zdzich123 Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Jeśli miałeś prawdziwy oblot to raczej wybacz , ale już za póżno , mają to zapisane .Nawet jak zamkniesz wylotki na kilka dni ,po uwolnieniu mogą się uwiązać w pobliżu starego miejsca , a co jeśli będą chciały wyjść gdy zamkniesz .Raczej nikt nie da 100 % gwarancji , że pogoda zmusi je do spokojnego siedzenia w ulu . Cytuj
Beeman Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 4 hours ago, zdzich123 said: ale już za póżno Za pozno na co? Nie ma takiego dnia w roku aby nie byl dobry na przeprowadzke. Nawet jak troche oslabi jakis ul to inny na tym skorzysta. Ale straty są generalnie niezauważalne. Przestawiaj smialo bo wygoda i porządek musi być w pasiece. Podstawa sukcesu to na starym miejscu nic nie zostawiac. Zabrac stojaki i co tylko mozliwe. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 16 godzin temu, zdzich123 napisał: Jeśli miałeś prawdziwy oblot to raczej wybacz , ale już za póżno , mają to zapisane .Nawet jak zamkniesz wylotki na kilka dni ,po uwolnieniu mogą się uwiązać w pobliżu starego miejsca , a co jeśli będą chciały wyjść gdy zamkniesz .Raczej nikt nie da 100 % gwarancji , że pogoda zmusi je do spokojnego siedzenia w ulu . Co innego literatura, co innego opinie... Kiedy zatem przenosić? Skoro w zimę gdy mamy temperaturę w okolicach 0 st C nie jest zalecane przenoszenie ze względu na to, że pszczoły uwiązane w kłębie gdy spadną na dennicę to już nie mają szans na powrót do kłębu - kiedy to zrobić skoro czekam w takim wypadku na temperaturę, która pokrywa się z oblotem? Cytuj
michal79 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 21 minut temu, Krzychu napisał: Co innego literatura, co innego opinie... Kiedy zatem przenosić? Skoro w zimę gdy mamy temperaturę w okolicach 0 st C nie jest zalecane przenoszenie ze względu na to, że pszczoły uwiązane w kłębie gdy spadną na dennicę to już nie mają szans na powrót do kłębu - kiedy to zrobić skoro czekam w takim wypadku na temperaturę, która pokrywa się z oblotem? Krzysiek, a o ile metrów chcesz przestawić te ule? Zrób może tak: przenieś i zatkaj na 3 dni wylotki wszystkich uli za wyjątkiem środkowego albo jeszcze lepiej za wyjątkiem dwóch skrajnych i jednego środkowego. Cytuj
Krzychu Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 1 godzinę temu, michal79 napisał: Krzysiek, a o ile metrów chcesz przestawić te ule? Zrób może tak: przenieś i zatkaj na 3 dni wylotki wszystkich uli za wyjątkiem środkowego albo jeszcze lepiej za wyjątkiem dwóch skrajnych i jednego środkowego. z 20 m. Zatkam tak nawet na dłużej, a i tak nie spodziewam się po prognozie pogody, że będą chciały polatać sobie Cytuj
manio Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 17 minut temu, Krzychu napisał: z 20 m. Zatkam tak nawet na dłużej, a i tak nie spodziewam się po prognozie pogody, że będą chciały polatać sobie to nie ma znaczenia. Już się obleciały i znają lokalizację uli . Wylecą i wzmocnią inne rodziny , teraz każda pszczoła jest chętnie przyjmowana. 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 3 godziny temu, manio napisał: Wylecą i wzmocnią inne rodziny , teraz każda pszczoła jest chętnie przyjmowana. Albo wylecą i zdezorientowane przycupną gdzieś i skrzepną z zimna . Po oblocie i tak wiele pszczół siedziało przez kilka dni na deskach , płotach , drzewach ... Tam gdzie przysiadły tam już zostały . A jak jeszcze przestawić im chałupę ... ? Ja bym się już teraz wstrzymał z przestawianiem na tym samym pasieczysku . 2 Cytuj
Krzychu Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) W dniu 1.03.2021 o 19:36, Robi_Robson napisał: Albo wylecą i zdezorientowane przycupną gdzieś i skrzepną z zimna . Po oblocie i tak wiele pszczół siedziało przez kilka dni na deskach , płotach , drzewach ... Tam gdzie przysiadły tam już zostały . A jak jeszcze przestawić im chałupę ... ? Ja bym się już teraz wstrzymał z przestawianiem na tym samym pasieczysku . Temat poruszałem już w temacie prawo posiadania pasieki oraz ogrodzenia pasieki. Chodzi o to, że zgodnie z umową z sąsiadem musiałem to zrobić bo np nikt z was nie będąc pszczelarzem nie chciałby sadzić/kopać ręcznie ziemniaków w odległości 1-2 m od rzędu 10 uli... W dodatku doszedł fakt ponownego tyczenia dzialki bo może się okazać, że ule stały na jego a 60 lat temu ogradzali tak jak chcieli. 9 z 13 rodzin przestawiłem o 5 m, 2 o 1 m i 2 ostatnie o 20 m. Nic nie zostawiłem na starym miejscu. Lotna pogoda dla pszczół może być u mnie dopiero za miesiąc nawet Słyszał ktoś z was o syndromie przewróconego drzewa? Edytowane 4 Marca 2021 przez Krzychu 1 Cytuj
Turqs Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 Godzinę temu, Krzychu napisał: Słyszał ktoś z was o syndromie przewróconego drzewa? Tak słyszałem. Gałęzie na ule plewy czy wióry w wylot. Raczej bliżej temu do szamańskich metod niż do prawdy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi