milczew Posted August 22, 2015 Posted August 22, 2015 Jestem bardzo początkującym kandydatem na pszczelarza, mam1 ul. Na dzień dzisiejszy podałem od 13 sierpnia --5 razy ( co dwa dni) syrop z cukru 1:1; (5 kg cukry) Moje pytanie: czy moge teraz zastosowac invert? Czy można jednocześnie podawać cukier i inwert w okresie dokarmiania? Quote
MikołajWitwicki Posted August 22, 2015 Posted August 22, 2015 Daj im jeszcze 5-7 kg cukru ale w proporcji 3kg na 2 L a inwert połóż nad gniazdo późną jesienią by miały rezerwę gdy będą się przemieszczały z 1 na 2 stronę ula. Quote
daro Posted August 22, 2015 Posted August 22, 2015 Raczej bym nie mieszał , chyba że inwert enzymatyczny . Quote
Guest Imker Posted August 22, 2015 Posted August 22, 2015 jaki ten inwert buraczany czy pszeniczny... bo z pszenicznym niby lubi skrystalziować... sam będe połowe rodzin ładował inwertem z oriona... różne są zdania... jedni chwalą inni ganią czas pokaże Quote
milczew Posted August 22, 2015 Author Posted August 22, 2015 Jestem bardzo początkującym kandydatem na pszczelarza, mam1 ul. Na dzień dzisiejszy podałem od 13 sierpnia --5 razy ( co dwa dni) syrop z cukru 1:1; (5 kg cukry) Moje pytanie: czy moge teraz zastosowac invert? Czy można jednocześnie podawać cukier i inwert w okresie dokarmiania? spotkałem się z opinią ze jak dokarmiałem cukrem, to nie można już przejśc na inwert. Chyba że powyciągam ramki z cukrem i dam czyste. Quote
dudi Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Panowie wszystko co jest dostępne w sprzedaży w postaci gotowych pasz do zakarmiania potocznie nazywane jest inwertami. Jednak nie wszystko jest inwertem. Jak napisał Artur - buraczany czy pszeniczny? Pszeniczny to inwert natomiast buraczany to gotowy syrop na bazie cukru. Żaden producent inwertów nie zaleca mieszania z cukrem czy wodą. Nie wiem czy to ma jakis wpływ, czy tylko tak żeby kupować inwert. No ale papier wszystko przyjmie. Daj kolego jeszcze trochę cukru i będzie git. Jeszcze mała uwaga co do karmienia. Nie wiem jak pozostali ale ja nigdy nie kupuje cukru do zakarmiania czy karmienia z jednego źródła. Kupuje po ileś tam zgrzewek z różnych miejsc. Zmniejsza to ryzyko że trafi się jakaś "mniej sodka" partia i będzie kłopot. Po wymieszaniu tego wszystkiego jak nawet trafię na ileś tam kg gorszego cukru to i tak sie to wymiesza z innymi i raczej problemu być nie powinno. Quote
Tadek11 Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Tak jak Koledzy powyżej piszą lepiej nie mieszać , bo nasi sprzedawcy sprowadzają różne inwerty nieraz i takie zbożowe które nie nadają się dla pszczół bo krystalizują w ramkach pod wpływem niskich temperatur albo ich mieszanina z syropem cukrowym. Puki co cukier jest tańszy od inwertu to trzeba go śmiało dalej stosować lub inwert wyprodukowany na bazie cukru , ten polecam i sam go stosuję i przyznam się nawet mieszam z cukrem jak zajdzie taka konieczność. Pozdrawiam Tadek Quote
Guest Imker Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 to jakie jest prawdopodobieństwo skrystalizowania jeśli pobudzałem matkę cukrem a teraz zacznę podawać inwert? Quote
Guest Imker Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 dziękuję na taką odp właśnie liczyłem ps proszę mnie wpisać do zeszytu na odkłady na 2016 Quote
Guest Imker Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 to wezmę je w leasing oddam w 2017 po rzepaku z powodu niewypłacalności Quote
ArCzi Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Jakie macie opinie o cukrze firmy Diamant ? Quote
Guest Imker Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 chyba jeden z lepszych cukrów jak i nie najlepszy Quote
mariopalmeral Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Jestem bardzo początkującym kandydatem na pszczelarza, mam1 ul. Na dzień dzisiejszy podałem od 13 sierpnia --5 razy ( co dwa dni) syrop z cukru 1:1; (5 kg cukry) Moje pytanie: czy moge teraz zastosowac invert? Czy można jednocześnie podawać cukier i inwert w okresie dokarmiania? Ja jade na cukrze bez inwertu i daję radę ale wybór należy do ciebie widzisz co Twoje pszczoły potrafią wedłóg tego podajesz .Podstawa to obserwacja rodziny chłopcy na forum niestety nie wiedzą jak wygląda twoja rodzina dlatego piszą co wiedzą a Ty sam musisz widzieć co laskom potrzeba. Quote
