Tajden Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Quote
Tadek11 Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Quote
Krzychu Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 45 minut temu, Tajden napisał: Witam serdecznie Forumowiczów... Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku. I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu. I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu. Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste. I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany. A moje pytanie brzmi: co to za piana? Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy Ja w tym roku rzepakowy tak przepychałem Quote
Krzyżak Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Przepuszczanie miodu przez gęsta sita powoduje jego napowietrzenie. Stąd piana. 3 Quote
Tajden Posted September 15, 2020 Author Posted September 15, 2020 (edited) 3 godziny temu, Tadek11 napisał: Jak byś dodał jakieś zdjęcie to by było nam łatwiej to ocenić. ? Miód ma normalny kolor miodu lipowego, czyli trochę ciemny. A na wierzchu, gruba biała piana, ale bez pęcherzyków.... I łatwo ta pianą się ściąga. No, może trochę małych pęcherzyków jest. Posmaku fermentacji nie ma... A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Edited September 15, 2020 by Tajden Quote
PiotrekF Posted September 15, 2020 Posted September 15, 2020 Krzyżak podał przyczynę ..... .... a 'swoją drogą' stanowczo za wcześnie na fermentację .... PF ps zbierz łyżką (lub czymś podobnym) ową "pianę" wraz z innymi 'zanieczyszczeniami , które 'wypłyną' i ..... i już ... i będzie OK? Quote
Beeman Posted September 16, 2020 Posted September 16, 2020 15 hours ago, Tajden said: A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany. Mysle ze sa to drobinki wosku. Mam to samo za kazdym razem. A moze to poprostu piana. Odstoi jeden dzien i do zebrania. Quote
baru Posted September 17, 2020 Posted September 17, 2020 Postaw miód w ciepłym miejscu to się Ci lepiej sklaruje. Piana występuje rożnie ,najlepiej zbierz z warstewką miodu . Niby nie powoduje psucia się miodu ale będziesz miał białe wykwity w słoikach ,dla Ciebie to pikuś . Klientowi trzeba tłumaczy że ,miód jest "żywy" i ma prawo tak się zachować , to tak krótko . Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.