Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
StaszekC

Zajmuje się ktoś z Was ziołomiodami?

Recommended Posts

Czytam sobie trochę o ziołomiodach - było o nich kilka artykułów w Pasiece i zastanawiam się czy nie byłoby warto wprowadzić ich z czasem jako uboczny produkt w pasiece. Jestem bardzo ciekaw, jakie jest Wasze zdanie na ich temat i przede wszystkim na temat ich właściwości.

 

Pozdrawiam
S

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uważam , że natury nie trzeba poprawiać .
Apipol w pogoni za kasą chce sprawić , żeby miodobrania były niezależne od przebiegu pożytkow/pogody itp
Sama nazwa "ziołomiód" jest już wprowadzaniem w błąd potencjalnego klienta .
Ten produkt powinien nosić nazwę syrop cukrowy z sokiem ziołowym .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz będę karmił na zimę, to będę miał ziołomiód o smaku cukru  :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdziwy ziołomiód to pszczoły karmione sytą z ziołami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazwa jest na pewno niefortunna i wymaa wyjaśnienia klientowi co właściwie kupuje, ale tak czytam sobie te artykuły z Pasieki i sugerują, że ziołomiody mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Gdyby tak faktycznie było to może warto spróbować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie że warto spróbować. Moje pszczoły dziennie wyrobiłyby minimum 5L / ul tego specyfiku :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko po co? Albo oferujemy miód albo róbmy oranżadę. Sam bym tego nie jadł więc na pewno nie dam tego innym...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawdziwy ziołomiód to taki jak robił mój jeden znajomy , miał duży zapas  miodu rzepakowego nie mógł go sprzedać więc wpadł na pomysł żeby rozcieńczyć go wodą i i wyciągami z  ziół,  w tym przypadku młode pędy sosny i sok z pokrzyw i tym skarmiał pszczoły w okresie bez pożytkowym. I nawet próbowałem i ten sosnowy nawet całkiem dobry , no ale to było w amatorskich ilościach. Nie przypuszczam żeby nasi zawodowcy byli w stanie taki produkować.

Inwert z sokiem to nie miód. doh.gif .

Pozdrawiam

Tadek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W poście Robiego masz odpowiedź: "w pogoni za kasą".

 

Tylko po co? Albo oferujemy miód albo róbmy oranżadę. Sam bym tego nie jadł więc na pewno nie dam tego innym...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie różne badziewie sprzedają np. taki syrop klonowy , drogi - 250 cm3 za 30,- zł i ludzie to kupują bo taka moda a smakowo nie umywa się do miodu. Tak samo jest z ziołomiodem to jakaś nowinka i ludzie z kasą z ciekawości kupują. Ale większego powodzenia chyba nie osiągnie i musimy razem się wspierać i nie dać się wpędzić w ślepą uliczkę popytu i po prostu tego nie produkować bo to nie jest naturalny produkt.

Pozdrawiam

Tadek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłam pod konkretne zamówienie z młodych pędów sosny, dobrze że tylko w 2 ulach bo ramki do kasacji. Zostaje i kolor i zapach

Share this post


Link to post
Share on other sites

W internecie na stronie Interii znalazłem ciekawy przepis na wykonanie ziołomiodu z wykorzystaniem Szałwii

 

 

Jak zrobić miód szałwiowy?

Szałwia to jedno z najbardziej popularnych ziół. Jest ceniona nie tylko za swój aromat, ale również ze względu na liczne właściwości lecznicze. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne, obkurczające śluzówkę nosa, ściągające, moczopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, uspokajające i uwalniające od wzdęć. Nie należy jej jednak podawać kobietom w okresie ciąży i karmienia, ponieważ zmniejsza produkcję mleka. Ze względu na obecność tujonu, nie powinna być też stosowana przez osoby cierpiące na padaczkę. Czy może być coś lepszego od szałwii? Owszem – miód szałwiowy. To niezastąpiony specyfik na bolące gardło i suchy kaszel. Można spożywać go w naturalnej postaci lub rozcieńczyć w letniej herbacie. Jego właściwości przeciwbakteryjne i lecznicze przyspieszą powrót do zdrowia.

Rzeczy, których potrzebujesz:
wysterylizowany słoik, świeża szałwia w ilości pozwalającej na wypełnienie połowy słoika (lub 1/4 słoika w przypadku szałwii suszonej), słoik miodu

Wykonanie:
Szałwię posiekaj najdrobniej jak potrafisz. Wsyp ją do słoika tak, by wypełniła go w połowie (lub w 1/4 jeśli używasz szałwii suszonej). Jeśli chcesz, możesz dodać imbir i cynamon (działają rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie).

Dopełnij słoik naturalnym miodem. Stuknij słoikiem o stół, żeby uwolnić pęcherzyki powietrza uwięzione w miodzie. Następnie wlej większą jego ilość (do wysokości około 0,5-1 cm licząc od góry słoika).

Zakręć słoik i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na okres 2-4 tygodni. Stosuj miód wedle potrzeby.

 

Źródło: http://tipy.interia.pl/artykul_22396,jak-zrobic-miod-szalwiowy.html

 

Więcej informacji oraz zdjęcia znajdziecie na stronie, którą podałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.