daro Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 To nie tak z tymi syropami. Są dostępne 2 rodzaje - ze zboża powstające ze skrobi zbożowej pod wpływem działania kwasów i z cukru powstałe na wskutek działania enzymu - inwertzazy . W pierwszym oprócz fruktozy i glukozy jest parę niestrawnych cukrów przez pszczoły. W drugim fruktoza , glukoza i sacharoza w róznych proporcjach najlepiej aby było jak najwięcej fruktozy która najsłabiej się krystalizuje. Po tym drugim nie było krystalizacji po zmieszaniu z cukrem , po pierwszym ( u mnie) tak. Ja cukrownik bo po kopiejkę i Car się schyli a po rubla nawet przyklęknie. Więc ja na kolanach ,, cukruję,, Bo kasa nie do pogardzenia. ( dla mnie) Cukier to cukier środek spożywczy dla ludzi . Zawiera 99,8 % sacharozy więc taki , siaki bez różnicy. Tylko cena gra rolę. Quote
Tadek11 Posted August 23, 2015 Posted August 23, 2015 Cukier to cukier środek spożywczy dla ludzi . Zawiera 99,8 % sacharozy więc taki , siaki bez różnicy. Tylko cena gra rolę. Wiadomo - "cukier krzepi , ale wóda lepij " i też dla ludzi. Ano dla ludzi , ale lekarze twierdzą że to największa trucizna i przyczyna otyłości 20% Polaków , tyle ostatnio naliczyli http://www.focus.pl/czlowiek/jak-organizm-radzi-sobie-z-duza-iloscia-cukru-6478?strona=2 Pozdrawiam Tadek Quote
sok_mir Posted August 24, 2015 Posted August 24, 2015 To nie tak z tymi syropami. Są dostępne 2 rodzaje - ze zboża powstające ze skrobi zbożowej pod wpływem działania kwasów i z cukru powstałe na wskutek działania enzymu - inwertzazy . W pierwszym oprócz fruktozy i glukozy jest parę niestrawnych cukrów przez pszczoły. W drugim fruktoza , glukoza i sacharoza w róznych proporcjach najlepiej aby było jak najwięcej fruktozy która najsłabiej się krystalizuje. Po tym drugim nie było krystalizacji po zmieszaniu z cukrem , po pierwszym ( u mnie) tak. Ja cukrownik bo po kopiejkę i Car się schyli a po rubla nawet przyklęknie. Więc ja na kolanach ,, cukruję,, Bo kasa nie do pogardzenia. ( dla mnie) Cukier to cukier środek spożywczy dla ludzi . Zawiera 99,8 % sacharozy więc taki , siaki bez różnicy. Tylko cena gra rolę. Ja w tym roku tez nie bawilem sie w inwerty , tylko cukier dla wszystkich rodzin.Potem wiertarka mieszadlo i nieduza beczka i jazda, tylko to jezdzenie po marketach za cukrem... . W tym tygodniu prawdopodobnie zakoncze karmienie i jak ty daro 1.09 dzieci do szkoly a ja spokojny bede juz. Quote
MikołajWitwicki Posted August 24, 2015 Posted August 24, 2015 Wczoraj o 22.00 dałem rodzinkom cukier w workach do śmieci, dziś o 10 rano wylizały do dna całą 5L dawkę a w niej 4kg cukru w każdej. Z początku myślałem, że gdzieś wyciekło, ale nie ramki ciężkie zalane syropem. To normalne tempo? Cały dzień w ulach huczy od suszenia syropu. Kiedy teraz dać im kolejną dawkę? Quote
Bohtyn Posted August 26, 2015 Posted August 26, 2015 Ja też dałem już dwa razy dawki po 5 litrów syropu 3/2 w wiaderkach 5-cio litrowych, czyli jednorazowo po ok 4kg cukru. Póżnym wieczorem dane i na rano pływaki z trzciny w wiaderkach suche. Z tym, że gniazda były już zawężone do 8 ramek. Po dwóch dniach od podania drugiej dawki wstawiłem za zatwory po jednej ramce brązowego suszu w celu kontroli ewentualnych przybytków z zewnątrz. Pozostaje jeszcze jedna dawka, którą dam około 5 -10 - ego września zależnie od pogody, oczywiście po wycofaniu tych kontrolnych ramek zza zatworów. Quote
MikołajWitwicki Posted August 27, 2015 Posted August 27, 2015 Ja dziś dam im drugą dawkę 5L syropu. Miały 3 doby na przerobienie i osuszenie. Bohtyn, teraz po 2 karmieniach masz jeszcze wolne miejsce na syrop w gnieździe? Dlaczego tak późno czekasz do ostatniego karmienia zimowego? Ze względu na wygryzienie się ostatniej większej partii czerwiu ok 10 września? Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.