Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli miałeś prawdziwy oblot to raczej wybacz , ale już za póżno , mają to zapisane .Nawet jak zamkniesz wylotki na kilka dni ,po uwolnieniu mogą się uwiązać w pobliżu starego miejsca , a co jeśli będą chciały wyjść gdy zamkniesz .Raczej nikt nie da 100 % gwarancji , że pogoda zmusi je do  spokojnego  siedzenia w ulu .

Opublikowano
4 hours ago, zdzich123 said:

ale już za póżno

Za pozno na co? Nie ma takiego dnia w roku aby nie byl dobry na przeprowadzke.  Nawet jak troche oslabi jakis ul to inny na tym skorzysta. Ale straty są generalnie niezauważalne.  Przestawiaj smialo bo wygoda i porządek musi być w pasiece.  Podstawa sukcesu to na starym miejscu nic nie zostawiac. Zabrac stojaki i co tylko mozliwe. 

• Lubię 1
Opublikowano
16 godzin temu, zdzich123 napisał:

Jeśli miałeś prawdziwy oblot to raczej wybacz , ale już za póżno , mają to zapisane .Nawet jak zamkniesz wylotki na kilka dni ,po uwolnieniu mogą się uwiązać w pobliżu starego miejsca , a co jeśli będą chciały wyjść gdy zamkniesz .Raczej nikt nie da 100 % gwarancji , że pogoda zmusi je do  spokojnego  siedzenia w ulu .

Co innego literatura, co innego opinie... Kiedy zatem przenosić? Skoro w zimę gdy mamy temperaturę w okolicach 0 st C nie jest zalecane przenoszenie ze względu na to, że pszczoły uwiązane w kłębie gdy spadną na dennicę to już nie mają szans na powrót do kłębu - kiedy to zrobić skoro czekam w takim wypadku na temperaturę, która pokrywa się z oblotem? 

Opublikowano
21 minut temu, Krzychu napisał:

Co innego literatura, co innego opinie... Kiedy zatem przenosić? Skoro w zimę gdy mamy temperaturę w okolicach 0 st C nie jest zalecane przenoszenie ze względu na to, że pszczoły uwiązane w kłębie gdy spadną na dennicę to już nie mają szans na powrót do kłębu - kiedy to zrobić skoro czekam w takim wypadku na temperaturę, która pokrywa się z oblotem? 

Krzysiek, a o ile metrów chcesz przestawić te ule? 

Zrób może tak: przenieś i zatkaj na 3 dni wylotki wszystkich uli za wyjątkiem środkowego albo jeszcze lepiej za wyjątkiem dwóch skrajnych i jednego środkowego. 

Opublikowano
1 godzinę temu, michal79 napisał:

Krzysiek, a o ile metrów chcesz przestawić te ule? 

Zrób może tak: przenieś i zatkaj na 3 dni wylotki wszystkich uli za wyjątkiem środkowego albo jeszcze lepiej za wyjątkiem dwóch skrajnych i jednego środkowego. 

z 20 m. 

Zatkam tak nawet na dłużej, a i tak nie spodziewam się po prognozie pogody, że będą chciały polatać sobie 

Opublikowano
17 minut temu, Krzychu napisał:

z 20 m. 

Zatkam tak nawet na dłużej, a i tak nie spodziewam się po prognozie pogody, że będą chciały polatać sobie 

to nie ma znaczenia. Już się obleciały i znają lokalizację uli . Wylecą i wzmocnią inne rodziny , teraz każda pszczoła jest chętnie przyjmowana.

• Lubię 1
Opublikowano
3 godziny temu, manio napisał:

Wylecą i wzmocnią inne rodziny , teraz każda pszczoła jest chętnie przyjmowana.

Albo wylecą i zdezorientowane przycupną gdzieś i skrzepną z zimna .
Po oblocie i tak wiele pszczół siedziało przez kilka dni na deskach , płotach , drzewach ...
Tam gdzie przysiadły tam już zostały .
A jak jeszcze przestawić im chałupę ... ?
Ja bym się już teraz wstrzymał z przestawianiem na tym samym pasieczysku .

• Lubię 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.03.2021 o 19:36, Robi_Robson napisał:

Albo wylecą i zdezorientowane przycupną gdzieś i skrzepną z zimna .
Po oblocie i tak wiele pszczół siedziało przez kilka dni na deskach , płotach , drzewach ...
Tam gdzie przysiadły tam już zostały .
A jak jeszcze przestawić im chałupę ... ?
Ja bym się już teraz wstrzymał z przestawianiem na tym samym pasieczysku .

Temat poruszałem już w temacie prawo posiadania pasieki oraz ogrodzenia pasieki. Chodzi o to, że zgodnie z umową z sąsiadem musiałem to zrobić bo np nikt z was nie będąc pszczelarzem nie chciałby sadzić/kopać ręcznie ziemniaków w odległości 1-2 m od rzędu 10 uli... W dodatku doszedł fakt ponownego tyczenia dzialki bo może się okazać, że ule stały na jego a 60 lat temu ogradzali tak jak chcieli. 

9 z 13 rodzin przestawiłem o 5 m, 2 o 1 m i 2 ostatnie o 20 m. Nic nie zostawiłem na starym miejscu. Lotna pogoda dla pszczół może być u mnie dopiero za miesiąc nawet 

Słyszał ktoś z was o syndromie przewróconego drzewa? 

Edytowane przez Krzychu
  • Lubię 1
Opublikowano
Godzinę temu, Krzychu napisał:

Słyszał ktoś z was o syndromie przewróconego drzewa? 

Tak słyszałem. Gałęzie na ule plewy czy wióry w wylot. 
Raczej bliżej temu do szamańskich metod niż do prawdy.