piotrpodhale Posted February 14, 2021 Posted February 14, 2021 Poszukuję takiej gęstej siatki nadającej się na szuflady do suszarki do pyłku. Może ktoś to przerabiał i kupował i ma jakieś namiary. PK Quote
lalux5 Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Składy GS , niektóre mają w ofercie siatki wszelakiego typu na metry . Mają też nylonowe siatki . Dawniej kupowano na sita .Choć już kończą z tym asortymentem. Jeżeli nie możesz trafić na ten asortyment w Nowym Targu ,bo tak przypuszczam , ze jesteś z tych stron, to chyba najlepsze wyjście allegro , są dostępne ocynkowe , nierdzewne , wszelaki rozmiar oczek. 1 Quote
Robi_Robson Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 9 godzin temu, piotrpodhale napisał: Poszukuję takiej gęstej siatki nadającej się na szuflady do suszarki do pyłku. Może ktoś to przerabiał i kupował i ma jakieś namiary. PK Nylonowe sprzedawane na metry w sklepach ogrodniczych . Oczko w sam raz do pyłku . Nie pruje się i nie rozsuwa tak jak niektóre plecione siatki druciane . W Bartoszycach kupowałem od ręki w podrzędnym centrum ogrodniczym na peryferiach . 1 Quote
piotrpodhale Posted February 15, 2021 Author Posted February 15, 2021 Poszukam w ogrodniczym tych nylonowych tak jak mówicie. Quote
lech Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Osobiście nylonowej siatki bym nie montował do suszarki . Poszukaj z siatki tkanej z drutu nierdzewnego o oczku do 1 mm. Wiem , że jest dużo droższa , ale nie będzie się obwieszała powodując problemy z załadunkiem kaset do suszarki przez co suszarka będzie miał mniejszą ładowność. Nie jest dobra też siatka tkana gęsta o małym oczku z drutu cienkiego bo też się obwiesza. Quote
Xpand Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Przerabiałem temat siatki tkanej przy poławiaczach pyłku i musiałem wszystkie szufladki budować jeszcze raz, bo zawsze gdzieś się pojedyncze włókna metalu zaplątały. Siatka jedynie cięto-ciągniona. Quote
Beeman Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Ja mam siatke okienna i jestem zadowolony. Quote
Xpand Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Ale moskitiery mają często dodatki włókna szklanego. Quote
Robi_Robson Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Tkaną metalową odradzam. Mam trzeci sezon plastykową ogrodniczą i się sprawdza . Piąty sezon też pewnie wytrzyma . Może i mnie przeżyje ? Jest cały prawie czas w ciemności, a temperatura w suszarce praktycznie nie przekracza 40 stopni . 1 Quote
lech Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 Suszarka moja była wielokrotnie modernizowana i rozbudowywana. Najstarsze kasety mają około 35 lat i jeszcze długo posłużą. Raz tyko dokupując siatkę sprzedający wysłał mi inną siatkę jak zamówiłem. Błąd zrobiłem , że jej nie odesłałem bo była zbyt drobna z cienkiego drutu i teraz te kasety mi się obwieszają i w tych kasetach pyłek nie schnie jak w pozostałych . Jeszcze raz chcę podkreślić , że tkana z drutu nierdzewnego jest wielokrotnie droższa , ale myślę , że warto zainwestować te pieniądze. 1 Quote
Beeman Posted February 15, 2021 Posted February 15, 2021 2 hours ago, Xpand said: Ale moskitiery mają często dodatki włókna szklanego. Masz racje sa robione z włókna szklanego ale sa pokryte czyms co je chroni. I ta powloka jest dosc twarda. Oczywiscie nie polecam np. jako polawiacz do propolisu bo klej wiazacy włókna robi je kruche. Moje ramki w suszarce sa malych gabarytow. Quote
lalux5 Posted February 16, 2021 Posted February 16, 2021 14 godzin temu, lech napisał: Jeszcze raz chcę podkreślić , że tkana z drutu nierdzewnego jest wielokrotnie droższa , ale myślę , że warto zainwestować te pieniądze. Całkowita zgoda , drut jest masywny , po docięciu wzdłuż tego samego drutu nic się nie snuje ,odplata , , zawsze można zabezpieczyć bok listewką lub płaskowniczkiem , nie ma prawa ( nie powinno) się obwieszać . Jeżeli siatka z drutu nierdzewnego obwiśnie to nylonowa ma prawo się oberwać .Przy jednej i drugiej siatce można wkomponować podpory poprzeczne-listewki . Za plastikiem przemawia cena i dostępność , nierdzewka to raczej allegro. Quote
piotrpodhale Posted February 16, 2021 Author Posted February 16, 2021 W ogrodniczym u nas akurat z takim małym oczkiem nylonowych niema. Na allegro wypatrzyłem takie solidne https://allegro.pl/oferta/siatka-nierdzewna-tkana-0-35x0-35-0-25-0-5m2-10175180788 Quote
Robi_Robson Posted February 16, 2021 Posted February 16, 2021 Jest chyba ze 40x droższa od plastykowej . Ale kto bogatemu zabroni . Ile Ci tego potrzeba ? Quote
lech Posted February 16, 2021 Posted February 16, 2021 2 godziny temu, Robi_Robson napisał: Jest chyba ze 40x droższa od plastykowej . Ale kto bogatemu zabroni . Ile Ci tego potrzeba ? W wypadku sprzedaży pyłku kwiatowego z przeznaczeniem do spożycia przez ludzi należy pamiętać o dopuszczeniu materiałów biorących udział w produkcji do kontaktu z artykułami spożywczymi. Jest to ważne bo tylko jakością możemy konkurować z sieciami handlowymi. 2 Quote
piotrpodhale Posted February 16, 2021 Author Posted February 16, 2021 Sprawa zakończona kupuję tę z Allegro. Niech będzie nierdzewka planuję oprócz pyłku suszyć owoce ze swojego sadu, bo dużo się tego marnuje. 1 Quote
vincent vega Posted February 16, 2021 Posted February 16, 2021 Miodarka z nierdzewki z atestem, stół z nierdzewki, odstojnik z nierdzewki, pracownia z nierdzewki, woda z badaniem, pszczelarz z dokumentami na nosicielstwo a siatka do suszarki z plastiku niewiadomego składu bez atestów??? Zaiste, dziwna jest taka muzyka... Quote
Tadek11 Posted February 17, 2021 Posted February 17, 2021 12 godzin temu, vincent vega napisał: Zaiste, dziwna jest taka muzyka... Ta "muzyka" już nie panuje nad niczym może trzeba nową napisać ale z głową a nie na zakazach i strachu ? 2 Quote
Recommended Posts