcze bardziej na lewo

Tuż obok Włości Malona

• Lubię 2
Opublikowano
11 godzin temu, PiotrekF napisał:

wspominkowe

Tu inne wspominkowe .
Grzegorz 6cichy , Władek Luzak123 z Żoną , Krzysiek Jurnee i oczywiście PiotrekF
zdjęcie0249 (2).jpg

• Lubię 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Odwiedziłem podopieczne

Polatały nieco

To nie roztopy a bobry tak ....

PF

• Lubię 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

W sumie (teraz) to tak ...

.... zakupy dla tych co na kwarantannie wykonane i podane ,

... specjalnie nic takiego do 'roboty' nie mam bo obostrzenia

... tęskno już za 'sezonem' 

... a i śniegiem sypnęło i -3....

... przeglądam z poprzedniego sezonu foto  i .... i takie oto wybrałem ... dla Was 

... i żeby nie  że w tym samym 'kierunku' 

?

PF

• Lubię 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nic nie 'wyszło' z dzisiejszych planów. Za zimno, 6 st, by choć pobieżnie zajrzeć ....

Tylko 'moczymordy marcowe'  sobie .... w bobrowych rozlewiskach :

PF

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Około tydzień wstecz zgubiło się matulę i teraz bida.

Następne pszczoły z tej wygryzionej będą dopiero na dzień dziecka, jak dożyją.

Opublikowano
Godzinę temu, Bohtyn napisał:

A pewnie nie miała GPS -a i się zgubiła ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Bohtyn napisał:

Eeee tam ..... 

.... matula nadal spaceruje po ramkach (została nawet 'zaznaczona' )  .... pewnie rojenie im się ... roi?

PF

Opublikowano

To ciekawe ???. 

Gdyby było widać całą ramkę, to diagnoza była by lepiej. Roić, teraz to z głodu. ?

• Smutny 1
Opublikowano
28 minut temu, Bohtyn napisał:

To ciekawe ???. 

Gdyby było widać całą ramkę, to diagnoza była by lepiej. Roić, teraz to z głodu. ?

Bohdanie!

Ta rodzina obsiada 14 ramek WZ na czarno (16 ramek obecnie w ulu - ul leciwy, poteściowy, mieści 18 ramek). Posiada jeszcze ramki z zimowym pokarmem pół na pół z miodem . Sam byłem zaskoczony : bo i pogoda nie taka , bo nie czas .... chociaż : najwcześniej zbierałem rójkę 29 kwietnia - więc wszystko przede mną i mus mieć ją (rodzinę ) na oku .... .

Pozdrawiam PF

• Lubię 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiotrekF napisał:

........... Ta rodzina obsiada 14 ramek WZ na czarno (16 ramek obecnie w ulu - ul leciwy, poteściowy, mieści 18 ramek). Posiada jeszcze ramki z zimowym pokarmem pół na pół z miodem . Sam byłem zaskoczony : bo i pogoda nie taka , bo nie czas .... chociaż : najwcześniej zbierałem rójkę 29 kwietnia ..................

Ja też chcę mieć takie pszczoły co roją się w kwietniu.

Przygotuj mi odkład.

Edytowane przez irkor
Opublikowano

Przy takiej pogodzie za kilka dni 90% rodzin będzie się roić .
Dzisiaj było ok. 8 stopni i wiatr . Odczuwalna 2-3 stopnie
Napadało przez jeden dzień  30l.wody na m2 .
Zero lotów pszczół .
Jutro ma być jeszcze zimniej i również deszcz .
Pszczoły cały czas się rozwijają, a nie ma pogody na powiększenie kubatury uli .
Efekt może być tylko jeden.
Oczywiście będą tacy co powiedzą, że ich pszczoły się nie roją .  Jak mówią , to mówią ...
Ale biologii nie da się oszukać .
Po kilku ciepłych dniach i po pierwszych dostawach pyłku do uli matki musiały się rozczerwić .
W niektórych była to eksplozja rozwoju .
A ciasnota w ulu to pierwszy krok do rójki .
Nie dotyczy tych co mają kilka rodzin i zdążyli dodać nadstawki tam gdzie była taka potrzeba .
I tych , którym żal było łączyć słabe rodziny obsiadające po 2-3 ramki !
Ci mają dużo czasu i rójkę nie szybko zobaczą ...

Szykujcie drabiny , spryskiwacze i rojnice na pierwszy ciepły dzień , który nastanie po tym wielodniowym chłodzie .
Przydadzą się .

• Lubię 1