Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Tajden

Spienianie się miodu.

Recommended Posts

Witam serdecznie Forumowiczów...

Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku.

I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu.

I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu.

Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste.

I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany.

A moje pytanie brzmi: co to za piana?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Tajden napisał:

Witam serdecznie Forumowiczów...

Bardzo późno karmiłem pszczoły w tym roku.

I kilka dni temu, zabierałem pszczołom "ostsatnie porcje" miodu.

I w jednym wiaderku miód był na tyle gęsty, że musiałem go przepychać plastikowaą packą przez sita, po odwirowaniu.

Stosuję zawsze dwa sita równocześnie. Na wierzchu sito rzadsze, piod spodem gęste.

I musiałem przepychać packą i przez jedno, i przez drugie sito. Ale przeszło. Rano patrzę, a na miodzie gruba warstwa piany.

A moje pytanie brzmi: co to za piana?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie...Jerzy

Ja w tym roku rzepakowy tak przepychałem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Tadek11 napisał:

Jak byś dodał jakieś zdjęcie to  by było nam łatwiej to ocenić. 😊

Miód ma normalny kolor miodu lipowego, czyli trochę ciemny. A na wierzchu, gruba biała piana, ale bez pęcherzyków....

I łatwo ta pianą się ściąga. No, może trochę małych pęcherzyków jest. Posmaku fermentacji nie ma...

A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany.

Edited by Tajden

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krzyżak podał przyczynę ..... 

.... a 'swoją drogą' stanowczo za wcześnie na fermentację ....

 

PF

ps 

 zbierz łyżką (lub czymś podobnym) ową "pianę" wraz z innymi 'zanieczyszczeniami , które 'wypłyną' i ..... i już ... i będzie  OK😉

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Tajden said:

A piana ma dokładnie konsystencję bitej śmietany.

Mysle ze sa to drobinki wosku. Mam to samo za kazdym razem. A moze to poprostu piana. Odstoi jeden dzien i do zebrania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postaw miód w ciepłym miejscu to się Ci lepiej sklaruje.

Piana występuje rożnie ,najlepiej zbierz z warstewką miodu .

Niby nie powoduje psucia się miodu ale będziesz miał białe wykwity w słoikach ,dla Ciebie to pikuś  ;) .

Klientowi trzeba tłumaczy że ,miód jest "żywy" i ma prawo tak się zachować , to tak krótko .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.