Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
35 minut temu, Robi_Robson napisał:

Latek nie ubywa tylko przybywa .
Waga korpusów zaczyna mieć znaczenie .
Dlatego najcięższe drewniane zaczynam wyprzedawać .

I właśnie o to chodzi młodzi silni nie rozumieją , a może nie chcą zrozumieć ,  jakie znaczenie ogrywa waga przy obsłudze kilkudziesięciu już rodzin  , ile to  u nas na forum było kontrowersji  w sprawie , że tylko decha i nic więcej ile to nam suszyli głowy tymi dechami . 

Ale i oni będą mieli z czasem więcej lat a zdrowie ma się jedno i kręgosłup jeden.

• Lubię 1
Opublikowano
43 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Waga korpusów zaczyna mieć znaczenie

różnica wagi pustego styrodura i pustego z jednej deski nieistotna i niezauważalna nawet na moje dziadowskie plecy. To ramki z miodem biją w kręgosłup .

Opublikowano
43 minuty temu, Robi_Robson napisał:

Latek nie ubywa tylko przybywa .
Waga korpusów zaczyna mieć znaczenie 

A ja jak ? im starszy tym mocniejszy?

• Haha 2
Opublikowano
Godzinę temu, Robi_Robson napisał:

Później jeszcze podziurawił kolejny styropian od łysonia .
Doprowadzi mnie do bankructwa . . .

I to jest jeden z wielu powodów, dlaczego ule styropianowe mi się nie podobają.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, michal79 napisał:

Wow, skąd te rewelacje? Przecież i przy 10 stopniach już nie powinno być kłębu zimowego... 

W kłębie zimowym, temperatura w prawidłowej zimowli, powinna oscylować wokół 20 C w centrum kłębu.

Masz rację przy 10 stopniach nici z tej rodziny.

Edytowane przez Sangbleu
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Nacek napisał:

A u mnie dziś w cieniu +7 i zaczynają się obloty. Pierwsze startują w ulach z pojedynczej deski,  zwróconych wylotkami do słońca.

W tej chwili u mnie +5 i pszczół nie widzę ale z dwóch uli które mam koło domu musiały dziś latać bo śnieg na podwórku w żółte plamy. Gdzieniegdzie pszczoła skrzepła leży. Silniejsza rodzina widzę, że wyniosła na wylotek część osypu. Jutro wpadnę na pasiekę i pootwieram kratki na wylotkach bo w tygodniu prognozy dopuszczają tam +12.

Edytowane przez gajowy
Opublikowano
6 godzin temu, manio napisał:

różnica wagi pustego styrodura i pustego z jednej deski nieistotna i niezauważalna nawet na moje dziadowskie plecy. To ramki z miodem biją w kręgosłup .

Ziarnko do ziarnka...

5 godzin temu, gajowy napisał:

W tej chwili u mnie +5 i pszczół nie widzę ale z dwóch uli które mam koło domu musiały dziś latać bo śnieg na podwórku w żółte plamy.

U mnie pojedyncze wylatywały przy minus 2 . A sikory tylko na to czekały .
I chyba to one je wywabiały !?
Dziś +4 i sikorek w pasiece tyle co uli . A może i więcej ...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 16.02.2021 o 13:52, michal79 napisał:

Zatkałem prawie cały wylotek. Co do ramek, to było widać przez dziurę, że żadna nie została poruszona (beleczka boczna pękła od pazura, ale się nie przemieściła). Rozważałem założenie między powałkę a górę kłębu pierścienia dystansowego i położenie ramki w poprzek na beleczkach. Ale w końcu tego nie zrobiłem. Zobaczymy czy dobra, czy zła decyzja, już niedługo... 

Tak pisałem 12 dni temu. 

A tak było 3 dni temu. 

Nie zrobiłem nic, pszczoły przeszły, trzy dni mrozów przetrwały, żyją. Nawet pomimo tego, że kuna potem jeszcze raz wyrwała zaślepkę.

I teraz mam pewną poszlakę, dlaczego dwie rodziny kuna zaatakowała, wydrapała górny wylotek tak samo, a tylko jedna żyje. 

Ta co przeżyła, dostała ok. 16l syropu, trochę 1:1, trochę 3:2, w czasie zakarmiania miała już zimowy układ gniazda. 

Ta co padła, dostała 38l syropu, też z różnym składem, ale w czasie podawania syropu na gnieździe była półnadstawka, którą 13 września odebrałem (ziołomiód). Oczywiście sprawdziłem, że w gnieździe też są ciężkie skrajne ramki. Ale przy współdziałaniu kuny zapas ten się ograniczył o połowę. I nie starczyło.

RisBRVo.png

Edytowane przez michal79