Tajden Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadek11 Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek33 Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Fermentuje .....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 45 minut temu, Tajden napisał: Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Ja w tym roku rzepakowy tak przepychałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Przepuszczanie miodu przez gęsta sita powoduje jego napowietrzenie. Stąd piana. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tajden Opublikowano 15 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Miód ma normalny kolor miodu lipowego, czyli trochę ciemny. A na wierzchu, gruba biała piana, ale bez pęcherzyków.... I łatwo ta pianą się ściąga. No, może trochę małych pęcherzyków jest. Posmaku fermentacji nie ma... A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Edytowane 15 Września 2020 przez Tajden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekF Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Krzyżak podał przyczynę ..... .... a 'swoją drogą' stanowczo za wcześnie na fermentację .... PF ps zbierz łyżką (lub czymś podobnym) ową "pianę" wraz z innymi 'zanieczyszczeniami , które 'wypłyną' i ..... i już ... i będzie OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beeman Opublikowano 16 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2020 15 hours ago, Tajden said: A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Mysle ze sa to drobinki wosku. Mam to samo za kazdym razem. A moze to poprostu piana. Odstoi jeden dzien i do zebrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baru Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Postaw miód w ciepłym miejscu to się Ci lepiej sklaruje. Piana występuje rożnie ,najlepiej zbierz z warstewką miodu . Niby nie powoduje psucia się miodu ale będziesz miał białe wykwity w słoikach ,dla Ciebie to pikuś . Klientowi trzeba tłumaczy że ,miód jest "żywy" i ma prawo tak się zachować , to tak krótko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.